Tea Topic #6: Welke levensles wil je doorgeven aan anderen? - Gera Raakt
TOP
Belangrijke levenslessen; Pickwick Tea Topic: welke levensles wil je doorgeven aan anderen?
Lifestyle Persoonlijk Tea Topics

Tea Topic #6: Welke levensles wil je doorgeven aan anderen?

Welke levensles wil je doorgeven aan anderen? Dat is de vraag van alweer Tea Topic #6. Poeh, ik heb behoorlijk wat levenslessen, welke daarvan vind ik belangrijk om door te geven?

Belangrijke levenslessen

Als eerste is het wel leuk om even stil te staan bij de definitie van levensles, want wat is een levensles eigenlijk? Levenslessen zijn de belangrijke zaken die je niet op school, maar in het dagelijkse leven leert. Goh, dan weet ik wel een paar belangrijke levenslessen op te lepelen…

 

Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Laat ik mijn lijstje met belangrijke levenslessen maar met mijn belangrijkste levensles beginnen: je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Want wie weet beter waar jij gelukkig van wordt dan jijzelf? Vraag jij je nu af waar jij echt gelukkig van wordt? Dan is er werk aan de winkel! Merk je dat je (vaak) dingen doet of moet doen die je niet leuk vindt? Of waar je ronduit ongelukkig van wordt? Dan is het nodig dat je jezelf af gaat vragen hoe je dit kan veranderen. Er is altijd wel een oplossing te verzinnen.

Om het te illustreren met een persoonlijk voorbeeld: lange tijd was ik niet gelukkig met de relatie die ik met mijn ouders had. Omdat het me zoveel meer energie kostte dan het me opleverde en ik regelmatig erg verdrietig was na afloop besloot ik over te gaan tot een drastische maatregel en te breken met mijn ouders. Dat gaf ruimte en dus rust. En daarvoor in de plaats kwam ruimte voor persoonlijke groei. Na het volgen van systeemtherapie, met beide ouders afzonderlijk, heb ik weer contact met mijn ouders. En nu voelt dat contact wel goed.

 

Alles is een keuze

Als ik mijn oudste zoon zou vragen wat mijn belangrijkste levensles is, dan zou hij denk ik zeggen: alles is een keuze. En dat klopt ook. Maak je iets vervelends mee? Dan is het aan jou hoe je ermee omgaat. Verdriet, boosheid, teleurstelling, het zijn gevoelens die er in zo’n situatie allemaal mogen zijn. En die gevoelens zijn ook nodig om een situatie te verwerken. Maar erin blijven hangen is niet verstandig, omdat het je op de lange termijn simpelweg niks oplevert. Het is aan jou om op zo’n moment voor actie te kiezen. Actie die ervoor zorgt dat je weer verder kunt.

Het is geenszins mijn bedoeling om ook maar iemand tegen het hoofd te stoten. Ik heb zelf ook het nodige meegemaakt in mijn leven en ik merk dat de zin ‘alles is een keuze’ mij door moeilijke momenten heen helpt. Het helpt me om mezelf een duwtje in de goede richting te zetten.

 

Wanneer je nee zegt tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf

Nu ik aan het schrijven ben schiet me de ene na de andere levensles te binnen. Eén daarvan is eentje die ik laatst ergens tegenkwam, maar waar we in de huidige tijd te vaak aan voorbij gaan: wanneer je nee zegt tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf. Ik betrap mezelf er ook op dat ik soms te makkelijk ‘ja’ roep tegen iemand, terwijl het me eigenlijk niet zo goed uitkomt. Maar op sommige moment mag je toch écht voor jezelf kiezen. Dit is dus een levensles die ik in de praktijk zelf ook wat meer toe mag gaan passen.

 

Het is nooit te laat

Het maakt niet uit voor wat, het is nooit te laat. Het klinkt een beetje suf, maar ik denk dat ik deze levensles dankzij dr. Phil heb geleerd, ken je hem nog? Ik was jong moeder en, terugkijkend, zijn er echt wel dingen waar ik niet zo trots op ben. Waarvan ik achteraf vond dat ik het anders had moeten doen of aanpakken. En dan komt ineens die andere bekende uitspraak van dr. Phil om de hoek: you can’t change what you don’t acknowledge.

Als je dus wel beseft dat er dingen zijn die anders moeten, dan is het gewoon never nooit te laat om het anders te gaan doen. Een andere beslissing te nemen. Denk je bij jezelf ‘het is te laat’ dan is dat eigenlijk een excuus om iets niet te proberen. En dat is gelukkig niet mijn stijl.

 

Gras groeit niet sneller door er aan te trekken!

Dit is misschien niet meteen een levensles. Deze zin komt namelijk van een Afrikaans spreekwoord die in zijn geheel als volgt luidt: Gras groeit niet door eraan te trekken, maar door de wortels water te geven. Kortom, gras groeit pas sneller als de basisbehoeften vervuld zijn.

Hoewel het misschien niet meteen een levensles is, is het wel een zin die ik veelvuldig tegen mezelf zeg en, als de situatie zich voordoet, met anderen deel. Geduld is namelijk niet mijn sterkste kant laat ik maar zeggen. Nu is mijn ongeduld niet iets waar ik meteen trots op ben, al is deze eigenschap niet alleen maar negatief. Met name tijdens de ochtendspits, als de kinderen op tijd op school moeten zijn, kan ik op een gegeven moment gaan jagen (zeg me dat ik niet de enige ben?).

Helpt het jagen een beetje? Nee natuurlijk niet. Sterker nog, ik ben er zelfs van overtuigd dat het alleen maar averechts werkt. Maar ja, iets met de aard van het beestje laat ik maar zeggen. En als je eenmaal te laat bent, ga je ook echt niet meer op tijd komen, wat maken die paar minuten extra dan nog uit?

Goed, zie je wel, ik weet dus best dat het opjagen niet helpt. Wat ik tegenwoordig daarom probeer te doen: even rust pakken, uitademen en tegen mezelf (en de kinderen) zeggen dat gras niet sneller groeit door eraan te trekken. Hoewel dat maar de helft van het Afrikaanse gezegde is, is het wel precies die helft die me op dat moment verder helpt.

 

Dit zijn zomaar een paar levenslessen die ik door wil geven aan anderen, met name mijn kinderen. Wat zijn jouw belangrijke levenslessen die jij graag door wil geven?

Vind je mijn blogs leuk om te lezen en wil je niks missen? Like dan ook mijn Facebookpagina!

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.