Tea Topic #2: Woon je liever in een stad of in een dorp? - Gera Raakt
TOP
TeaTopic woon je liever in een stad of in een dorp?
Lifestyle Persoonlijk Tea Topics

Tea Topic #2: Woon je liever in een stad of in een dorp?

Een tijdje geleden besloot ik om af en toe Tea Topics te beantwoorden. Tea Topic #1 is al even geleden, hoog tijd voor Tea Topic #2: Woon je liever in een stad of in een dorp?

Wat mij betreft zijn de Tea Topics een hele goede uitvinding. Er staan af en toe hele leuke vragen bij die leiden tot de leukste gesprekken. Wat dacht je van de vraag of je liever in een stad of in een dorp woont? Nu heb ik ervaring met zowel het wonen in een dorp als in een stad, maar welke van de twee heeft nou mijn voorkeur?

 

Wonen in een dorp

Als kind groeide ik op in een watersportdorpje in midden Friesland. We woonden aan het water wat zowel in de winter als in de zomer een feest was. In de zomer sprong ik vanuit de tuin het water in voor verkoeling of gingen we met de boot op pad, in de winter stapten we zo vanuit onze tuin het ijs op. Klinkt allemaal fantastisch, toch?

Toen mijn ouders gingen scheiden verhuisden mijn vader en ik naar een dorpje iets verderop. Nou ja, eigenlijk woonden we buiten het dorp, in een woongemeenschap op een prachtige woonboerderij. De Friese paarden, katten en honden maakten het helemaal af.

 

Wonen in een stad

Op mijn zeventiende verhuisde ik naar een stad. Nou moet ik zeggen dat veel mensen Wageningen een groot dorp noemen, maar in vergelijking met waar ik vandaan kom is dit toch echt wel een stad. Van rondom vrij uitzicht over de landerijen zat ik ineens in een woonwijk en keek ik zowel voor als achter uit op andere huizen.

 

Mijn voorkeur?

Maar wat heeft nou mijn voorkeur, wonen in een stad of toch in een dorp? Nu moet ik zeggen dat mijn basisschoolperiode nou niet een periode in mijn leven is waar ik blij en tevreden op terug kijk. Achteraf weet ik dat dat waarschijnlijk aan mijn ADHD te danken is, maar goed, dat is met de kennis van nu.

Nog een probleem wat door stadsmensen vaak aangehaald wordt als je het over wonen op het platteland hebt: alles ligt zo ver van elkaar af. Kinderen moeten dan ook vaak ver fietsen van huis naar school of naar vriendjes. En heb je iets nodig dan moet je vaak toch even naar de stad, omdat je daar nou eenmaal meer keuze hebt.

Het vele fietsen vond ik eigenlijk nooit zo’n probleem. Ik kon echt genieten van de zon die over de landerijen scheen. Minder fijn was het als het hard waaide (en dan met name harde tegenwind) of regende. Maar ja, zo is er overal wel wat. En ’s winters gingen we vaak met de bus naar school.

En zo was het ook met shoppen. Ik zat in Heerenveen op school. Had ik wat nodig dan kon ik vanuit school zo het dorp (ja, dat is het echt, Heerenveen heeft geen stadsrechten) in. Wilde je een keer naar Leeuwarden, dan werd het al gauw echt een dagje uit. Even koffiedrinken, even lunchen, de tijd wilde wel om.

Dus ja, ondanks dat ik vaak met gemengde gevoelens terugkijk op mijn jeugd, woon ik toch echt liever in een dorp. Meer specifiek woon ik zelfs liever buitenaf, met voldoende ruimte voor het houden van dieren. En dat is dan ook precies het type huis waar we nu naar op zoek zijn.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.