Wat is systeemtherapie? En hoe heeft het me geholpen? - Gera Raakt
TOP
Wat is systeemtherapie? En hoe heeft het me geholpen?
Lifestyle Persoonlijk

Wat is systeemtherapie? En hoe heeft het me geholpen?

Als je me al langer volgt dan weet je dat ik zo ongeveer halfweg het jaar 2020 besloot te breken met mijn ouders. Aanvankelijk gaf dat veel rust, maar je praat er geen dingen mee uit. En laat nou vooral dat laatste erg belangrijk zijn om verder te kunnen. Een systeemtherapeut kan hierbij helpen. In dit blog leg ik uit wat systeemtherapie is en hoe het mijn vader en mij geholpen heeft.

Cadeautje voor mezelf

In mijn leven is veel gebeurd. Nu denk ik dat sowieso iedereen vroeg of laat wel een beetje hulp kan gebruiken om het rugzakje wat je in je leven steeds verder vult door te spitten en misschien een beetje leeg te gooien. In 2020 was voor mij het moment aangebroken om mijn toch wel zware rugzakje eens nader onder de loep te nemen. Ik koos een psycholoog uit en besloot om het als een cadeautje voor mezelf te zien. 

Gelukkig had ik een fijne klik met de beste man en heb ik gewoon alle sessies uitgezeten. Ik heb hem dan ook een compliment gegeven, hij was de eerste die het voor elkaar kreeg. En zijn humor was ook nog eens erg leuk, helpt ook mee kan ik je verzekeren!

Richting het einde van mijn traject besloten we mijn vader uit te nodigen voor de laatste vijf sessies. Oftewel systeemtherapie, maar wat houdt dat nou precies in?

 

Wat is systeemtherapie?

Systeemtherapie is eigenlijk een overkoepelende term. Het is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel gezins- of relatietherapie genoemd. 

Het gezin waarin ik opgroeide was door omstandigheden waar niemand om gevraagd had niet echt stabiel te noemen. Veel tijd en aandacht voor emoties waren er niet. Tegen de tijd dat mijn ouders gescheiden waren en er meer tijd en aandacht voor mijn emoties konden zijn had ik al een andere manier gevonden om ermee te dealen. Niet echt een constructieve manier, maar hé, ik kon er op mijn manier in ieder geval mee omgaan. 

Een gevolg hiervan was dat de relatie tussen mijn vader en mij verslechterde. Echt praten was niet meer mogelijk zonder dat we meteen hoog in de emoties schoten. En hoewel we dit allebei niet wilden, waren we niet bij machte om het te veranderen… Dus na zo’n 25 jaar aangekloot te hebben zochten en kregen we (eindelijk) hulp in de vorm van systeemtherapie.

 

Heeft systeemtherapie geholpen?

De belangrijkste vraag is natuurlijk of de systeemtherapie ons heeft kunnen helpen? Voorlopig wel al zal de praktijk ons natuurlijk leren hoe het in de toekomst gaat. De systeemtherapie heeft ons allebei in ieder geval de nodige inzichten gegeven plus handvatten hoe we met elkaar om moeten gaan. Van beide kanten is de wil om er een succes van te maken. Zal dit proces zonder slag of stoot gaan? Dat betwijfel ik. We zullen echt nog wel eens in ons oude patroon vervallen, maar hopelijk zijn we dan wel bij machte om het te herkennen en om te draaien.

Gelukkig kunnen we altijd nog, indien het echt nodig moge zijn, nog een sessie boeken bij de systeemtherapeut. Maar hopelijk komt dat niet meer zo ver!

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.