Moestuinieren met kinderen; Waarom, hoe begin je en (boeken)tips
TOP
Moestuin met kinderen
Duurzaamheid Lifestyle Moestuin

Moestuinieren met kinderen

Mijn redactie weet: zand en water vinden kinderen fantastisch. Waarom deze elementen niet eenvoudig combineren? Dat kan met een moestuin! Daarom dit blog: moestuinieren met kinderen.

Moestuinieren met kinderen

Dat zand en water een natuurlijke aantrekkingskracht hebben op kinderen is bij de meeste ouders al snel duidelijk. Hetzelfde principe geldt eigenlijk voor moestuinieren. Ze mogen lekker kliederen met zand, aarde, klei, potgrond en water. En dan is er ook nog het bijna magische element van een zaadje waar een plantje uitgroeit. Moestuinieren met kinderen is dus ontzettend leuk en heel leerzaam!

Als je zelf al een moestuin hebt dan vind je moestuinieren met kinderen waarschijnlijk lang niet altijd ideaal. Ze stampen zo door jouw geduldig gezaaide sla-bedje en zijn natuurlijk vooral in voor de leuke klusjes als zaaien, oogsten, aardbeien plukken en water geven. Maar misschien heb je mazzel en houdt jouw kind heel erg van onkruid wieden 😉

Meehelpen in een (mini) moestuin is voor kinderen van alle leeftijden heel leuk en leerzaam. Stem het niveau van meehelpen af op jouw kind en geef ze bij voorkeur een eigen stukje tuin, een eigen bloempot of een kleine moestuinbak. Dan wordt het echt hun eigen project! En zijn jouw mooie planten niet meteen het slachtoffer van een ongelukje. 

 

Leerzaam

Kinderen kunnen veel leren van het aanleggen en verzorgen van een eigen moestuintje. 

  • Ze leren geduld te oefenen, het duurt ten slotte even voordat er uit een zaadje een plant komt. En daarna vaak nog veel langer voordat je van die plant ook iets eetbaars kan oogsten. 
  • Ze zijn verantwoordelijk voor het water geven en verzorgen van de plant. Als ze dit niet doen, is vrij snel zichtbaar dat het niet goed gaat met de plant. 
  • Het wordt zichtbaar hoe voedsel groeit. Tomaten en sperziebonen groeien aan een plant boven de grond. Een radijsje groeit, net als een wortel, onder de grond. En sla eet je in zijn geheel of je plukt alleen een paar blaadjes en de plant groeit verder. 
  • Wie weet leren ze ook wel nieuwe smaken waarderen. Veel kinderen vinden zelf geteelde groenten toch wel de moeite waard om op zijn minst even te proeven. Kies daarom zeker niet alleen maar voor groenten die je kind al lust, maar kies ook juist een of meer soorten die nu nog niet zo gewaardeerd worden. 

 

Moestuinieren met kinderen, hoe begin je?

  1. Hou het klein
  2. Kijk naar de leeftijd van je kind
  3. Maak een dagelijkse routine van de verzorging

 

Hou het klein

Het gaat vooral om de ervaring van het zien groeien van een zaadje tot een plant die oogst geeft. Heb je alleen een vensterbank? Ga dan voor tuinkers, dwergtomaatjes of zaai een paar pinda’s (koop deze bij een zaadhandel, anders kiemen ze niet). 

Op het balkon of in de tuin is een bloempot met een paar gekleurde bietjes, een cherrytomatenplantje of een pot met een paar maisplanten al hartstikke leuk om mee te beginnen. Dit zijn ook makkelijke planten om te verzorgen. Andere hele eenvoudige planten zijn pompoenen, courgettes, radijsjes, mini wortels, sperziebonen en natuurlijk aardbeien! 

 

Kijk naar de leeftijd van je kind

Laat de kleinste kinderen helpen met potjes vullen met potgrond, het steken van plantlabeltjes of met grotere zaden planten (let wel op verstikkingsgevaar). Voor jonge kinderen zijn radijsjes heel geschikt. Ze kiemen snel en je kan ze al na ongeveer vijf of zes weken oogsten! Ze zijn er in allerlei kleurtjes en vormen. Geef je ze genoeg water, dan worden ze ook niet zo scherp. Of stop een paar sperziebonen (stokbonen) in een pot en laat ze tegen een stok klimmen. Kies je voor paarse sperziebonen, dan worden ze groen bij het koken. Toverboontjes dus!

Moestuinieren met kinderen

Voor kinderen die al wat meer vooruit kunnen kijken en geduld hebben zijn pompoenen, minikomkommertjes en tomaten heel leuk. Of een klein appelboompje. Mooie vruchten aan een flinke plant. Ook leuk voor een snel resultaat tussendoor zijn sla, raapsteeltjes en rucola. 

Naast groenten mogen ook bloemen natuurlijk niet ontbreken. Mooi om te zien, te plukken en goed voor de insecten in de tuin. Zonnebloemen, goudsbloem en Oost-Indische kers zijn perfecte bloemen voor beginners. Wist je dat de Oost-Indische kers ook eetbaar is? Zowel de bloemen als de blaadjes zijn lekker in een salade, de groene zaden kan je net als kappertjes inmaken. 

 

Maak een dagelijkse routine van de verzorging

Het vergt zeker bij de jongste kinderen wat begeleiding om het moestuinieren leuk te maken en vooral houden. Help je kind door dagelijks de moestuin klusjes samen te doen, water geven, misschien iets nieuws zaaien, onkruid wieden indien nodig. En natuurlijk kriebelbeestjes kijken, er kruipt al snel het een en ander rond in jullie minituin. Slakken krijgen natuurlijk zo snel mogelijk een andere plek om rond te kruipen.

 

Boekentips

Om nog meer te leren over de moestuin kan je ook boekjes voorlezen met als thema de moestuin. Deze zijn er voor verschillende leeftijden. In de categorie 7 jaar en ouder kan je zelf ook de basis van het moestuinieren opsteken natuurlijk: 

Tot 2 jaar

 

Vanaf 3 jaar

 

Voor 7 jaar en ouder

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.