Windmolentje van een petfles; Leuk en duurzaam knutselen met kinderen
TOP
Knutselen DIY Speelgoed windmolentje maken van een petfles
DIY

Windmolentje van een petfles

Door de redactie. Is jouw kind gek op windmolentjes? Maak dan eens dit windmolentje van een petfles. Een duurzame snelle knutsel, goed voor uren kijk- en speelplezier!

Windmolentje

Mijn dochter van 1 jaar is geobsedeerd door windmolentjes. Buiten adem raak ik ervan. Want als het niet waait, dan moet ik ze natuurlijk zelf in beweging krijgen door te blazen. Daarom leek het me leuk om voor haar nog een variatie op het windmolentje te maken. Er zijn natuurlijk hele leuke in de winkel te koop, maar ergens staat dat me toch tegen. Daar zijn ze van (nieuw) plastic, vaak erg kwetsbaar en na een paar zomers gooi je ze uiteindelijk weer weg. Of zelfs al na een paar uur als je pech hebt. Dus ging ik op zoek naar een manier om een windmolentje te maken met gerecycled materiaal. Het werd een windmolentje van een petfles.

Deze variant op het traditionele windmolentje vond ik bij Craft your happines (naar de website). Zij heeft instructies voor twee versies, eentje om op te hangen en eentje om op een stok te zetten. Omdat het mij leuker leek om hem binnen bereik van mijn dochter te plaatsen, heb ik hem op een stok gezet.

Waarschuwing: als het dopje losraakt kan deze gevaarlijk zijn voor kinderen onder de 3 jaar!

 

Aan de slag!

Het maken van het windmolentje is vanwege het gebruik van mesjes en secondelijm geen activiteit voor kleinere kinderen. Maar oudere kinderen die al overweg kunnen met een mesje zou je kunnen laten helpen. En het eindresultaat is natuurlijk voor alle leeftijden leuk! Je kan het ook proberen met een klein scherp schaartje, bijvoorbeeld een nagelschaartje. Dan is het al iets minder gevaarlijk. Bij het versieren kunnen kleinere kinderen natuurlijk ook helpen. Gebruik watervaste verf, watervaste stiften, stickers of isolatie tape om de molentjes op te leuken. Het kost niet zoveel tijd. Als je alle materialen bij elkaar hebt, is je windmolentje van een petfles in een uurtje klaar.

 

Wat heb je nodig?

 • 1 grote lege petfles met dop. Liefst met een glad oppervlak;
 • een scherp mes;
 • secondelijm of een lijmpistool;
 • watervaste versiering zoals verf, stiften, stickers, tape en lintjes;
 • eventueel wat washi-tape of schilders-tape;
 • een (bamboe) stok van ongeveer 1 meter of langer. Hij moet door de opening van de fles passen!

 

Instructies:

 • Neem een lege petfles. Eentje met een vrij recht stuk in het midden werkt het makkelijkst. Haal het label er af en bewaar het dopje.  
 • Plak eventueel twee tapejes boven en onder zodat je de figuurtjes straks goed recht kan aftekenen. Ik gebruikte roze washi-tape.

Knutselen speelgoed windmolen

 • Teken een figuurtje op papier en trek het over op de fles. Probeer eerst even hoeveel er op de fles passen en verdeel ze gelijk over de omtrek van de fles. Het is de bedoeling dat het een soort flapje wordt. Er is dus altijd 1 rechte kant, de je niet doorsnijdt. Ik tekende een hartje en sneed de helft daarvan los. Maak het figuurtje zo hoog mogelijk, dan vangt hij de meeste wind. Er pasten 3 hartjes op mijn fles. Van een smaller figuur kan je er gewoon meer uit snijden. Let op! De fles komt op zijn kop op de stok, hou daar dus rekening mee als je je tekening overtrekt.

Speelgoed windmolentje knutselen

 • Het midden van het hartje (of de rand van elke andere figuur die je maakt) wordt de vouw. Vouw het uitgesneden figuurtje langs de lijn naar buiten zodat er een rechte vouw ontstaat in het plastic. Druk deze aan en vouw dan het flapje weer een beetje terug. 

Knutselen met petflessen windmolen

 • Neem nu de dop en doe een beetje secondelijm op de bovenkant. Een beetje lijm uit het lijmpistool kan ook! Plak het dopje nu in het midden op de bodem van de fles. Ik kon niet met mijn hand bij de bodem dus liet het dopje voorzichtig vallen en drukte het aan met een stokje. 

Windmolentje maken van petfles; Knutselen met kinderen

 • Versier nu de fles zoals je wil. Ik kleurde de helft van de hartjes die op de fles zat in met roze watervaste stift. Dit dekte niet heel mooi, dus ging ik er nog een keer overheen met watervaste verf en maakte op de flapjes nog de omtrek van het hartje roze. Omdat ik het toen nog een beetje kaal vond, voegde ik onderaan nog wat lintjes toe. Deze knipte ik onderaan schuin af en plakte ze langs de opening van de fles. Tenslotte nog een klein stukje lint rondom, om het netjes af te werken. Ik plakte ze vast met het lijmpistool, maar secondelijm of andere sterke lijm werkt ook prima. Leef je uit!

 

 • Neem nu de (bamboe) stok en zet deze in de grond. Je kan eventueel voorzichtig een hamer gebruiken, maar als je hem onderaan vasthoudt, lukt het meestal wel om ze een stuk de grond in te duwen.

 

 • Zet de fles er overheen, zorg dat het dopje over de stok valt. En nu maar hopen dat het waait buiten 😉

 

Ik denk dat ik binnenkort nog een windmolentje van een petfles ga maken. Misschien wel met vlinders of een dubbele rij hartjes!

 

«

»

2 COMMENTS
 • Anita Willems
  4 jaar ago

  Leuk knutselproject!
  Ik heb heel wat afgeknutseld met de kinderen toen ze klein waren.

  • Gera
   4 jaar ago

   Wat leuk! Ik ben zelf niet zo creatief met mijn handen. Mijn man pakt dit soort dingen meestal op haha.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.