Moestuin tips voor beginners - Gera Raakt
TOP
Moestuin tips voor beginners
Duurzaamheid Lifestyle Moestuin

Moestuin tips voor beginners

Wil jij ook graag groenten en misschien wel fruit uit eigen tuin? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen nood, dit blog schiet je te hulp met moestuin tips voor beginners.

Moestuin beginnen

Een moestuin, het is weer helemaal hip en het is nu de hoogste tijd om er mee te beginnen. Wil jij dit jaar ook oogsten uit eigen vensterbank, tuin of balkon? Zelf experimenteren is een van de leukste onderdelen van moestuinieren. Maar met een klein beetje basiskennis heb je wel veel meer kans op succes. Daarom geef ik je een paar tips om te zorgen dat je ook in je eerste jaar al een bescheiden oogst hebt.

In het kort:

  1. Begin klein en dicht bij huis
  2. Kies de juiste groenten en soorten om mee te beginnen
  3. Zaai en plant op het juiste moment
  4. Waar kan je nu mee beginnen?
  5. Ga niet op vakantie 😉
  6. Boekentips

Begin klein

Meteen een tuin huren van 150 vierkante meter aan de andere kant van de stad lijkt misschien enorm leuk, maar levert ook gigantisch veel werk op. Het onkruid wieden en water geven in de zomer is een moment waarop veel mensen het opgeven. Dus heb je een baan, kinderen of andere hobby’s die ook tijd kosten? Dan is het waarschijnlijk verstandig dat je het niet meteen te groot aanpakt. Een of twee vierkante meter in de tuin is echt al heel leuk!

Heb je geen tuin of geen ruimte voor een moestuintje? Dan kan je ook prima tuinieren op de vensterbank of op het balkon in bloempotten en bloembakken. Kies een paar soorten groenten en probeer niet meteen zelfvoorzienend te worden.

Kies de juiste groentesoorten om mee te beginnen

Veel groenteplanten hebben niet meer nodig dan zonlicht, vruchtbare grond en regelmatig water. Maar er zijn ook soorten die veel warmte nodig hebben, zoals meloen of aubergines, of heel veel eisen stellen aan de bemesting, zoals bloemkool. Kies daarom zeker het eerste jaar soorten die wat makkelijker zijn om te verzorgen.

Voor in de vensterbank en in potten op het balkon of terras zijn er ook kleinere rassen van bijvoorbeeld de tomaat, mais, pompoenen en sperziebonen. Het is zeker de moeite waard om hier even naar op zoek te gaan. Omdat deze planten van zichzelf kleiner blijven, passen ze makkelijker op een balkon of vensterbank en blijven ze ook gezond in een kleinere bak of pot. Je vindt deze soorten soms in het tuincentrum of bij de grotere zaadhandels online, maar de grootste collectie vind ik meestal bij De Nieuwe Tuin. Hun website vind je hier.

Geschikte soorten voor beginners

  • Voor de vensterbank: Minisla, spinazie, rucola, pepertjes, pinda’s, sperziebonen (struikboontjes), minitomaatjes.
  • Voor in potten op het balkon: Sperziebonen (klim of struikboontjes), kropsla, pompoenen, kleinere tomaten, aardbeien, knoflook, rucola, lampionbes/ananaskers en mini-maïs. En als je net iets meer ruimte en een grote bloempot hebt een courgette.
  • Voor in een kleine moestuin(bak): Sugarsnaps, peultjes, courgette, pompoenen, snijsla, kropsla, spinazie, maïs, aardbeien, knoflook, aardappel, cherrytomaatjes en sperziebonen.

Je kan zelf uit zaden plantjes opkweken, maar als je dat nog wat teveel vindt, dan kan je bij het tuincentrum vanaf nu ook plantjes kopen die je zelf in de tuin of in een pot kan planten.

Zaai en plant op het juiste moment

Hoewel het voorjaar is begonnen kunnen niet alle planten nu al naar buiten. Veel planten kunnen niet tegen vorst en ’s nachts kan het de komende weken nog behoorlijk koud worden. Na half mei (ijsheiligen) is het meestal veilig om alle planten buiten te zaaien of planten. Tot die tijd hou je een deel van de planten beter binnen op de vensterbank.

Als je te vroeg begint met voorzaaien dan kunnen de planten lang en slap worden. Binnen is er voor sommige planten toch gewoon te weinig licht of is het net iets te warm boven de verwarming. Op zakjes met zaden die je in de winkel koopt staan meestal al duidelijke instructies. Soms kun je bijvoorbeeld ook voorzaaien in een kas. Toevallig heeft Action deze week een leuke compacte kweekkas als weekdeal (alleen online verkrijgbaar).

Vind je de instructies op de verpakking niet duidelijk? Dan kan ook een zaaikalender een goede houvast bieden voor zowel binnen als buiten zaaien. Zelf ben ik fan van de website van Diana. Zij heeft heel veel informatie die ze gratis deelt op haar site en ook een uitgebreide zaaikalender (met plantafstanden) die je gratis kan downloaden of in boekvorm kan aanschaffen. Maar er zijn ook veel andere websites met zaaikalenders.

Waar kan je nu mee beginnen?

Ok, tijd om de handen uit de mouwen te steken. In maart en april kan je buiten al veel soorten direct buiten in de grond of bloempot zaaien. Ook binnen kan je al volop plantjes voorzaaien. Hiermee heb je een flinke voorsprong op het koude voorjaar, maar begin niet te vroeg met soorten die pas na half mei naar buiten mogen. De plantjes moeten dan te lang in hun potje blijven en worden daar slap en ongezond van. Met pompoenen en courgettes zou ik nog even wachten tot half april bijvoorbeeld. Tips om eind maart/begin april mee te beginnen:

Op de vensterbank:

Voorzaaien om buiten uit te planten in mei: Tomaten, lampionbes/ananaskers. Zaai 1 of 2 zaadjes per potje en als de plantjes boven komen dan laat je één plantje per potje staan, de andere haal je weg of zet je in een ander potje. 

Voor teelt op de vensterbank: minitomaat, minisla, spinazie, rucola en bijvoorbeeld pinda’s. Zaai minisla, spinazie en rucola in een groot champignonbakje en strooi zaadjes ongeveer 1 cm uit elkaar. Tomaten zaai je met 1 of 2 zaadjes per potje. Laat 1 plantje staan zodra de zaadjes zijn uitgekomen. Plant ze na ongeveer 3 weken uit in een pot van minimaal 25 cm doorsnede en vul deze met verse (biologische) potgrond. Pinda’s kweek je het beste in een glazen pot of bak, want dan kan je ze zien groeien onder de grond!

Wil je dit jaar nog pepers of minipaprika’s telen op de vensterbank, zoek dan nu iemand die al een plantje voor je heeft en begin volgend jaar in januari/februari met zelf zaaien. Je kan het nu nog proberen hoor, maar het is al vrij laat omdat ze langzaam groeien.

Buiten:

Peultjes, sugarsnaps, spinazie, kropsla, minisla, rucola, knoflook en aardappels (deze zaai je niet, je plant losse teentjes of aardappels in de grond, hier groeit een nieuwe plant uit). Houd bij het zaaien de afstand aan die op de verpakking van de zaden wordt aangegeven. Ook aardbeienplantjes kan je nu planten in de volle grond en in bloempotten.

Extra tips voor succes met zaaien

Meng wat zand door gewone potgrond

Voor zaailingen is het beter als er niet teveel voedingsstoffen in de grond zitten en het teveel aan water goed weg loopt. Je kan ook speciale zaai en stekgrond kopen, maar dat is zeker geen must.

Gebruik geen minipotjes

Minipotjes drogen veel te snel uit. Beter kies je een hergebruikt plastic potje van ongeveer 10 cm doorsnede of bijvoorbeeld een oud champignon bakje of tomatenemmertje. Deze bakjes zijn ook erg geschikt om binnen minisla of rucola in te kweken.

Zaai niet te diep en niet te dicht op elkaar

Hou aan dat je het zaadje maximaal twee keer zijn eigen hoogte in de grond stopt. Voor kleine of platte zaadjes is dit dus echt maar een heel dun laagje, een erwt of boon mag al een stuk dieper in de grond. Bladgroenten die je als kleine blaadjes eet, kan je vrij dicht op elkaar zaaien, hoe verder je ze uit elkaar zaait, des te groter je de blaadjes kan laten worden voordat je ze oogst.

Bonen en erwten zaai je vaak in kleine groepjes van 3-5 zaadjes. Deze plant je als groepje uit. Als het klimmende soorten zijn, plant ze dan bij een stuk gaas (erwten) of wat bamboestokken (bonen) uit.

Geef op tijd water, maar verzuip ze niet

Hou de grond vochtig maar niet kletsnat. Bij kleine zaadjes gebruik je het beste een plantenspuit of een flessenbroes (maak er zelf een door met een naald kleine gaatjes in het dopje van een lege petfles te prikken; klaar is je mini gieter!).

Geef vensterbank plantjes de zonnigste plek die je maar hebt

En doe ‘s morgens dus ook meteen de gordijnen open als ze anders in het donker staan.

Geef niet teveel mest

Gebruik bij het zaaien en planten in potten altijd verse potgrond, dan kunnen je planten vaak een paar maanden vooruit. Als je buiten gaat zaaien en planten in een stukje moestuin dan kan je wat mest geven, maar meestal is dit het eerste jaar nog niet echt nodig. Veel planten zoals peultjes en bonen houden helemaal niet van bemeste grond.

Staan je planten er toch een beetje zielig bij of groeien ze niet goed? Geef dan wat compost en vloeibare mest die je goed aanlengt met water. Er zijn verschillende soorten vloeibare mest beschikbaar. Ik raad je aan om voor een biologische te kiezen, dit is beter voor het milieu en je geeft er wat minder snel teveel van. Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Ga je elk jaar op hetzelfde stukje fanatiek groenten telen, dan wordt het een ander verhaal natuurlijk.

Ga niet op vakantie

Niet letterlijk natuurlijk, er zullen niet veel mensen speciaal voor hun moestuin thuisblijven in de zomer. Maar een moestuin(tje) 3 weken aan zijn lot overlaten, is vrijwel nooit een succes, zeker niet midden in de zomer. Zorg dus dat je iemand hebt die je planten genoeg water geeft (bij warm weer moet dit waarschijnlijk elke dag) en het onkruid een beetje in bedwang houdt, zodat je harde werk niet in een paar weken verloren gaat!

Boekentips

Wil je meer lezen over moestuinieren in pot, tuin of op de vensterbank en kruip je graag met een boek op de bank? Er zijn een heleboel enthousiaste mensen die er prachtige boeken over hebben geschreven. Mijn favorieten zijn de boeken van Peter Bauwens (bijvoorbeeld de nieuwe moestuin) en het ecologisch tuinieren voor beginners van Geert Gommers. Deze laatste is een flinke pil maar alles wat je maar wil weten staat er in.

Heel veel succes met deze moestuin tips voor beginners. Kweek jij je eigen groenten en fruit al? Heb je nog aanvullende tips?

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Gerelateerd

Deze pagina bevat mogelijk affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123RF.com

«

»

2 COMMENTS
  • Vincent Rondwijk
    4 jaar ago

    Ik zie veel mensen in mijn omgeving planten en bloemen zaaien. Ik heb zelf alleen een balkon, maar zou graag willen uitproberen of dit werkt. Bedankt voor het delen van de opties voor kruiden en groenten!

  • Marie de Jonge
    5 jaar ago

    Bedankt voor het delen van deze beginnerstips voor het aanleggen van een moestuin. Ik heb een hoek grond in mijn tuin die ik graag wil gebruiken voor een kleine moestuin. Op dit moment ben ik aan het inventariseren welke groenten ik zou willen verbouwen. Ik ga overigens klein beginnen, zodat mijn tuintje niet enorm uit kan gaan lopen in het eerste jaar.

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.