Besparen op de boodschappen - Gera Raakt
TOP
Besparen op de boodschappen
Besparen Financiën Lifestyle Maatschappij

Besparen op de boodschappen

Wil je graag besparen op de boodschappen? Dat snap ik heel erg goed. Door slim boodschappen te doen is besparen ook erg goed mogelijk. In dit blog vertel ik je meer over mijn tactiek. 

Hoge inflatie

Op dit moment hebben we te maken met de hoogste inflatie sinds een hele lange periode. Het leven is maar liefst zo’n 12% duurder dan vorig jaar. Besparen op de boodschappen is dan ook niet langer voorbehouden voor de minima, ook steeds meer huishoudens met een gemiddeld inkomen zien zich genoodzaakt om te besparen. En besparen op de boodschappen betekent echt niet dat je leeft op water en brood.

 

Vroeger

Als ik naar mijn tien jaar jongere zelf kijk zie ik een jonge vrouw met een druk bestaan. Uit het werk snel langs de supermarkt, wagentje volgooien met van alles en snel weer door naar huis om te koken. Met het schaamrood nu op de kaken moet ik toegeven dat ik met gemak €25,- per supermarkt bezoek uitgaf. En dat voor een gezin van maar drie personen!

Toen we ons tweede kind verwachtten besloten man en ik dat ik zou stoppen met werken. Dat betekende dat we rond moesten zien te komen van nog geen €1700,-. Ik was ervan overtuigd dat we dat zouden gaan redden en besloot alles waar we voor betaalden onder de loep te nemen. Alles waarvan ik dacht dat het overbodig was zette ik stop. Voor de boodschappen stelde ik een plan op. Sowieso stelde ik een weekmenu op. Om lekker goedkoop boodschappen te doen gingen we naar de Aldi, veel voor relatief weinig geld.

In de jaren erna kwamen er nog twee kinderen bij en gelukkig steeg ons inkomen gestaag mee. Ondanks het feit dat we in een bevoorrechte positie zijn en het financieel goed hebben, vind ik het nog altijd leuk om per maand zo veel mogelijk te (be)sparen. Dus ja, ook op de boodschappen.

 

Boodschappenbudget volgens het NIBUD

Om mijn blog volledig te maken heb ik ook even geneusd bij het NIBUD. Ik vind het altijd leuk om te kijken of we het beter of slechter doen dan gemiddeld. Bij het NIBUD vond ik een tabel met de dagelijkse minimale kosten voor voeding per persoon, je vindt hem hier. Gebaseerd op deze bedragen zou ons gezin €23,28 – 40% = €13,97 per dag kwijt zijn aan voeding, wat neerkomt op zo’n €98,05 per week. Lukt ons (lees: mij) dat?

 

Besparen op de boodschappen

Aangezien onze oudste niet meer thuis woont, zijn we thuis dus met vijf personen. Ik heb voor mezelf een budget gesteld van €100,- per week. Dat is om precies te zijn per maand: €100,- x 52 weken, gedeeld door 12: €433,33. Lukt het me in de praktijk ook om er echt van rond te komen? En wat kopen we daar dan allemaal van?

Sinds de uitbraak van corona bestel ik, meestal op zondag, de wekelijkse boodschappen online bij PLUS. Naast de boodschappen die ik standaard nodig heb, bekijk ik de folder voor de aanbiedingen. Aan de hand daarvan stel ik een weekmenu samen. Het leuke is dat je door het online bestellen van je boodschappen alles lijstjes nog terug kunt zien. Laat ik als voorbeeld mijn bestelling van 4 april nemen. Ik had in totaal €17,50 korting en was €89,43 kwijt.

Het menu van die week:

  • Groentesoep met stokbrood
  • Nasi met atjar ketimoen, pindasaus en kroepoek
  • Tagliatelle met zalm, spinazie en tomaatjes
  • Shoarma met broodjes en salade
  • Bloemkool met aardappelen en (verse) hamburgers

Verder zat er voldoende fruit en beleg bij voor de hele week, brood, melk, roomboter en yoghurt. En nog extra bleekselderij voor de cavia…

In het weekend kiezen we vaak voor iets makkelijks als tosti’s, restjes, een uitsmijter of we bestellen wat. Dat is net hoe het uitkomt.

 

Extra kosten

Het verzamelen van de wekelijke boodschappen kost me €2,50 en €5,- statiegeld per krat, maar daar staat tegenover dat ik niet meer meeneem dan ik nodig heb. Wat ook wel leuk is dat ik soms een product nodig heb, bijvoorbeeld kaas. Door mijn boodschappen online te bestellen ontdekte ik dat er een goedkoper merk was, dan het merk wat ik steeds had. Daar bespaarde ik zo maar weer een paar euro op! Voor de extra uitspattingen heb ik mijn man, die nog wel eens naar de supermarkt wil gaan om nog ‘iets lekkers’ te halen.

Heb ik weekbudget over en heb ik voorraad die aangevuld moet worden? Dan zorg ik dat ik gelijk (extra) luiers mee bestel, kijk ik of er tandpasta en shampoo/conditioner etc. in de aanbieding is.

Daarnaast sparen we tegenwoordig PLUSpunten, koopzegels van de PLUS.  De investering hiervan is €4,- en bij inlevering van een volle spaarkaart ontvang ik €6,-. Het sparen van koopzegels levert ons dus uiteindelijk een rendement op van 50%.

 

Nou ben ik wel nieuwsgierig naar jouw aanpak. Maak jij gebruik van een weekmenu en een vast budget? En lukt het een beetje om daar van rond te komen?

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.