TOP
Atjar ketimoen; Atjar tjampoer; Tafelzuur van zoetzure komkommer
Lifestyle Persoonlijk

Tafelzuur | Atjar ketimoen

De laatste tijd eten we regelmatig nasi. En ondanks dat er een eenvoudig en lekker recept voor nasi goreng in Het grote zónder pakjes en zakjes kookboek staat, gebruik ik toch altijd een zakje… Ik zal daar binnenkort toch eens verandering in brengen! Wat ik echter wél altijd zelf maak is het tafelzuur (atjar ketimoen) en de satésaus. Vandaag deel ik het recept voor de zoetzure komkommer met je.

Tafelzuur

In mijn leven heb ik al aardig wat kant en klare potjes atjar tjampoer gebruikt. Ik hou namelijk wel van zoetzuur bij mijn Oosterse gerechten! Ook als we Chinees eten vind ik het zoetzuur onder de Babi Pangang één van de lekkerste dingen. Sinds ik het liefste zoveel mogelijk zelf maak, en dus ook weinig gebruik probeer te maken van pakjes en zakjes, zocht ik een makkelijk alternatief om zelf tafelzuur te maken. Ik ben gek op koken, maar het moet wel lekker en met een groot gezin en druk leven vooral snel klaar zijn.

Atjar ketimoen

Een rondgang op het wereld wijde web bracht mij op dit recept voor Indonesisch tafelzuur: atjar ketimoen oftewel zoetzure komkommer. Binnen een kwartier kun je dit al op tafel hebben staan! En ondanks dat er rode peper en ui in zit, die filter ik er tijdens het opscheppen trouwens wel zoveel mogelijk tussenuit, vinden de kleinste kids de zoetzure komkommer heerlijk. 

Ingrediënten

Voor dit recept heb je ook niet zoveel ingrediënten nodig, het meeste heb je vaak al in huis:

 • 1 kleine ui
 • 1 kleine rode Spaanse peper
 • 5 eetlepels azijn
 • 4 eetlepels suiker
 • een snuf zout (die ik zelf meestal vergeet)
 • 1 komkommer

 

Bereidingswijze

Naast de weinige ingrediënten heb je ook weinig tijd nodig voor de eenvoudige bereiding!

 • Doe in een steelpan de azijn, suiker en een snuf zout. Verwarm het en zorg dat de suiker goed in de azijn oplost. Haal het pannetje van het vuur en laat het mengsel even afkoelen.
 • Pel en snipper de kleine ui fijn en doe hem in een grote schaal.
 • Was het Spaanse pepertje, halveer deze en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Snij de 2 helften in kleine, dunne reepjes en voeg deze bij de ui in de schaal.
 • Was de komkommer en halveer deze door de lengte. Verwijder met een lepel de zaadlijsten en snij de komkommer in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter. Doe ook deze bij de ui en het Spaanse pepertje in de schaal.
 • Voeg het zoetzure mengsel toe en meng alles goed door elkaar.

 

Eet smakelijk!

Eet jij graag zoetzuur bij Oosterse gerechten?

 

Gerelateerd:

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *