Huishoudelijk | Tips om te besparen! - Gera Raakt
TOP
Tips om te besparen
Besparen Financiën Lifestyle

Huishoudelijk | Tips om te besparen!

Het runnen van een huishouden kost geld, vaak meer dan je lief is. Wij hebben als gezin een tijd geleefd van één salaris. Wil jij dat ook? Ik geef je vandaag tips om te besparen!

Financiële situatie

Om te weten waar je eventueel op zou kunnen besparen moet je bij het begin beginnen. Pak je bankafschriften erbij en noteer hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel je uitgeeft. Verdeel de uitgaven in categorieën:

  • Boodschappen
  • Verzekeringen
  • Woonlasten
  • Energiekosten
  • Abonnementen
  • Kleding

 

Boekentip: Een dubbeltje op zijn kant (kopen)

 

Tips om te besparen

Nu je inzicht hebt in je financiële situatie kun je in één oogopslag zien waar je geld blijft. Zijn er categorieën bij waarvan je geschrokken bent of wil je graag meer sparen? Lees dan vooral verder.

 

Boodschappen 

De boodschappen zijn vaak een grote kostenpost. Ook niet zo gek, eten en drinken is nou eenmaal een eerste levensbehoefte. Toch kun je met een paar simpele aanpassingen veel geld besparen! Zo doen wij het:

 

Water drinken 

Bij ons thuis drinken we voornamelijk kraanwater. Soms in de vorm van thee, soms met een beetje diksap of appelsap. Het scheelt in de kosten, in gewicht en het is ook nog eens beter voor de gezondheid.

 

Lees ook: Huishoudelijk | Tips voor het kopen van een waterkoker

 

Weekmenu 

Stel een weekmenu op. Op die manier hoef je niet iedere dag na te denken over wat je gaat eten en alle benodigdheden zijn in huis. En je komt veel minder vaak in de supermarkt. Het scheelt naast veel geld dus ook veel tijd!

 

Wekelijkse boodschappen 

Als je een weekmenu hebt opgesteld hoef je in principe ook maar één keer per week naar de supermarkt. Wij kunnen het nu als gezin prima redden met zo’n €100,- per week aan alle boodschappen. Toen ik nog in de zorg werkte en bijna dagelijks in de supermarkt kwam, was ik al snel zo’n €20,- per dag kwijt.

Toegegeven, met het mooie weer en op feestdagen leven we als echte Bourgondiërs en dat merken we dan ook in onze portemonnee. Maar dat vind ik niet erg omdat het een bewuste keuze is.

 

Folders? 

Een van mijn betere besluiten was om een nee-nee sticker op de brievenbus te plakken. Ik heb dus geen idee wat waar in de aanbieding is. Als je het mij vraagt is het het goedkoopst wanneer je iedere keer in dezelfde supermarkt(en) je boodschappen doet. De kans is namelijk groot dat je naast de aanbieding nog meer meeneemt en dus meer geld uitgeeft dan je bedoeling was. Ga je met een weekmenu werken dan merk je waarschijnlijk ook dat je iedere week bijna dezelfde boodschappen nodig hebt en die aanbiedingen helemaal niet nodig hebt.

 

Boekentip: Geld besparen voor dummies (kopen)

 

Verzekeringen 

In je leven heb je een aantal verzekeringen die je verplicht moet afsluiten. Denk om te beginnen maar eens aan je zorgverzekering en de WA. Ik raad je aan om in ieder geval jaarlijks te bekijken of je lopende verzekeringen ergens anders goedkoper zouden kunnen zijn. Het zou toch zonde zijn als je een dief bent van je eigen portemonnee!

 

Woonlasten 

Ook de woonlasten zijn een grote kostenpost. Je huur en/of je hypotheek komen nou eenmaal maandelijks terug. Misschien betaal je daar bovenop ook nog eens servicekosten. Wij wel in ieder geval. Wil je graag op je woonlasten bezuinigen dan is het goed om te kijken wat je belangrijk vindt. Misschien zou je naar een andere, goedkopere regio kunnen verhuizen of kleiner, minder luxe gaan wonen. Tegenwoordig is het ook hip om met vrienden samen te gaan wonen. Misschien kunnen jullie samen wel iets kopen?

 

Energiekosten

Energie is ook zo’n kostenpost die je, net als bepaalde verzekeringen, nu eenmaal nodig hebt. Maar hoe weet je nou of je hierop kunt besparen? Gelukkig kun je online vrij eenvoudig energie aanbiedingen vergelijken.

 

Abonnementen 

Weet jij welke abonnementen je hebt afgesloten? En heb je ze ook écht allemaal nodig? Je abonnement voor de sportschool zou je kunnen vervangen door te gaan hardlopen, wandelen of fietsen. Zie je gelijk ook nog wat van de natuur. En zo zijn er wel meer abonnementen die je best zou kunnen missen.

Weet je welk abonnement ik als eerste heb opgezegd? De tv-gids! En ik heb hem nooit gemist…Zeg eens eerlijk, waar zou jij goed zonder kunnen?

 

Kleding 

Af en toe heb je ook nieuwe kleding nodig. Toegegeven, ik winkel niet vaak en kom vaak in dezelfde budgetwinkels. Tweedehandskleding heb ik nog nooit gekocht, maar is ook een goede optie als je met weinig rond moet zien te komen. Wanneer je €50,- per maand reserveert heb je altijd geld achter de hand om kleding aan te schaffen.

 

Boekentip: Geld, gezin en geluk (kopen)

 

Sparen

Reserveer het liefst ook 10% van je maandsalaris om te sparen. Ook, of misschien wel juist, als je minima bent. Dan heb je altijd genoeg geld achter de hand om het eigen risico te betalen of iets te vervangen. Hoe je dat het beste aan kunt pakken lees je hier

 

Meer geld 

Al ben ik er geen groot voorstander van, in sommige gevallen heb je gewoon écht even meer geld nodig. Geld lenen kan dan een uitkomst bieden. Laat je bij het afsluiten van een lening altijd goed informeren. Zo weet je zeker dat je een lening hebt die het best bij jouw situatie past.

 

Lees ook: Je uitzet, wat heb je allemaal nodig?

 

Samenwerken

 

 

 

 

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.