TOP
Brief van Özil
Maatschappij

Column | De brief van Özil

Zal ik deze column schrijven? Durf ik het aan? Ja, ik ga het toch echt doen. Omdat ik me iedere keer verbaas over het te pas en te onpas gebruik van de term discriminatie. Mijn mening over de brief van Özil en de vermeende discriminatie.

 

Duitse profvoetballer

Een tijdje geleden verscheen er een brief in de media, geschreven door niemand minder dan de Duitse profvoetballer Özil. In zijn brief vertelde hij dat hij per direct niet meer voor het nationale elftal uit zou komen. De reden? Hij voelde zich gediscrimineerd. Zijn claim: “Als ik scoor ben ik Duitser, als we verliezen ben ik een Turk.”

 

Wereldkampioenschap

Tja, Duitsland presteerde inderdaad niet al te best op het wereldtoneel. En ja, daar is hij ook medeverantwoordelijk voor. Dat kan natuurlijk niet anders als je als elftal voor je land uitkomt. Maar dat is toch echt niet de (enige) reden waarom iedereen over hem heen viel. Nee, dat had een hele andere reden. Özil stond namelijk uitgebreid lachend, knuffelend en shirt uitwisselend met niemand minder dan dictator Erdogan op de foto. In Londen. In verkiezingstijd. En ja, daar hebben veel mensen een probleem mee.

 

Grootste goed

Volgens Özil ging hij met Erdogan op de foto omdat dat het hoogste en grootste goed is wat je in Turkije, zijn tweede vaderland, kunt bereiken. Oké, ik kan me op zich voorstellen dat je liefde voelt voor zowel Duitsland als Turkije. Dat zal denk ik ook niemand betwisten.  Het echte probleem gaat namelijk verder dan dat. Met name de Turkse jeugd lijkt zich steeds meer op Turkije te richten. Onder het mom dat ze in het Westen nergens bij horen, en zich niet geaccepteerd voelen. Dat beeld zag je bij ons in Nederland tijdens de Turkse verkiezingen ook. Ik vind het echt zorgelijk, want als je iemand als Erdogan écht zo geweldig vindt, dan hoor je mijn inziens niet thuis in het vrije Westen. En daar zit hem nog altijd de crux, westerse Turken zijn geenszins van plan om zich ook maar ooit in Turkije te gaan huisvesten.

 

Discriminatie

Laat ik gelijk ook even stil staan bij de definitie van discriminatie. Discriminatie is het ongelijk behandelen of achterstellen van een bepaalde groep mensen. Is er in het specifieke geval van Özil sprake van discriminatie? Volgens vele migranten die hem bijvallen wel.

Maar nee, natuurlijk is er geen sprake van discriminatie.  In dit geval heeft het juist alles te maken met niet tegen kritiek kunnen. In plaats van de onterechte discriminatie troef te trekken had hij ook kunnen zeggen dat het fotomoment onhandig was gekozen. Dan behoudt het woord discriminatie tenminste nog enige waarde…

Waarom ziet hij dat zelf niet in?

Brief van Özil

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *