Column | Zou jij een militair voertuig willen hebben? - Gera Raakt
TOP
Lifestyle Persoonlijk

Column | Zou jij een militair voertuig willen hebben?

Misschien weet je dit al, misschien is het nieuw voor je, maar mijn gezin en ik wonen in Wageningen. De Stad der Bevrijding. Ieder jaar op 4 & 5 mei is het hier een drukte van belang. De hele stad verandert in een enorm festivalterrein. Ik schreef er al eens eerder over.

 

“Foulkes Festival”

Even een lesje geschiedenis. Wageningen wordt de Stad der Bevrijding genoemd omdat hier aan het einde van de tweede wereldoorlog het vredesakkoord werd ondertekend. Men noemt altijd Hotel de Wereld als dé plek waar de ondertekening gebeurde, maar dat klopt niet helemaal. Hier werd alleen de vrede overeen gekomen tussen de Duitsers en generaal Foulkes.

Veteranen

Hoe dan ook, sinds de vrede op 5 mei 1945 overeen werd gekomen, staat die dag in ieders geheugen gegrift als Bevrijdingsdag. Sinds jaar en dag komen de veteranen uit verschillende landen, jong en oud, naar onze stad om de oorlog te herdenken, en de vrede te vieren. Op het “Foulkes Festival” worden complete kampementen opgericht met oude wapens, tanks en vele andere militaire voorwerpen. Iedereen is gekleed zoals in die tijd gebruikelijk was. Denk aan knalrode lippenstift voor de vrouwen, de haren mooi opgestoken en de mannen in ouderwets uniform.

Tja, tijden veranderen. Vroeger was ik bij de podia in het centrum te vinden. Tegenwoordig gaan we als gezin liever naar het rustigere “Foulkes Festival”. We bekijken de voertuigen, luisteren naar de muziekkorpsen en drinken gezellig wat. De drukte van jewelste, de sfeer, de voertuigen, het is voor ons puur genieten.

 

Defilé

Halverwege de middag maakt iedereen zich op voor het defilé. Alle voertuigen, veteranen en muziekkorpsen maken een ereronde door de stad. Mocht je het defilé in Wageningen nog nooit hebben meegemaakt, het is een echte aanrader. Geweldig om mee te mogen maken en respect te mogen betuigen aan de mannen en vrouwen die zich in hebben gezet voor onze vrijheid.

 

Populariteit

Wist je dat de populariteit van militaire voertuigen tegenwoordig toeneemt? Het verbaast mij eigenlijk niets. Ook mijn manlief roept ieder jaar steevast dat hij zelf een tweedehands militair voertuig zou willen hebben. Ik moet zeggen dat ik de liefde voor die voertuigen wel begrijp. De ruimte hebben we er ook echt wel voor, alleen ontbreekt het ons dit moment aan tijd om er de nodige liefde in te steken. Wie weet, misschien komt het ervan als de kinderen groter zijn!

Zou jij een militair voertuig willen hebben?

 

Lees ook:

Column | Vrouw op voedseltocht, de verhalen van mijn oma

Column | Vrijheid van meningsuiting, recht én plicht

Militair voertuig

 

 

 

 

Militair voertuig

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

2 COMMENTS
  • Roelina
    6 jaar ago

    Het lijkt mij wel gaaf eigenlijk… Ik zou er dan een camper van maken. In de buurt staat hier een oude brandweerwagen omgebouwd tot camper. Hoe leuk.

  • nicole orriens
    6 jaar ago

    Wat een bijzondere vraag! Ik hoef er geen, omdat ik het toch een wat verkeerde uitstraling vind hebben eerlijk gezegd.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.