Besparen op de zorgverzekering én meer rendement op je spaargeld
TOP
Tips om te besparen op de zorgverzekering en wat te doen met spaargeld?
Besparen Financiën Lifestyle

Besparen op de zorgverzekering

Aan het einde van vorig jaar hadden we een mooie financiële buffer op weten te bouwen. Omdat de spaarrente zo laag was (en nog steeds is) ging ik op onderzoek uit. Wat konden we met het spaargeld doen zodat het in ons voordeel zou werken? Daarom in dit blog een aantal tips om te besparen op de zorgverzekering én meer rendement te halen uit je spaargeld!

Financiële buffer

Vorig jaar konden we flink sparen waardoor we aan het eind van het jaar een leuk bedrag op de rekening hadden staan. Natuurlijk kun je die financiële buffer uit veiligheid laten staan, maar ik besloot eens verder te kijken dan dat. Wat zouden we met het geld kunnen doen zodat het in ieder geval zijn waarde zou behouden, en misschien zelfs wel meer waard zou worden? Ook wilde ik er verstandig mee omgaan en niet voor langere tijd vastzetten of beleggen. Daar was onze buffer dan weer niet groot genoeg voor.

 

Spaarrente

Je zou je spaargeld natuurlijk op je spaarrekening kunnen laten staan. Alleen, de Europese Centrale Bank blijft de spaarrentes voorlopig nog wel even drukken. De spaarrente van mijn vrij opneembare spaarrekening (spaargeld wat je zonder kosten op kunt nemen, red.), en volgens mij geldt dat voor die van de meeste banken, ligt op dit moment op 0,01%. Dat zet nou niet echt bepaald zoden aan de dijk… Even een kleine berekening ter illustratie: op €1000,- spaargeld betekent dat een verdienste van €0,10.  

Natuurlijk is het ook de bedoeling van de ECB dat mensen zo gaan denken. Bij een lage rente zijn mensen toch eerder geneigd het spaargeld uit te geven, wat weer goed is voor de economie. 

 

Dure zorgverzekering 

Sinds de privatisering en de vergrijzing wordt de zorgverzekering ieder jaar duurder en dat terwijl er steeds minder vergoed wordt in de basisverzekering. Het is velen een doorn in het oog. In 2020 werd de gemiddelde zorgpremie €119,83 per persoon per maand. Een stijging van €2,34 ten overstaan van 2019. Al met al een behoorlijke kostenpost voor een gezin! Daarom begon ik mijn zoektocht daar. Besparen op de zorgverzekering, was dat misschien een optie?

 

Besparen op de zorgverzekering

Wij zijn met ons hele gezin verzekerd bij Menzis, één van de vier grote verzekeringsmaatschappijen, en betalen zo’n €250,- per maand aan zorgkosten. Op hun website hebben ze een aantal tips om de zorgpremie te verlagen. Ik zal ze hieronder bespreken:

Collectieve zorgverzekering afsluiten

Door met een groep afspraken te maken met Menzis, bijvoorbeeld via de werkgever, gemeente of ledenorganisatie, kun je tegen korting een collectieve zorgverzekering afsluiten. Wij hebben voor de collectieve verzekering van PMA gekozen.

 

Eigen risico verhogen

Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een verplicht eigen risico van €385,- bij de basisverzekering. Heb je een mooie buffer achter de hand en relatief weinig zorg nodig? Dan kun je het risico nemen en vrijwillig je eigen risico verhogen. Hierdoor daalt de premie voor je zorgverzekering. Wij hebben ervoor gekozen om het bij het verplichte eigen risico te laten.

 

Betalen per kwartaal, halfjaar of jaar

Als laatste optie wordt genoemd het betalen per kwartaal, halfjaar of jaar. Natuurlijk is dat een flinke uitgave ineens, maar je doet het niet voor niets. In ruil krijg je namelijk een korting.

 • Maand 0%
 • Kwartaal 1%
 • Halfjaar 1%
 • Jaar 2%

 

Voordeliger dan sparen

De zorgverzekering is verplicht, de behoorlijk grote kosten komen maandelijks terug. Maar als je ervoor kiest om te sparen ben je een dief van je eigen portemonnee! Betalen per kwartaal levert immers al een groter voordeel op dan dat geld op de spaarrekening te laten staan. Wij besloten daarom om in december dat we de volledige zorgpremie in één keer zouden betalen. Het leverde ons een mooie besparing op van 2%, ongeveer €60,-. Zouden we die €3000,- op de spaarrekening hebben gezet dan hadden we ongeveer €0,30 verdiend. Tel uit je winst.

Daarnaast scheelt het natuurlijk ook in de maandelijkse uitgaven, die €250,- hoeven we niet meer te betalen. Wel kiezen we ervoor om dat bedrag zoveel mogelijk te sparen zodat we dit jaar hetzelfde trucje kunnen herhalen.

 

Wat doe jij om te besparen op de zorgverzekering?

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

 

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

3 COMMENTS
 • Zorgkiezer
  4 jaar ago

  Interessante blog! Ik maak er elk jaar een halve studie van om alle verzekeringen met elkaar te vergelijken en om zo hopelijk weer een beetje geld te besparen. Ik ga deze tips daarom ook zeker gebruiken! Groetjes, Anne

  • Gera
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel. Ik snap wel dat je er een studie van maakt als het je werk is 😉

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.