TOP
Geld maakt niet gelukkig
Financieel Lifestyle

Column | Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?

Als ik aan het woord geld denk dan zijn de gezegdes “Geld maakt niet gelukkig” en “geld stinkt” zo’n beetje het eerste wat in me opkomt. Maar wist je dat uit onderzoek is gebleken dat, tot een bepaald bedrag, geld wel degelijk gelukkig maakt?

Financiële vrijheid

Onlangs schreef ik een column over de verhoging van de pensioenleeftijd. Veel mensen willen eerder stoppen met werken, maar weinig mensen ondernemen ook de juiste stappen om de financiële vrijheid te creëren die daarvoor nodig is. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen: als je bereid bent om met minder genoegen te nemen dan kun je prima van 1 salaris rondkomen en de financiële vrijheid creëren om te doen waar je maar zin in hebt. Wat hadden wij ons dat graag eerder beseft…

 

Lees ook: Huishoudelijk | Tips om te besparen!

 

Keuzemogelijkheden

Ook al hebben we het nu financieel goed, ik ken ook de andere kant van de medaille. Als alleenstaande 20-jarige moeder moest ik alle eindjes aan elkaar knopen, en daar was ik niet zo heel erg goed in. Gelukkig verkeerde ik in de luxepositie dat mijn ouders mij waar nodig financieel konden ondersteunen. Maar ik heb wel geleerd dat als je weinig geld tot je beschikking hebt, je ook minder keuze hebt. Oftewel, het hebben van meer geld zorgt voor keuzemogelijkheden.

 

Vicieuze cirkel

Heb je eenmaal geldproblemen dan beland je vaak in een negatieve spiraal. Je kunt je rekeningen niet betalen -> de kans bestaat dat de deurwaarder langskomt -> het risico dat je alles wat je hebt kwijtraakt wordt steeds groter. De enige oplossing is meer geld, maar hoe kom je daar zo 1, 2, 3 aan? Je hoofd zit zo vol met allemaal negatieve gedachten dat je niet meer logisch na kunt denken, wat voor nog meer problemen kan zorgen. Niet echt motiverend dus, wat het weer extra moeilijk maakt om uit die vicieuze cirkel te komen! 

 

Er is meer dan geld alleen

Geld maakt niet gelukkig. Nee, geld an sich niet. Het leven bestaat immers uit zoveel meer dan geld. Gezondheid, liefde, het hebben van dierbaren zijn allemaal minstens zo belangrijk om in je leven te hebben. Het tegenovergestelde is echter wel waar: het hebben van geen geld maakt ongelukkig. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek uit 2010. Onderzoekers onderzochten de relatie tussen geld en geluk onder maar liefst 450.000 mensen. De onderzoekers konden hieruit concluderen dat geld gelukkig maakt tot een jaarinkomen van €58.000,- (bron).

Ben jij tevreden over jouw financiële situatie?

 

Afbeelding Euro’s, biljetten en munten: Bilanol – Shutterstock

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

1 COMMENT
  • Marie de Jonge
    4 maanden ago

    Geld blijft een lastig maar belangrijk thema vind ik zelf. Geld maakt in de basis wel gelukkig naar mijn idee. Wel heb ik in het verleden gemerkt dat keuzestress ook gemakkelijk toeslaat wanneer je meer te besteden hebt.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *