Verhoging pensioenleeftijd: wanneer wil jij met pensioen? - Gera Raakt
TOP
Verhoging pensioenleeftijd
Financiën Lifestyle

Verhoging pensioenleeftijd: wanneer wil jij met pensioen?

Ondanks dat het nog jaren duurt voor ik de pensioenleeftijd bereikt heb, merk ik dat de verhoging ervan me bezighoudt. Nu ik zzp’er ben moet ik er natuurlijk zelf voor zorgen dat ik, tegen de tijd dat ik met pensioen wil gaan, voldoende reserves achter de hand heb. Ik ben me daarvan bewust. Maar waarom denken veel mensen in loondienst, waarvan er velen graag eerder zouden willen stoppen met werken, niet zover na? 

In het blog Tips om te besparen vertelde ik al dat we, toen er een kindje op komst was, bewust hebben gekeken of er voldoende ruimte was om van 1 salaris te leven. We zetten onze inkomsten en uitgaven op een rijtje. Daarna bekeken we kritisch wat we nodig hadden en, minstens zo belangrijk, of er misschien een goedkoper alternatief voor was. Het was geen vetpot waarmee we het moesten doen (nog geen €1700,- per maand, toeslagen niet meegerekend), maar we redden het wél.

 

Meer geld in het laatje

Langzamerhand veranderden de omstandigheden in ons leven ten gunste. Mijn man wisselde van baan waardoor hij meer ging verdienen, en ik startte mijn eigen bedrijf. Toch doen we alles nog altijd van het salaris van mijn man. Alles wat ik heb omgezet staat apart op mijn zakelijke spaarrekening en pas vanaf dit jaar keer ik mezelf een bedrag uit. In de praktijk betekent het waarschijnlijk dat ik het van de ene rekening op de andere (spaar)rekening zet. Want waarom zou ik nu ineens al het geld weer opmaken? Ik heb alles wat mijn hartje begeert en een appeltje voor de dorst is nooit weg.

 

Aflossen en investeren

De laatste dagen ben ik druk bezig met fantaseren over wat ik in de toekomst met het gespaarde geld ga doen. We gaan verhuizen, dat spaargeld komt dit jaar dus wel op.

Mocht er toch wat over blijven dan wil ik graag:

  • De zorgverzekering in 1x voor het hele jaar betalen: dan krijg je korting en daarnaast houd je maandelijks geld over wat je weer kunt sparen. 
  • Aflossen op de hypotheek: de spaarrente stelt nu toch niks voor, aflossen lijkt me beter. Daarnaast zorgen lage maandlasten er later ook voor dat ik eerder kan stoppen met werken.
  • Investeren: op den duur hoop ik te kunnen investeren in vastgoed. Dat kan weer zorgen voor een passief inkomen, wie wil dat nou niet?

Je ziet het, aan ideeën (ambitie) geen gebrek!

 

We houden van werken

Begrijp me niet verkeerd, zowel mijn man als ik zijn dol op ons werk. Maar naast dat we gek zijn op ons werk, houden we ook enorm van financiële vrijheid en vrije tijd. Hoe mooi is het als de druk om te werken met de jaren steeds minder wordt? Dat je niet moet werken om je leven te bekostigen, maar het gewoon voor de lol kan doen? Daar kan wat mij betreft geen andere luxe tegenop.

 

En jij?

Hang jij erg aan je luxe? Heb je liever een abonnement voor je televisie van €100,- of besteed je, net als wij, liever de helft van dat bedrag? Man en ik hebben allebei een oud mobieltje, mijn scherm zit vol barsten. Toch koop ik nog geen nieuwe, hij voldoet mij nog prima. Wees eens eerlijk tegen jezelf, als je eens echt objectief naar je inkomsten en uitgaven zou kijken, zou je dan ook niet veel meer kunnen sparen dan dat je nu doet?

Nu leven met minder is een persoonlijke keuze. Veel mensen zeggen: ik leef nu, ik zie het later wel. Ook prima wat mij betreft! Mocht je je toch willen verdiepen in de stappen die je nu al zou kunnen ondernemen om eerder te stoppen met werken, lees dan hier verder

Ben jij al bezig met je pensioen?

 

Lees ook

 

Afbeelding Gelukkig stel op leeftijd springt op bed: 4 PM production – Shutterstock

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.