Blondjes Beleggen Beter, mijn eerste stappen op de beurs - Gera Raakt
TOP
Blondjes Beleggen Beter; in 7 stappen naar simpel en succesvol beleggen
Beleggen Boeken Financiën Lifestyle

Blondjes Beleggen Beter, mijn eerste stappen op de beurs

Ken jij het boek Blondjes Beleggen Beter al? Niet? Dan zou ik je van harte willen aanraden er vandaag nog mee te beginnen. Je vindt het boek hier. Ik heb het net uit en ben voorzichtig begonnen met mijn eerste stappen op de beurs.

In september schreef ik een blog over het waarom wij ervoor kiezen om de zorgverzekering in één keer te betalen. Sowieso ben ik al tijden op zoek naar meer rendement voor mijn zuurverdiende centjes. Want die spaarrekening is verre van lucratief… Aangezien je met beleggen een gemiddeld rendement kunt realiseren van 7% besloot ik dat ik misschien toch eens de beurs op wilde. Maar dan wel verstandig met het liefst zo min mogelijk risico. Klinkt dat erg tegenstrijdig?

 

Blondjes Beleggen Beter

En toen stuitte ik op het boek Blondjes Beleggen Beter. Nog afgezien van het feit dat ik de titel al geniaal vind, snijdt het volgens mij ook nog eens behoorlijk hout wat de schrijfster, Janneke Willemse, vertelt. Ze heeft als financieel journalist jaren verslag gedaan van het beursnieuws. Pas sinds ze in 2013 ontdekte dat het wetenschappelijk is bewezen dat vrouwen beter kunnen beleggen dan mannen heeft ze zelf de stap naar de beurs durven zetten. Wil je weten hoe het haar en haar aandelen vergaat? Dat kun je lezen op haar blog. En ja, daar kun je ook alles lezen over haar blunders.

 

Blond en vrouw

Aangezien ik zowel blond als vrouw ben was ik erg nieuwsgierig naar de 7 stappen die Janneke in het boek beschrijft. Hoewel er veel belangrijke zaken zijn is het het belangrijkste dat je een evenwichtige portefeuille samenstelt. Door bedrijven te kiezen die in verschillende takken actief zijn spreidt je al een groot deel van het risico. Stijgt het een, dan daalt het ander vaak en vice versa.

Nog een aantal goede tips: maak een plan (en houd je daaraan) en houd een beleggingsdagboek bij. Dat maakt het allemaal makkelijker om de door jou gestelde doelen te halen.

 

Mijn plan?

Goed, aangezien ik het goede tips vond heb ik als eerste een plan bedacht. Inmiddels is dat plan al minstens drie keer gewijzigd, maar hé, het is wel een plan. De duur van het plan is trouwens niet gewijzigd. Ik wil echt voor de lange termijn, denk dan aan 15 à 20 jaar, gaan.

Het budget is wel een aantal keer gewijzigd. Sowieso storten we maandelijks €100,- in het ASN Duurzaam Aandelenfonds. Dat blijft staan aangezien je door periodiek te beleggen zowel goedkoop als duur belegt. De totale aankoopprijs kan dan voordeliger uitpakken dan wanneer je ineens een groot bedrag zou storten.

Hoe meer ik over het beleggen las, hoe meer vertrouwen ik kreeg. Want ja, zo’n fonds is leuk, beleggingsexperts beleggen jouw geld in verschillende bedrijven, en het risico is vrij klein. Maar ja, zou ik dat beleggen zelf ook niet kunnen? Ik begon er vertrouwen in te krijgen en opende een beleggingsrekening waar ik €100,- op stortte. Toen begon het grote dubben, want welke bedrijven welk bedrijf zou ik daar mee gaan kopen?

Inmiddels is mijn man ook helemaal op de hoogte hoe het kopen van aandelen in zijn werk gaat. Hij raadde me aan om het aan te vullen tot €500,-, dan kun je tenminste een beetje een portefeuille samenstellen. Maar ook mijn man werd steeds enthousiaster en aangezien ik bijna jarig was besloot hij €2000,- aan me te geven om mee op de beurs te spelen. Goed, ik had wat last van klamme handjes en klotsende oksels, maar hé, dat was tof!

Op 8 maart (mijn verjaardag) stelde ik alvast de helft van mijn portefeuille samen. Aangezien ik zelf ook nog aardig wat spaargeld had wat stond te verstoffen besloot ik nog een keer €2000,- te storten om de rest van de bedrijven die ik op het oog had te kopen. Kun je het nog volgen? Nu hebben we dus een totaal van €4600,- aan aandelen. Voor nu heb ik ingezet op het leven ná corona en het stijgen van de rente.

Vind ik het niet spannend? Absoluut! Ergens wilde ik heel graag mijn portefeuille met je delen, maar de best wel pittige reacties (grappig genoeg voornamelijk mannen) onder de blogs van Janneke weerhouden me er een beetje van. Misschien dat ik het over een poosje wel met je durf te delen.

Ben jij actief op de beurs? Waarom wel of juist niet? En hoe zorg je er dan voor dat je geld groeit?

En ben je nou enthousiast geworden en wil je zelf ook graag beleggen, maar weet je niet goed hoe? Je vindt het boek Blondjes Beleggen Beter hier.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

1 COMMENT
  • Comment: Anoniem on 9 maart 2021

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.