Column | Gezond verstand, waar ben je gebleven? - Gera Raakt
TOP
Gezond verstand
Maatschappij

Column | Gezond verstand, waar ben je gebleven?

De laatste jaren kijk ik met steeds meer verbazing om me heen. Het lijkt wel of de mensheid steeds dommer wordt. Ik vraag me af, waar is toch het gezond verstand gebleven?

Safaripark Beekse Bergen

We herinneren ons denk ik allemaal nog wel het incident van vorig jaar? Dat Franse gezin wat middenin het jachtluipaarden verblijf uitstapte, ook moeder met kind op de arm? Nou, van de week is er weer een incident geweest. Een Duits gezin vond het nodig om ook uit de auto te stappen, dit keer in het verblijf van de cheeta’s. Gelukkig duurde het tweede incident maar een paar seconden, dankzij de oplettendheid van een ranger.

 

Lees ook: Column | Respect: je of u?

 

Dierentuinen

Laatst liepen we met ons gezin in Burgers Zoo en ook toen verbaasde ik me weer enorm over het gebrek aan gezond verstand van mensen. Dat was ook het moment dat ik me hardop afvroeg of de mensheid zoveel dommer is geworden of dat dat alleen maar zo lijkt. Kinderen die op de randen klimmen van de dierverblijven, ouders (in ieder geval volwassenen) die er naast staan en er niets van zeggen…

Nou gebeurde bovenstaande bij het verblijf van de stokstaartjes, maar nog niet zo lang geleden viel er een 12-jarige jongen 6 meter naar beneden in een vleermuisgrot. Hij wilde zijn oma laten schrikken… Nou, dat is wel gelukt. Hij mag van geluk spreken dat hij het voorval nog na kan vertellen.  

 

Vreugdevuur Scheveningen

Need I say more? Ik bedoel, als je als gemeente én organisatie even logisch nadenkt dan snap je dat hoog, hoger, hoogst op een gegeven moment uit de hand loopt. Of wacht, was een jaar eerder de brandende stapel niet omgevallen? Ging ook weer allemaal net goed, alleen lijkt er helaas niemand van gevaarlijke situaties te leren.

Gelukkig treedt de burgemeester, die nota bene op de hoogte was van de hoogte van de brandstapel en scheen te balen van de moeizame communicatie, dit maal daadkrachtig op. Ze stelt een onderzoek in om te kijken waar het fout ging. (Ja, dit was inderdaad sarcasme.)

 

Lees ook: Column | Doorrijden na een ongeluk, zou jij dat doen?

 

Geweld tegen hulpverleners

Nog zoiets wat me een doorn in het oog is: geweld tegen hulpverleners. Dat is gewoon niet acceptabel. Nooit. Het verstand van mensen die hulpverleners aanvallen is verre van gezond te noemen. Hebben ze überhaupt verstand? Je zou zelf maar in de situatie verkeren dat je hulp nodig hebt, dan wil je toch ook dat ze hun werk ongestoord kunnen doen?

Nu heb ik op zich niet zoveel met straffen, maar de straffen zoals ze nu zijn opgesteld zijn niet in verhouding. Relatief kleine vergrijpen worden keihard afgestraft, terwijl geweld tegen hulpverleners, net als het negeren van een rood kruis op de snelweg, nauwelijks straf oplevert. Dat zou juist direct keihard afgestraft moeten worden, anders verandert er simpelweg niets.

 

Ikke, ikke, ikke

Nou ja, dit zijn zomaar een paar situaties waarin het gezonde verstand van mensen ver te zoeken is. Helaas zou ik deze lijst nog veel langer kunnen maken, maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is. Veel mensen in deze maatschappij lijken alleen maar te denken aan de snelle bevrediging van hun wensen en behoeften, en waarom zou je ook verder nadenken dan je eigen belang?

Maak jij je ook weleens zorgen over het gebrek aan gezond verstand?

 

Lees hier meer van de categorie Maatschappij

 

Afbeelding Meisje zit in stilte op de kant: Egor Fomin – Shutterstock

Gezond verstand

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

2 COMMENTS
  • Sandra Evers
    2 jaar ago

    Ja inderdaad, wat kan een mens dom zijn. Sorry dat ik het zo zeg maar oh oh af en toe hou ik mijn hart vast en vraag ik mij ook af waar dat verstand gebleven is. Goed stuk!

  • Kim
    2 jaar ago

    Oh ja zeker. Common sense is niet meer. We gaan hard in de richting van Amerika. Als het er niet op staat, dan moet het kunnen. Terwijl je met een beetje gezond verstand toch best zou kunnen bedenken dat je niet in een gracht kan springen, waar de kanten zo hoog zijn, dat je er niet meer uit kan komen … ?

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *