Gezond verstand, waar ben je gebleven? - Gera Raakt
TOP
Gezond verstand
Lifestyle Maatschappij

Gezond verstand, waar ben je gebleven?

De laatste jaren kijk ik met steeds meer verbazing om me heen. Het lijkt wel of de mensheid steeds dommer wordt. Ik vraag me af, waar is toch het gezond verstand gebleven?

We herinneren ons denk ik allemaal nog wel het incident in Safaripark Beekse Bergen van vorig jaar? Dat Franse gezin wat middenin het jachtluipaarden verblijf uitstapte, ook moeder met kind op de arm? Nou, van de week is er weer een incident geweest. Een Duits gezin vond het nodig om ook uit de auto te stappen, dit keer in het verblijf van de cheeta’s. Gelukkig duurde het tweede incident maar een paar seconden, dankzij de oplettendheid van een ranger.

 

Dierentuinen

Laatst liepen we met ons gezin in Burgers Zoo en ook toen verbaasde ik me weer enorm over het gebrek aan gezond verstand van mensen. Dat was ook het moment dat ik me hardop afvroeg of de mensheid zoveel dommer is geworden of dat dat alleen maar zo lijkt. Kinderen die op de randen klimmen van de dierverblijven, ouders (in ieder geval volwassenen) die er naast staan en er niets van zeggen…

Nou gebeurde bovenstaande bij het verblijf van de stokstaartjes, maar nog niet zo lang geleden viel er een 12-jarige jongen 6 meter naar beneden in een vleermuisgrot. Hij wilde zijn oma laten schrikken… Nou, dat is wel gelukt. Hij mag van geluk spreken dat hij het voorval nog na kan vertellen.  

 

Vreugdevuur Scheveningen

Need I say more? Ik bedoel, als je als gemeente én organisatie even logisch nadenkt dan snap je dat hoog, hoger, hoogst op een gegeven moment uit de hand loopt. Of wacht, was een jaar eerder de brandende stapel niet omgevallen? Ging ook weer allemaal net goed, alleen lijkt er helaas niemand van gevaarlijke situaties te leren.

Gelukkig treedt de burgemeester, die nota bene op de hoogte was van de hoogte van de brandstapel en scheen te balen van de moeizame communicatie, dit maal daadkrachtig op. Ze stelt een onderzoek in om te kijken waar het fout ging. (Ja, dit was inderdaad sarcasme.)

 

Geweld tegen hulpverleners

Nog zoiets wat me een doorn in het oog is: geweld tegen hulpverleners. Dat is gewoon niet acceptabel. Nooit. Het verstand van mensen die hulpverleners aanvallen is verre van gezond te noemen. Hebben ze überhaupt verstand? Je zou zelf maar in de situatie verkeren dat je hulp nodig hebt, dan wil je toch ook dat ze hun werk ongestoord kunnen doen?

Nu heb ik op zich niet zoveel met straffen, maar de straffen zoals ze nu zijn opgesteld zijn niet in verhouding. Relatief kleine vergrijpen worden keihard afgestraft, terwijl geweld tegen hulpverleners, net als het negeren van een rood kruis op de snelweg, nauwelijks straf oplevert. Dat zou juist direct keihard afgestraft moeten worden, anders verandert er simpelweg niets.

 

Ikke, ikke, ikke

Nou ja, dit zijn zomaar een paar situaties waarin het gezonde verstand van mensen ver te zoeken is. Helaas zou ik deze lijst nog veel langer kunnen maken, maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is. Veel mensen in deze maatschappij lijken alleen maar te denken aan de snelle bevrediging van hun wensen en behoeften, en waarom zou je ook verder nadenken dan je eigen belang?

Maak jij je ook weleens zorgen over het gebrek aan gezond verstand?

 

Lees ook

 

Afbeelding Meisje zit in stilte op de kant: Egor Fomin – Shutterstock

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

4 COMMENTS
 • Eric Sloep
  3 jaar ago

  Alles wordt voor je gedaan en alles lijkt mogelijk. Wij hebben het zo goed dat wij zelf niet meer hoeven denken. Je kunt alles opzoeken op internet, dus waarom zou je nog wat uit je hoofd leren. Waarom zou je hoofdrekenen als de computer dat sneller kan. Dom, dommer, domst. De mensheid werd steeds slimmer. Wij zijn de top gepasseerd en worden nu steeds dommer.

  • Gera
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Gemakzucht lijkt zeker bij te dragen aan de laksheid van de mens. Persoonlijk hou ik niet zo van aannames. Vertrouwen is goed, controleren is beter zeg maar. Hopelijk worden we niet echt steeds dommer, al hou ik als ik zo om me heen kijk mijn hart vast…

 • Sandra Evers
  5 jaar ago

  Ja inderdaad, wat kan een mens dom zijn. Sorry dat ik het zo zeg maar oh oh af en toe hou ik mijn hart vast en vraag ik mij ook af waar dat verstand gebleven is. Goed stuk!

 • Kim
  5 jaar ago

  Oh ja zeker. Common sense is niet meer. We gaan hard in de richting van Amerika. Als het er niet op staat, dan moet het kunnen. Terwijl je met een beetje gezond verstand toch best zou kunnen bedenken dat je niet in een gracht kan springen, waar de kanten zo hoog zijn, dat je er niet meer uit kan komen … ?

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.