Paasversiering DIY: Paas pompoms maken - Gera Raakt
TOP
Paas pompoms maken; Maak zelf paasversiering met deze DIY
Feestdagen Lifestyle Pasen

Paasversiering DIY: Paas pompoms maken

Met deze DIY tutorial maak jij in een handomdraai je eigen paasversiering. Want paas pompoms maken is natuurlijk een leuke bezigheid voor jong en oud!

Paas pompoms

Paasversiering maakt mij altijd blij, het lentegevoel kan nu echt beginnen! Eieren versieren is natuurlijk een traditie met Pasen, maar met deze paas pompoms die ik op Pinterest tegenkwam, hang je iets origineels in de paastakken. Pompoms maken is ook leuk om te doen met iets oudere kinderen. Kleine waarschuwing: het maken van paas pompoms kan verslavend zijn!

Benodigdheden paas pompoms maken 

 • wol/garen in verschillende kleuren (liefst van wol of acryl, katoen is minder geschikt)
 • Stevig karton of eventueel een tweedelige pompom-maker (bijvoorbeeld van clover)
 • Papierschaar
 • scherpe (stof)schaar
 • smal lint of stevig garen

Wel of geen pompom-maker?

Twijfel je of je een pompom-maker nodig hebt? Een goede pompom-maker kan het doorknippen van de wol zeker makkelijker maken. Hierdoor krijg je waarswchijnlijk ook een meer regelmatige pompom. Is een pompom-maker noodzakelijk? Nee, het is zeker niet noodzakelijk om er eentje aan te schaffen. Zo heb ik zelf geen pompom-maker in huis, dus knipte ik gewoon een kartonnetje zoals hieronder beschreven.

Grootte bepalen en karton knippen

Bepaal hoe groot je de paas pompoms wil maken. Ik begon te enthousiast en knipte mijn eerste kartonnetje veel te groot waardoor ik eerder een soort groot zwanenei kreeg. Dat is een beetje te zwaar voor in een paastak, maar is wel heel leuk als paasversiering voor op de paastafel bijvoorbeeld.

Paas pompom maken van cirkel karton

Wil je liever een paas pompom maken ter grote van een kippenei, dan knip je twee gelijke cirkeltjes van ongeveer 6 cm doorsnede. Knip er vervolgens een opening en een gat in, zoals op de foto. Leg de twee ringen op elkaar en knip bij als ze niet helemaal hetzelfde zijn. Maak het gat niet te klein, want dan kan er niet genoeg wol tussen. Maar maak je het gat daarentegen te groot, dan wordt de ring te smal en wordt je paas pompom kleiner en minder regelmatig.

Kies een kleur en een patroon

Na het maken van het karton is het tijd om na te denken over de kleuren en het patroon van je paas pompom. Het is echt heel leuk om steeds met nieuwe kleuren en combinaties te experimenteren. Ik maakte de foto’s van een ei met stippen, maar probeer ook eens met drie kleuren draad tegelijk te wikkelen, of doe eens half-half. De mogelijkheden voor je paas pompoms zijn eindeloos en het is erg leuk om te ontdekken welk effect het wikkelen heeft op het eindresultaat.

Begin met wikkelen

Als je effen paas pompoms maakt dan omwikkel je het kartonnetje vanaf ongeveer 1 cm van de randen steeds met een nieuw gelijkmatig laagje garen. Je trekt het vrij stevig aan, zodat het een mooie, dichte pompom wordt. Maar je moet er wel om denken dat je het garen niet zo strak omwikkelt dat het karton gaat krullen. Je stopt met wikkelen als er eigenlijk geen garen meer bij kan en het gat bijna dicht is gemaakt met laagjes garen.

Op de foto’s zie je in stapjes hoe je een paas pompom met stippen of vlekjes krijgt:

 • Je wikkelt eerst een laagje in de basiskleur, 2 of 3 draadjes dik, als je heel dun garen hebt, doe je iets meer natuurlijk
 • Daarna steeds plukjes van ongeveer 10 omslagen verdeeld over het kartonnetje.
Paasversiering DIY: paas pompoms maken
 • Dan weer een laagje in de basis kleur.
 • Daarna maak je weer plukjes, maar niet op dezelfde plek als de vorige ronde. Mik zoveel mogelijk tussen de plukjes van de vorige ronde (spiek desnoods even onder het laatste laagje zodat je weet waar de plukjes met de andere kleur zitten.
Paasversiering DIY: paas pompoms maken
 • Ten slotte wikkel je nog een laagje in de basiskleur.
 • Waarschijnlijk is je kartonnetje nu wel vol. Als dat niet zo is kan je bovenstaande nog een keer herhalen, of moet je de laagjes toch iets dikker maken, dat hangt ook van de dikte van de draad af.

Als je pompom-kartonnetje vol is, dan knip je voorzichtig met je scherpe schaar de buitenrand van het garen open, precies op de rand van het karton. Waarschijnlijk moet je eerst even met de bovenste laag beginnen, daarna kan je de onderste punt van de schaar tussen de twee kartonhelften steken en zo precies op de goede plek de onderste lagen ook doorknippen. Zorg dat de losse woldraadjes tijdens het knippen niet door de opening van het kartonnetje vallen, hou ze tegen met een vinger.

Paasversiering DIY: paas pompoms maken

Als je alle draadjes rondom hebt doorgeknipt neem je een stukje lint of 2-3 strengen wol, haal deze tussen de twee kartonschijfjes door, wikkel de draden twee keer om elkaar heen en trek de draad stevig aan. Maak vervolgens nog 2 keer een knoop zodat hij niet meer los kan gaan.

Paasversiering DIY: paas pompom

Nu kan je de paas pompom even goed door je handen rollen, zodat de draadjes zo goed mogelijk verdeeld worden. Hou de pompom vast bij het koordje en knip hem stukje bij beetje in de vorm van een ei. Dus eerst wat smaller aan de zijkanten, zodat het een langwerpig bolletje wordt. Knip vervolgens schuin naar boven om een eivorm te krijgen. Pas op dat je het koordje of lintje niet per ongeluk doorknipt. Knip alle draadjes die uitsteken weg, zodat je een mooi rond ei hebt. Als je wol hebt gebruikt in plaats van lint kan je de draadjes eventueel samen vlechten tot een koordje.

Bewonder nu je zelfgemaakte paas pompom en bedenk welke kleur of welk patroon je voor de volgende gaat gebruiken.

Lees ook:

Afbeeldingen: eigen materiaal

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.