Paastafel dekken: low budget tips - Gera Raakt
TOP
Paastafel dekken | Low budget tips
Feestdagen Lifestyle Pasen

Paastafel dekken: low budget tips

Paastafel dekken met deze low budget tips. We leven in financieel uitdagende tijden. Wil jij nou ook graag Pasen vieren aan een gezellig gedekte tafel, maar niet diep in de buidel hoeven tasten? In dit blog kun je alles lezen over de paastafel dekken, low budget natuurlijk!

Pasen

Het is bijna Pasen. Velen van ons hebben de traditie om tijdens de paasdagen met het hele gezin, of met de hele familie, samen te ontbijten, lunchen of brunchen. Dit gebeurt natuurlijk aan een mooi gedekte tafel, met allerlei lekkers. In dit blog probeer ik wat tips te geven hoe je deze tafel mooi kan dekken, zonder dat je daar allerlei bijzondere dingen voor moet kopen. Gewoon met de spullen die je in huis hebt, of waar je makkelijk aan kan komen.

Pasen

Pasen is voor mij een feest van het ontluiken van de lente. De natuur wordt wakker na de hele winter stil en rustig te zijn geweest. De bomen zitten vol bloesem, bloemen laten zich weer zien, vogels zijn volop aan het fluiten en het is steeds lichter buiten. Dat gevoel neem ik graag mee naar binnen met Pasen.

Tafelversiering

Maar waar begin je bij het paastafel dekken? Als eerste doe ik dit door tafelversiering te verzamelen. Dit kan heel eenvoudig, neem een (planten)schaar mee en wandel buiten een klein blokje om. Knip een paar mooie bloesemtakken af en je hebt zelf je paastakken geregeld. Er is zoveel moois te vinden nu. De bekende krultak, maar ook bloeiende bloesem is er nu volop. Knip een paar takken voor in een grote vaas, maar neem niet meer dan nodig.

Kijk ook eens rond naar wat verse bloemen voor op tafel, er staat van alles. Gewoon zomaar in het grasveld of in de berm. Madeliefjes, paardenbloemen, boterbloem, fluitenkruid en nog veel meer moois. Knip hier ook een mooi bosje van, om één of meerdere kleine vaasjes te vullen. Knip mooie lange stelen, zodat je ze thuis op de goede lengte kan knippen. Ook hier, niet meer dan je nodig hebt, dat is zonde.

Paastafel dekken | Low budget tips

Weer thuis zet je alles in mooie vaasjes. Zelf vind ik het mooi om te kiezen voor glazen vazen, zeker in de lente, doordat ze licht zijn en licht doorlaten. Kies voor de takken een mooie grote vaas, als grote blikvanger op tafel. Kies voor de andere bloemen voor kleine vaasjes. Heb je die niet? Vast wel! Bijvoorbeeld kleine drinkglazen, een glazen fles. Ook lege jampotjes zijn ideaal als vaasjes en zien er nog leuk uit ook.

Eieren verven

Geen Pasen zonder eieren natuurlijk. Het liefst zelf geschilderd, maar daarvoor allerlei verf in huis halen is nergens voor nodig.

Eieren kan je namelijk ook op natuurlijke wijze verven, met dingen die je vast wel in huis hebt. Kurkuma voor gele eieren, rode bieten voor roze eieren, rode ui voor rode eieren, peterselie voor groene en rode kool voor blauwe. Er is vast wel iets in je keuken om hiervoor te gebruiken.

Hoe het werkt? Maak verfbadjes van de gekozen ingrediënten. Dit doe je door bijvoorbeeld de rode uienschillen eerst te koken tot het vocht de gewenste kleur heeft. Daarna laat je dit vocht afkoelen en voeg je er een scheut azijn aan toe. Kook de eieren ondertussen hard. Doe ze daarna in de gemaakte verfbadjes. Hoe langer ze er in zitten, hoe intenser de kleur wordt. Gebruik je bruine eieren, dan zal de kleur misschien wat anders uitpakken. Je kunt ze met een beetje olie inwrijven om ze te laten glanzen. Zo kun je heel gemakkelijk paaseieren verven met natuurlijke ingrediënten, die je waarschijnlijk ook gewoon in huis hebt!

Vind je dit toch teveel werk? Dan kan je ook op een andere manier nog voor snel vrolijke eieren op tafel zorgen. Ergens in huis is vast wel een stift te vinden. Teken op de schaal met stift een vrolijk gezichtje of schrijf er vrolijke Pasen op. Verzamel ze in een mooi mandje of schaaltje en klaar.

Paastafel dekken

Dan is het tijd om de paastafel te dekken. Voor bijzondere gelegenheden begin ik altijd met een mooi tafelkleed. Dat gebruiken wij doorgaans niet dus zorgt een tafelkleed al snel voor een feestelijk gevoel. Ik kies graag voor een mooi eenvoudig tafelkleed, maar alles kan natuurlijk. Heb je geen echt tafelkleed? Ik ook niet hoor. Een mooie lap stof is al snel een tafelkleed. Denk hierbij aan een mooi laken,  een mooie grote katoenen sjaal of misschien heb je nog wel een mooie XXL hydrofiel die je kan gebruiken. Als het tafelkleed niet helemaal groot genoeg is voor de tafel, gebruik het dan als een soort loper.

Vervolgens is het tijd voor borden. Dek de tafel zoals je altijd zou doen voor het ontbijt. Zet er alleen extra nog een groter bord onder elk bord. Leg hier eventueel ook nog een bloemetje op voor extra decoratie. Dit maakt er heel simpel een feestelijk geheel van. Laat ook de kinderen een keer van hetzelfde servies eten als de grote mensen, dat maakt het voor hen ook heel bijzonder.

Na de borden komen de glazen of bekers. Hier kies ik ook graag voor glas, het liefst ook 2 per persoon. Kies hier bijvoorbeeld een keer om een wijnglas op de ontbijttafel te zetten, voor water of sap. Een mooi breed borrelglas kan ook gebruikt worden als koffie of melk glas en een brede longdrink is misschien ook wel geschikt om thee in te serveren. Ga gewoon eens lekker door je kast en kijk wat voor moois je hebt staan.

Paastafel dekken | Low budget tips

In de basis is je tafel nu al erg mooi gedekt, naar mijn mening tenminste. Alleen bij een echte paastafel hoort het natuurlijk ook om lekker eten op tafel te zetten. Dit kan je gewoon in de verpakking doen waar het in zit, maar ik vind het op zulke dagen altijd leuk om ook hier wat mee uit te pakken. De vleeswaren op een bordje, wat pindakaas en jam in een heel klein glaasje, broodjes of boterhammen in een mandje of schaal. Ook hier zou ik vooral eens lekker door die servieskast heen gaan en kijken wat voor moois er staat om eens lekker mee uit te pakken.

Tot slot plaats je de tafelversiering op de mooi gedekte tafel. Je kan bijvoorbeeld de grote vaas met takken op het uiteinde van de tafel zetten, zo kan iedereen elkaar goed aan blijven kijken en de mooie vaas zien.

De kleinere vaasjes met bloemen kan je verdelen over de tafel, bijvoorbeeld bij elk bord een klein boeketje. Maar je kan ze ook juist als groep bij elkaar zetten en ze op die manier weer een groter geheel laten vormen. Zet er eventueel ook nog één of een paar mooie kaarsen bij. Kaarsen zijn altijd goed en feestelijk!

Net even anders

Vind je de paastafel nog niet feestelijk genoeg? Dan nog een paar laatste dingen die je net even anders dan anders kan doen om het nog specialer te maken.

Eet je vaak yoghurt met muesli en dergelijke bij het ontbijt, meestal gewoon in een dicht bakje? Maak het nu eens klaar in een glas of een lege jampot. Doe het in laagjes. Begin met een laagje muesli, dan een laagje fruit, bijvoorbeeld banaan, aardbei of blauwe bessen, dan een laag yoghurt en om het af te maken nog een bes of eventueel wat kaneel bovenop. Heel eenvoudig en snel en net even anders.

Bak eens zelf je broodjes voor het ontbijt. Ok, toegegeven, deze optie kost wel wat tijd, maar het is leuk om te doen en smaakt natuurlijk ook geweldig. Er zijn volop recepten te vinden voor brooddeeg. Maak er gewoon bolletjes van of kies voor een mooie vlecht of misschien wel een haan.

Hopelijk heb ik je hiermee een hoop ideeën gegeven voor het dekken van een mooie paastafel. Geniet van de komende dagen, geniet van lekker eten en vooral geniet van elkaar!

Lees ook

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.