Eieren verven met natuurlijke materialen - Gera Raakt
TOP
Paaseieren verven met natuurlijke materialen
Feestdagen Lifestyle Pasen

Eieren verven met natuurlijke materialen

Eieren verven en/of versieren is een echte paastraditie. En een vrolijk gekleurd of versierd ei smaakt ook nog eens veel lekkerder dan een kaal exemplaar! Aangezien sommige soorten verf niet echt aan te raden zijn om te consumeren, zal ik in dit blog dieper ingaan op eieren verven met verf van natuurlijke materialen. 

Verfmolentje voor eieren

Toen ik nog klein was kreeg ik vaak zo’n molentje om eieren mee te verven. Misschien ken jij het ook nog wel? Het ei klemde je vast en vervolgens kon je aan de slag met het verven. Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe schadelijk die verf was? Ik ga er vanuit dat het wel meevalt, maar toch.

Tijdens mijn puberteit woonde ik in een woongroep. We hebben Pasen toen eens heel uitgebreid gevierd, ik denk dat het eenmalig is, maar ik weet dat eigenlijk niet zeker. Wat me wel bij is gebleven zijn de eierbadjes waardoor we de enorme hoeveelheid eieren makkelijk en relatief snel konden verven. Volgens mij maakten we toen gebruik van gekleurde tabletten of poeder, en wederom heb ik geen idee of dat erg geschikt is voor consumptie. Want op de één of andere manier kleurt het eiwit toch ook vaak een beetje.

Dat brengt me weer terug bij het eieren verven met verf van natuurlijke materialen. De natuur heeft enorm veel kleuren, zonde om daar geen gebruik van te maken!

Eieren verven

  • Roze: sap van rode bieten of bessensap
  • Rood: schillen van rode ui
  • Geel: kurkuma
  • Groen: peterselie
  • Blauw: rode kool
  • Bruin: koffie

Hoe werkt het?

Weet je welke kleuren je wil, dan maak je vervolgens met de gekozen ingrediënten verfbadjes. Dit doe je door bijvoorbeeld de rode uienschillen eerst te koken tot het vocht de gewenste kleur heeft. Daarna laat je dit vocht afkoelen en voeg je er een flinke scheut azijn aan toe.

Intussen kook je de eieren hard, waarna je ze in de gemaakte verfbadjes legt. Hoe langer de eieren in het verfbadje zitten (al snel 2 tot 4 uur), hoe intenser de kleur van de eieren wordt. Hebben de eieren de gewenste kleur, dan kun je ze uit het verfbadje halen. Gebruik voor het eieren verven bij voorkeur witte eieren, maar bruine eieren kan je natuurlijk ook gebruiken. De kleur zal dan misschien wel wat anders uitpakken.

Om de eieren mooi te laten glanzen kun je ze met een beetje olie inwrijven.

Kortom, je kunt heel gemakkelijk paaseieren verven met natuurlijke materialen, die je waarschijnlijk ook al gewoon in huis hebt.

Eieren versieren

Vind je het eieren verven met natuurlijke materialen toch teveel werk? Dan kan je ook op een andere manier nog voor vrolijke eieren op tafel zorgen. Pak een mooie stift en teken op de eierschaal een vrolijk gezichtje of schrijf er vrolijk Pasen op.

Ook kun je de eieren versieren met andere knutselspullen die je vast al in huis hebt. Als de eieren klaar zijn verzamel je ze in een mooi mandje of schaaltje en klaar ben je.

Fijne Pasen!

Lees ook

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.