Palmpasen: Palmpaasstok maken + recept broodhaantje - Gera Raakt
TOP
Palmpasen; Palmpaasstok maken + recept broodhaantje
DIY Feestdagen Lifestyle Pasen Recepten

Palmpasen: Palmpaasstok maken + recept broodhaantje

Onze kinderen maken op school een palmpaasstok. Daarmee lopen ze op de vrijdag voor Palmpasen een rondje door de buurt. Wil jij ook graag een palmpaasstok maken? Inclusief zelfgemaakt broodhaantje? Lees dan snel verder!

Laten we beginnen met een stukje achtergrond informatie over Palmpasen. Palmpasen is de zondag voor Pasen en wordt ook wel Palmzondag genoemd. Deze dag herinnert ons aan de intocht van Jezus in Jeruzalem. Wegens het Pascha-feest waren er een hoop mensen in Jeruzalem aanwezig. Ze hadden gehoord van de wonderen die Jezus had verricht en kwamen hem jubelend tegemoet, om hem als de langverwachte koning binnen te halen. Ze sneden palmtakken van de bomen en legden die voor hem op de weg. In de bijbel kunnen we lezen wat er allemaal gebeurde tot de dood van Jezus en diens opstanding.

 

Palmpaasstok

Mijn jongste kinderen zitten op de vrije school, maar de oudste ging naar een christelijke basisschool en ook daar maakten ze altijd een palmpaasstok. Al jaren maken kinderen dus voor Palmpasen een palmpaasstok, maar waar staat die eigenlijk symbool voor?

  • De stok: staat voor de levensboom
  • De kruisvorm: is het Christus-symbool
  • De versierde hoepel: staat voor het zonnerad
  • Het haantje: staat boven op de stok en verkondigt een nieuwe dag
  • Kransen van rozijntjes en nootjes, ander gedroogd fruit: dit zijn symbolen van de nieuwe levenskracht

 

Palmpaasstok maken

Het maken van de palmpaasstok gaat als volgt:

  • Zoek een mooie rechte tak: voor de ideale lengte meet je bij peuters en kleuters de onderarm van elleboog tot puntje vingers, voor de grotere kinderen van navel tot kruintje. Versier hem met crêpepapier.
  • Maak de punt van de tak iets spits: hier komt straks het haantje op. Voor extra stevigheid kun je er een dwarslatje van 2 à 3 cm onder bevestigen.
  • Karton om een cirkel van te maken (buigzaam takje kan ook of eventueel een rechte tak): maak drie touwtjes aan de cirkel en maak die bovenaan de stok vast door inkervingen te maken (of gebruik plakband).
  • Naald en draad: rijg met de naald rozijntjes, gedroogd fruit en/of nootjes aan een draad en bevestig die aan de cirkel. Ook leuk om de cirkel verder te versieren met stroken gekleurd crêpepapier.
  • Haantje: als laatste zet je het broodhaantje op de punt van de palmpaasstok.

En klaar is je zelfgemaakte palmpaasstok!

 

Recept broodhaantje

Sommige bakkers verkopen kant en klare broodhaantjes, ook handig als je rekening moet houden met allergenen. Maar ben je in de gelegenheid dan is het natuurlijk net zo leuk om zelf je broodhaantje te bakken. Je hebt voor 4 broodhaantjes het volgende nodig:

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 zakje gist
  • 75 gram gesmolten boter
  • 250 milliliter lauwwarme melk
  • snufje zout
  • paar rozijnen
  • bakpapier
  • plastic folie

Bereidingswijze:

  • Zeef boven een kom de klontjes uit de bloem, voeg het zout toe en roer even door elkaar. Voeg vervolgens de gist toe.
  • Voeg boter en melk toe en kneed of mix alles door elkaar. Het moet eruit zien als een glad beslag wat wel zacht is.
  • Vorm een bal van het deeg en leg die in een licht ingevette ovenschaal, dek het af met huishoudfolie of een theedoek en laat het op een warme, tochtvrije plek rijzen tot het deeg ongeveer 2 keer zo groot is geworden.
  • Kneed het hierna nog een keertje goed door.
  • Verdeel het deeg in vieren en haal van alle vier de delen een stukje deeg af. Dit is voor de vleugels van de broodhaantjes.
  • Vorm het overgebleven deel tot een broodhaantje, plak de vleugels er op met wat lauw water. Van de rozijntjes maak je ogen.
  • Bak de broodhaantjes op het bakpapier 20 minuten in de oven op 220 graden.

 

Bron: Jaarfeestenverdieping Stichting Istia

Lees ook:

 

Meer uit de categorie Feestdagen

Uitgelichte afbeelding: 123RF.com

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.