Kraamplan: waarom heb je die nodig en wat zet je erin? - Gera Raakt
TOP
Kraamplan
Gezin Zwangerschap

Kraamplan: waarom heb je die nodig en wat zet je erin?

Naast een goede voorbereiding op de bevalling is het ook verstandig om je voor te bereiden op de kraamweek. Dat kan door het schrijven van een kraamplan. Maar wat zet je erin?

Mijn ervaringen met kraamzorg zijn niet geweldig. Dat zal grotendeels aan mij liggen aangezien ik goed weet wat ik wil, bewust bezig ben met de verzorging/opvoeding van mijn kinderen en simpelweg niet van vreemde mensen in mijn huis hou. Ik had er nog nooit zo over nagedacht, maar je kunt dus naast een geboorteplan, natuurlijk ook een kraamplan schrijven om jezelf goed voor te bereiden op de komende kraamweek.

Het is daarnaast ook goed om te weten dat kraamzorg niet verplicht is. Toch doe je er goed aan om toch op zijn minst minimale kraamzorg te regelen. Mocht je ineens, om wat voor reden dan ook, een spoed keizersnede ondergaan dan is het prettig dat je verzekerd bent van hulp. Als je op zo’n hectisch moment nog kraamzorg moet regelen is dat vaak lastig. Minder kraamzorg is daarentegen wel snel geregeld. Ik zorg er wel voor dat ik tijdens het intakegesprek goed doorspreek dat ik zo min mogelijk uren wil afnemen en de kraamzorg zo snel mogelijk naar huis stuur. Dan kan de organisatie daar ook rekening mee houden.

 

Kraamplan 

Of je nu je eerste kindje verwacht, of je derde, jullie weten als gezin wat belangrijk is voor jullie. Wat verwacht je van je kraamtijd? Omdat het soms erg moeilijk is om je daar een goede voorstelling van te maken is het handig om voor je intakegesprek met de kraamzorg over een aantal zaken na te denken. Bespreek de punten vooral ook met je partner, misschien heeft hij of zij ook nog verrassende inzichten. En onthoud: de kraamverzorgende is er voor jou en niet andersom!  

 

Geef een antwoord op de volgende vragen

Partusassistentie

 • Wil je dat de kraamverzorgende bij de bevalling aanwezig is?
 • Wat verwacht je van de kraamverzorgende tijdens de bevalling?

 

Persoonlijk 

In mijn geboorteplan heb ik vermeld dat ik zowel de verloskundige als kraamverzorgende zo laat mogelijk bij de bevalling aanwezig wil hebben. Manlief en ik vertrouwen tijdens de bevalling erg op onze eigen kracht en ik krijg veel steun van hem. Daarom wil ik dat zowel de kraamverzorgende als verloskundige stil aanwezig zijn, eventueel in een aangrenzende kamer.

 

Dagelijkse verzorging 

 • Wie verzorgt de baby? 
 • Welke verzorging heb jij als kraamvrouw nodig?
 • Zorg voor oudere kinderen: wat vind je belangrijk?
 • Slikt er iemand medicijnen? Is daar ondersteuning bij nodig?

 

Persoonlijk 

De verzorging van de baby zal, om een goede hechting te bevorderen, door vader of moeder gedaan worden. De baby zal veel gedragen worden door de ouders. Slapen gebeurt in de draagdoek, bij de ouders of in wiegje/familiebed.

Natuurlijk ouderschap vinden wij belangrijk. De baby zal de eerste dagen niet in bad gaan. Eventueel gaat baby onder de douche met papa of mama. 

Aangezien dit baby nummer 4 is zal ik vaak, bewust en weloverwogen, van bestaande protocollen afwijken. Een flexibele kraamverzorgende, die niet in discussie gaat, is dan ook een vereiste.

Verder heeft manlief na de bevalling 3 weken vakantie. Die zal de meeste zorg voor de andere kinderen op zich nemen. Oudste zoon heeft medicijnen tegen ADHD en regelt dit grotendeels zelf.

Naar verwachting zal ik als kraamvrouw niet meer dan de standaard controles nodig hebben. Temperaturen kan ik, indien nodig, zelf.

 

Huishoudelijk 

 • Huishoudelijke taken: wat vind je belangrijk? Zijn er bijzonderheden?
 • Huisdieren: zijn er huisdieren? En wat verwacht je van de kraamzorg?
 • Roken: wat is jullie rookbeleid?

 

Persoonlijk 

We zijn redelijk makkelijk in het huishouden. Het is wel fijn als de kraamverzorgende toilet en douche schoonmaakt. Overige taken in overleg.

Wasmachine en droger kunnen gelijktijdig aan. We hebben verder geen bijzondere apparaten in huis.

 

Voeding 

 • Voeding voor de baby: wil je borstvoeding geven of ga je voor kunstvoeding? Hoe belangrijk is deze beslissing voor je?
 • Voeding voor jou en/of je gezin: wanneer eten jullie warm, heeft er iemand een allergie, wat eet/drink je graag en wanneer?

 

Persoonlijk 

De baby krijgt borstvoeding. Ik heb inmiddels ruime ervaring met het geven van borstvoeding, ondersteuning hierbij is dan ook niet nodig.

Eerlijk gezegd heb ik de kraamverzorgende nog nooit gevraagd om eten voor ons te bereiden. Komt waarschijnlijk ook omdat zowel ik als mijn man erg goed/lekker kunnen koken. Ik ga dit keer wel een voedingsschema opstellen zodat ze niet steeds hoeft te vragen of ze wat voor me klaar kan maken (denk aan: 2x koffie, ontbijt, thee, fruit, beschuit met muisjes etc.).

 

Rust 

 • Wil je op vaste momenten rusten of ben je hier flexibel in?
 • Beantwoord je zelf je telefoon of mag de kraamverzorgende ook een telefoontje aannemen?
 • Hoe vaak, wanneer en hoe lang wil je kraamvisite? Je kunt eventueel een teken afspreken met de kraamverzorgende als je wil dat het bezoek weer vertrekt.

 

Persoonlijk 

Man en ik zorgen zelf voor voldoende rust. We maken, indien nodig, zelf afspraken met de kraamvisite. Hier hebben we verder geen ondersteuning in nodig.

 

Intake 

De antwoorden die je op deze vragen hebt gegeven zijn een mooie leidraad tijdens het intakegesprek met de kraamzorg. Veel instanties zeggen cliëntgericht te werken, jouw wensen zijn dan ook enorm belangrijk. Laat je dus niet van de wijs brengen als er door hen gezegd wordt dat iets niet mogelijk is.

Over een paar weken zal ik een telefonische intake hebben met mijn kraamzorginstantie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me door het schrijven van een kraamplan sterker voel dan de vorige 2 keren. Hopelijk kijk ik straks terug op een fijne kraamweek!

 

Heb jij gebruik gemaakt van een kraamplan?

 

Lees ook

 

Afbeelding Zwanger stel in gesprek met verloskundige: Monkey Business Images – Shutterstock

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.