Persoonlijk | Oh jee, weer kraamzorg regelen... - Gera Raakt
TOP
Kraamzorg regelen
Gezin Zwangerschap

Persoonlijk | Oh jee, weer kraamzorg regelen…

Nu ik alweer een aantal weken in verwachting ben wordt het toch wel dringend tijd om na te denken over de kraamzorg. Kiezen we dezelfde organisatie als de vorige keren of toch iets anders? En waarom? 

 

Kraamzorg regelen

Als we bij de verloskundige zijn voor de tien weken controle, herinnert ze mij eraan dat ik niet moet vergeten de kraamzorg te regelen. De eerste gedachte die door me heen schiet is: “Oh ja, dat is ook zo…Moet dat echt?” Hoewel het zeker niet verplicht is om kraamzorg te hebben, raadt ze me wel aan om toch voor minimale kraamzorg te kiezen. De laatste keer heb ik hier ook voor gekozen en dat is best goed bevallen. Beide keren dat ik kraamzorg had zijn ze ook nog eens een dag eerder vertrokken dan we van tevoren hadden afgesproken. Als het goed gaat, gaat het goed, toch?

 

Lees ook: Shoppen | Leuk cadeau: Raad eens hoeveel ik van je hou

 

Lekker anders

Tja, de ervaring heeft me in de loop der jaren dus wel geleerd dat ik over het algemeen een beetje anders in elkaar steek dan de gemiddelde vrouw. Veel kraamvrouwen laten zich in hun kraamtijd graag verwennen door de kraamverzorgende. Helemaal prima hoor, maar dat werkt voor mij niet zo. Ik kan er gewoon niet zo goed tegen dat er een vreemde in mijn huis rondloopt, laat staan dat ze mijn hele huishouden over probeert te nemen…En mijn man? Die denkt er, gelukkig, net zo over als ik. Laten we het er maar op houden dat we de regie graag in onze eigen handen hebben.

 

Geen nare ervaringen hoor!

Het lijkt misschien alsof ik heel vervelende ervaringen met de kraamzorg heb gehad. Ik kan je geruststellen, dat is niet het geval. Bij de middelste had ik een hele vriendelijke, gezellige, beetje te drukke, meid. Helaas werd ze de laatste twee dagen vervangen voor een meisje van een jaar of twintig wat net van school kwam. En wij hadden simpelweg geen klik…

Omdat ik bij de middelste eigenlijk alles zelf deed koos ik bij de jongste bewust voor minimale kraamzorg. De kraamverzorgende was vriendelijk en lief, maar het merendeel van de tijd zaten we koffie te drinken. De zorg voor de baby deed ik zelf (waarom zou ik dat uit handen geven?), het enige wat ze eigenlijk deed was de badkamer/wc en mijn baarmoeder/pols controleren. Eigenlijk is dat natuurlijk zonde van haar tijd en ons geld.

 

Lees ook: Column | Weg met al die labeltjes!

 

Eraan overgeven

Wel beleef ik deze zwangerschap weer totaal anders dan de vorige keren. Bewuster. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dit allemaal laatste keren en die wil ik graag goed in me opnemen. Hopelijk word ik nu een keertje niét ingeleid en kan ik thuis bevallen. Het lijkt me heerlijk om in mijn eigen omgeving te kunnen blijven. Misschien zelfs wel in een bevalbad. Ik zal op een later moment mijn bevalplan met je delen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Omdat de middelste tegen die tijd dagelijks naar school gaat neemt manlief vakantie als de baby wordt geboren. Dochterlief gaat dan nog twee ochtenden per week, op dinsdag en vrijdag, naar de peuterspeelzaal. Heel misschien probeer ik me dit keer aan de kraamzorg over te geven en neem ik het er een keertje van. Blijf ik lekker hele dagen met de nieuwbakken baby in bed liggen, gewoon omdat het kan en ons leven op dit moment behoorlijk hectisch is. De tijd zal leren of ik hier de rust voor kan vinden.

 

Lees ook: Inleiden van de bevalling, alles wat je moet weten!

 

De beslissing

Maar goed, nu moet er gekozen worden. Welke kraamzorgbureau wordt het? Of wordt het toch een zelfstandig werkende kraamverzorgende? In mijn zoektocht naar passende kraamzorg was er nog iets wat mijn aandacht trok: steeds meer kraamzorgbureaus bieden natuurlijke kraamzorg aan. Dit houdt in dat er “aandachtige zorg met natuurlijke middelen” wordt verleend. Uitgangspunt in natuurlijke kraamzorg is de antroposofie. Het is een concept wat me zeker aanspreekt, maar is het wel zinvol om voor natuurlijke kraamzorg te kiezen als je toch het liefst zo min mogelijk kraamzorg hebt?

Het kiezen was zeker niet eenvoudig. Na alle voors en tegens te hebben besproken kwamen manlief en ik toch tot het besluit om voor het oude, vertrouwde, kraamzorgbureau te kiezen. Niks natuurlijke kraamzorg en gewoon vasthoudend aan de minimale uren. Ik bedoel, het is allemaal al spannend genoeg, waarom opnieuw het wiel uitvinden in zo’n toch al roerige tijd?

Wat is jouw ervaring met kraamzorg?

 

Afbeelding moeder met baby: Nina Buday – Shutterstock

 

 

 

 

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.