Column | Weg met al die labeltjes! - Gera Raakt
TOP
Weg met al die labeltjes
Gezin Opvoeding

Column | Weg met al die labeltjes!

Autoritaire opvoeding, Natuurlijk Ouderschap, Onvoorwaardelijk Ouderschap en zo zijn er nog veel meer opvoedstijlen. Bijvoorbeeld de genderneutrale opvoeding. Ik ben klaar met al die hokjes en zeg: “Weg met al die labeltjes!”

 

‘Zo’n’ moeder

Een paar weken geleden kreeg ik een e-mail van een journaliste. Ze was van plan om een stuk te gaan schrijven over genderneutraal opvoeden en vroeg of ik ook ‘zo’n’ moeder was. Die aanhalingstekens heb ik er uiteraard ter plekke zelf bij verzonnen, maar ik vond de toon al direct niet zo prettig. Een beetje bevooroordeeld. Ik antwoordde haar dat ik mijn kinderen opvoed zoals ik denk dat het goed is en niet speciaal volgens een speciale stijl. En dat ik me daarom afvroeg of ik wel ‘zo’n’ moeder was als waar ze voor haar interview naar op zoek was. De toon was duidelijk gezet en het zal je dan ook niks verbazen dat het interview niks geworden is.

 

Weg met al die labeltjes

Van de week vroeg Merel mij of ik een stukje wilde schrijven voor haar uitgebreide artikel over genderneutraal opvoeden. In dat stukje moest ik uitleggen waarom ik voorstander ben van genderneutraal opvoeden. Maar ik ben helemaal geen ‘die-hard’ genderneutrale opvoeder. Mijn kinderen hebben een ‘normale’ naam die weinig twijfel laat over het geslacht. Ik spreek ze ook gewoon aan met hem/haar en hij/zij. Ik vind het wél verschrikkelijk belangrijk dat ze zelf keuzes kunnen maken en kansen kunnen krijgen die compleet losstaan van hun geslacht. Daarom zeg ik nu op mijn beurt: weg met al die labeltjes!

 

Persoonlijke opvoedstijl

Wij voeden onze kinderen namelijk op zoals wij dat willen. Ik mix zelf alle opvoedstijlen die er bestaan door elkaar, omdat iedere situatie nu eenmaal een andere aanpak vereist. We slapen samen omdat dat voor ons goed voelt. Maar als de kids de boel dreigen te slopen dan gaat de Natuurlijk Ouderschap-opvoeding toch echt wel even de koelkast in. Ik kan enorm autoritair zijn, maar dat heeft absoluut niet mijn voorkeur.

 

Bevrijdend

Misschien is dat wel wat mij zo aantrekt in de genderneutrale opvoeding. Want hoe lekker is het als je eens niet in hokjes hoeft te denken, maar gewoon spelenderwijs zelf je mening vormt over wie je bent en wilt zijn. Dat je niet gelijk opgelegd krijgt hoe jij je hoort te gedragen, alleen omdat jouw geslacht dat zogenaamd bepaald. Aan de andere kant maakt het wel een krampachtige indruk als je hij/zij koste wat kost vermijdt. En het genderneutraal aanspreken door overheidsinstanties en het gebruik maken van genderneutrale toiletten, dat hoeft voor mij dan weer niet zo. Dan wordt het allemaal zo’n gedwongen toestand, wat nou dus juist net niet de bedoeling is.

 

Documentaire BBC

Afgelopen zomer wilde mijn zoontje graag het jurkje van zijn zusje passen. Het was haar te groot, dus dat kon prima. Ook al vind ik dat dat moet kunnen, het voelde heel gek toen ik naar hem keek. En daar schrok ik toch wel een beetje van. Zo geïndoctrineerd zijn wij volwassenen dus. Want waarom zou een jongetje niet net zo goed een jurkje kunnen dragen als een meisje? Denk je dat ik overdrijf? Dat het wel meevalt allemaal? Kijk dan vooral even naar dit filmpje van de BBC.

Nou vooruit, dan haal ik aan het einde van mijn relaas toch ook de Hema nog maar even aan. Daar wilde ik eigenlijk niks meer over zeggen, maar het past immers prima in dit artikel. Want ik snap namelijk niet waarom half Nederland op zijn kop staat wanneer een winkelketen als de Hema zegt kleding te willen gaan verkopen die geschikt is voor iedereen. Jongen of meisje. Ik zei je net al dat winkelen niet mijn hobby is. Ik heb regelmatig kleding in mijn handen gehad waarvan ik niet wist of het voor een jongen of een meisje was. Stom toch? Dat zou gewoon niet uit moeten maken. Nu is het gelijk voor iedereen duidelijk. Mensen draag toch gewoon wat je wilt dragen. Echt, daar wordt je een gelukkiger mens van. Dat is waar het leven uiteindelijk om draait.

Het is nu volkomen duidelijk toch? Ik zeg: “Weg met al die labeltjes!”

 

Weg met al die labeltjes

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

8 COMMENTS
 • Marieke
  7 jaar ago

  Wat ik niet begrijp, is dat “opvoeding” in hokjes wordt geplaatst. Waarom zou je namelijk maar volgens één methode opvoeden? Net als jij, voeden wij hier ook “gemixt” op. Ik ben namelijk van mening dat je bv niet altijd positief op kan voeden. Ik doe hard mijn best, maar mijn lontje is toch ook weleens kort. Ook genderneutraal opvoeden hoort daarbij, al wist ik tot nu toe niet dat dat een opvoeding was. Ik vind dat namelijk bij onze normen en waarden horen. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn.

  Over Hema heb ik al eerder een opmerking gemaakt.
  Ik heb er namelijk geen last van, dus prima dat ze het aanpassen. Sterker nog hierdoor wordt het assortiment alleen maar groter. Azijnpissers houd je toch altijd. En als Hema hier niks over had gezegd in de media, dan had niemand er over geklaagd en was het gewoon de normaalste zaak van de wereld geweest.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Oh Marieke, ik ben het helemaal met je eens!

 • Christa
  7 jaar ago

  Grappig. Ik las de reactie van Roelina en ik moet toegeven dat ik beide meningen deel. Ik word ook ontzettend moe van dat genderneutrale geneuzel. Ik denk alleen maar : “vraag eens of het me interesseert of mijn buurjongen in jongens of in meisjes kleding loopt”.
  Ik koop ook broeken voor m’n dochter die zogenaamd voor jongens zouden zijn.
  Mijn zoon wilde afgelopen zomer nagellak op zijn nagels.. nou en?!
  Mijn dochter speelt met auto’s.. nou en?!
  Wat jij ook al zegt: laat een ieder vooral zelf weten hoe hij/zij/het opvoedt.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Leuk om te lezen dat we het helemaal eens zijn met elkaar Christa. Ik sta er net zo in als jij.

 • Roelina
  7 jaar ago

  Oef, lastig onderwerp vind ik dit…. ik word namelijk ontzettend MOE van dat gender neutrale ‘gezeur’. En dat gezegd hebbende: ik keur niemands menig af, echt niet. Maar waarom maken we ALTIJD en OVERAL een punt van? Eerst dat zwarte pieten gezeur en nu dit weer…. zucht. Ben het overigens echt niet oneens met de hema, sterker nog ik ben er wel blij mee want vaak genoeg heb ik broekjes van de ‘meisjesafdeling’ gekocht voor mijn zoon. Maar dat we overal zo de nadruk opleggen, werkt voor mij juist averechts. Ik ben dus ook heulemaal klaar met elk label!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Precies! Ben ik eindelijk uit alle hokjes gestapt, proppen ze je er weer in één! ?

 • Sheila
  7 jaar ago

  Dat is grappig, ik was al bezig met een blog over dit thema. Ik ben het namelijk helemaal met je eens. En Nederlanders kunnen zo zeuren. Hema haalt een label weg, maar er zijn nog steeds jurkjes te koop. Maar daar gaat het hem juist om. Het is goed dat het niet persé jongens of meisjeskleding is. Het is gewoon kinderkleding voor degene die het wil. En zo moet het gewoon zijn. Ik doe mijn best om mijn kinderen ook gender neutrale waarden mee te geven. Dat geeft ze alleen maar een open blik. Iets wat veel mensen toch nog missen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.