Column | Genderneutraal aanspreken? Waarom? - Gera Raakt
TOP
genderneutraal aanspreken
Lifestyle Maatschappij

Column | Genderneutraal aanspreken? Waarom?

Het grote publiek genderneutraal aanspreken, steeds meer openbare instanties kiezen hiervoor. De meningen hierover zijn op zijn zachtst gezegd ietwat verdeeld. De één vindt het onzinnig, een ander juicht het toe en verzucht dat het hoog tijd werd dat we wat dat betreft ook de 21ste eeuw ingesleept worden. En ik? Hoewel mijn mening er op zich natuurlijk weinig aan verandert heb ik wel een mening over het genderneutraal aanspreken…

Jongen of meisje

Als je geboren wordt ben je (behalve in een heel enkel, vrij zeldzaam geval) een jongen of een meisje. Dat is aan de hand van het geslacht natuurlijk gemakkelijk te bepalen. Maar zo simpel is het niet altijd. Toen ik nog een klein meisje was kende ik een jongetje. Een schattig ventje, met een ontzettend hoog stemmetje. Met mijn moeder had ik het er wel eens over, het leek wel een meisjesstem. Na een aantal jaren bleek: het jongetje was geboren in het verkeerde lichaam. Hij was één van de eersten in Nederland die een geslachtsverandering door zou gaan maken. Zij is nu een prachtige jonge vrouw.

 

Genderneutraal

Heeft dit bijgedragen aan mijn ruimdenkendheid? Ik denk het wel. Ook het feit dat ik tijdens mijn puberteit een aantal jaren in een woongroep gewoond heb met een aantal Amsterdammers heeft zeker meegeholpen. Ik gun iedereen zijn of haar geluk. Wil mijn dochter later autoracen? Mijn zegen heeft ze. Met een vader als mijn manlief (een rallyrijder in hart en nieren) komt dat zeker goed. Wil Levi op ballet? Prima, goede balletdansers zijn zeldzaam en gewild. Waarom heb ik er dan toch een beetje moeite mee dat openbare instanties er steeds vaker voor kiezen om het grote publiek genderneutraal toe te spreken?

 

Eigenwaarde

Dat komt denk ik omdat ik ervan overtuigd ben dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Het is toch op zijn minst vreemd te noemen dat je het toejuicht dat een instantie als de NS ons allen aanspreekt met: “beste reizigers”, omdat je anders het gevoel hebt dat je tekort gedaan wordt. Of niet gezien. Ik weet niet zeker hoe ik dit het beste kan omschrijven. In ieder geval kan ik me niet voorstellen dat jouw eigenwaarde van de NS of de gemeente Amsterdam afhangt. Is dat dan kortzichtig van mij? Denk ik op deze manier juist omdat ik nog nooit gediscrimineerd ben op basis van mijn geslacht of geaardheid?

 

Open blik

De laatste week kijk ik graag door de ogen van mijn eenjarige dochter. Wat leer ik enorm veel van haar! Ze treedt de wereld tegemoet met een enorm open en vriendelijke blik. Ze zwaait en glimlacht naar iedereen en (bijna) iedereen die mijn meisje, met haar witte haren en donkere ogen, ziet kan niks anders doen dan vriendelijk teruglachen en terugzwaaien. Mijn meisje zegt: “Hi!” tegen iedereen die het maar horen wil. Zij ziet geen zwart/wit, homo/lesbi, arm of rijk. En ik kan niks anders dan mateloos trots zijn op haar onbevangenheid. Ik hoop dat haar het leed, en zeker ook de boosheid, in de wereld om haar heen haar nog lang bespaard blijft. Dat zij in zichzelf en de mensheid blijft geloven.

Kunnen we misschien de gekkigheid van de laatste week weer een beetje los gaan laten? Zullen we met zijn allen weer eens net zo onbevangen naar de wereld om ons heen kijken als mijn lieve eenjarige meisje dat doet? Spelen als kinderen van moeder Aarde, ongeacht ons geslacht? Leven als de mensen die we zijn en iedereen die anders is of lijkt te zijn als wat je gewend bent gewoon in zijn of haar waarde laten? Respectvol te behandelen, omdat we het zelf ook heel erg prettig vinden om met respect behandeld te worden? Gewoon omdat het kan…Vooral omdat het moet.

 

genderneutraal aanspreken

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

8 COMMENTS
 • Cynthia
  7 jaar ago

  Je voelt je toch óf man óf vrouw? Ik vind het ook wel gek hoor, deze ophef.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Er is een klein gedeelte van de bevolking die zich echt geen van beide schijnt te voelen. Maar dan is het alsnog de vraag of je iedereen dan dus maar genderneutraal toe moet gaan spreken.

 • jerry
  7 jaar ago

  Ik vind het enorm raar. Niet alleen is het geldverspilling dat er voor die paar mensen nu genderneutrale toiletten enzo zijn, maar ik vind het ook raardat 99% van de bevolking zi h maar moet aanpassen aan de enkeling en dat het kennelijk ok is om dit aan mensen op te dringen. Laat transgenders gewoon zichzelf zijn, zonder dat hele circus eromheen.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Goh Jerry, je weet het kort maar krachtig samen te vatten haha. Als ik me niet vergis gaat het over 1,7% van de wereldbevolking die genderneutraal is. Inderdaad heel bijzonder dat we met zijn allen op zo’n vreemde manier moeten laten zien dat we o zo ruimdenkend zijn…

 • Christa
  7 jaar ago

  Ik kan alleen maar beamen wat Melanie zegt..
  ik wil er verder geen woorden aan vuil maken en dat dit nieuws van de dag is maakt het nog meer bespottelijk. Ga wat nuttigs doen, bijvoorbeeld zoals jouw dochtertje doet : een onbevangen kijk op het leven hebben!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Ik snap net als jij niet zo goed dat dit groots in het nieuws vermeld moet worden inderdaad.

 • Melanie
  7 jaar ago

  Ik weet niet zo goed wat ik hier van moet vinden. Beste reiziger klinkt voor mij het zelfde als dames en heren. Maar goed. Er zijn mensen die met het laatste moeite hebben. Soms denk ik wel eens slaan wij mensen niet een beetje door. Overal een probleem van maken, overal iets negatiefs in zoeken. Andere kant denk ik. Als anderen gelukkiger worden van een uitspraak als geachte reiziger, dan zal het. Het doet mij niets, net zomin als geachte dames en heren.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Op zich maakt “beste reizigers” mij ook niks uit. Ik vraag me alleen wel af waar we dan uiteindelijk de grens gaan trekken. Net wat je zegt: er lijkt zoveel negativiteit te zijn. Dat komt uit de mens zelf.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.