Burgers Mangrove in Burgers Zoo - Gera Raakt
TOP
Burgers Mangrove
Dagje uit Uitjes

Burgers Mangrove in Burgers Zoo

Sinds een paar weken hebben wij een abonnement op Burgers Zoo. Daar hebben we in de zomervakantie natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt! In de zomervakantie werd ook de nieuwste attractie van het park geopend. De grootste overdekte mangrove ter wereld: Burgers Mangrove. Dat moesten we natuurlijk zien!

Wat is een mangrove?

Mangroven zijn bomen of struiken die in een zout gebied kunnen leven. Een mangrove komt alleen voor in tropische gebieden met een getij. Mangrovebossen kunnen zich overal vestigen langs lage en vlakke tropische kusten met warm zeewater en een niet te sterke golfslag. Omdat veel vissoorten die in de mangrove het levenslicht zien op volwassen leeftijd naar de oceaan vertrekken, worden mangroves ook weleens de kraamkamers van de oceaan genoemd.

 

Belize

Omdat de mangrovebossen wereldwijd ernstig bedreigd worden, beschermt Burgers Zoo al tientallen jaren een groot gedeelte van de mangrovebossen in het Midden-Amerikaanse land Belize. Burgers Mangrove is dan ook gebaseerd op deze mangrovebossen.

 

Diverse diersoorten

Allemaal goed en wel, maar welke dieren hebben we nu eigenlijk gezien in de overdekte mangrove van Burgers Zoo?

Vlinders

We hebben heel veel  vlinders gezien. De een nog mooier dan en allemaal ontzettend mooi. En, oh ja, ze vliegen gewoon heerlijk in de rondte. Los. Niet iedereen houdt daarvan, ik vind het puur genieten. Bij binnenkomst werden we gelijk al enorm verrast: er landde een grote blauwe vlinder (blauwe morpho) midden op het hoofd van Lisa! Natuurlijk mag je ze niet vastpakken, maar dat hoeft ook niet. Er liep een meneer rondt die al een kwartier een grote blauwe morpho op zijn borst met zich meedroeg!

Een medewerkster wist me later te vertellen dat de blauwe morpho, en een aantal andere soorten die daar rondvliegen, maar een week of drie leeft. Ze had een overleden blauwe morpho in haar hand, die we goed konden bekijken. Heel bijzonder om te zien. Aan het einde van zijn leven vervagen zijn prachtige blauwe kleuren helaas een beetje. Zonde dat zulke mooie, lieflijke dieren maar zo kort mogen leven.

Zeekoeien

De zeekoeien zijn vanuit Burgers Bush verhuisd en leven tegenwoordig in Burgers Mangrove. Dankzij een enorm panoramaruit kun je ze voorbij zien komen zwemmen. En anders zie je ze wel vanaf de brug!

Krabben

Op het moment dat wij in Burgers Mangrove liepen was het eb. Nadat ik bekomen was van het overweldigende aantal rondvliegende vlinders vielen mij de zandbanken pas op. Je moet even de tijd nemen maar dan zie je kleine wenkkrabbetjes zijwaarts rondscharrelen. En als je geluk hebt zie je zelfs de Atlantische degenkrab! Eerlijk is eerlijk, ik had tot vandaag geen idee dat dat de naam was van het lelijke, maar fascinerende beest.

Welke dieren ik niet heb gezien? Het schijnt dat de purperen suikervogel en de vieroogvissen ook in Burgers Mangrove wonen, maar die heb ik allebei, zover ik weet in ieder geval, niet gespot. Misschien de volgende keer.

Mijn nieuwe favoriete plekje

Burgers Zoo, wat hebben jullie met dit mooie ecosysteem mijn hart weten te raken. Wat hebben jullie weer iets prachtigs en unieks neer weten te zetten. Ondanks dat de mangrove nog een beetje kaal is en nog aan moet groeien heb ik er echt met volle teugen van genoten. Ik kan met recht zeggen dat de Burgers Mangrove mijn favoriete gedeelte van het park is geworden!

(Bron: Burgers’ Zoo)

 

Burgers Mangrove

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

5 COMMENTS
 • Sheila
  7 jaar ago

  Dan ga ik je misschien eens tegen komen. Ik heb al zo’n jaar of 12 een abo op Burgers en ik heb er vroeger zelfs gewerkt (in de horeca, als bijbaantje). Laatst zijn we dan ook naar de Mangrove geweest en dat ziet er mooi uit. Het doet me denken aan de Bush in het begin, toen die net zo kaal was. En moet je nu eens zien hoe mooi vol dat is.

 • Patricia
  7 jaar ago

  Fijn dat het zo’n mooi plekje is. Ben heel lang geleden geweest in Burgers Zoo. Zal nu een hoop veranderd zijn. Tijd voor een bezoek ?

 • Irene
  7 jaar ago

  Oh wat leuk en leerzaam. Ben al een tijd niet in Burgers geweest. Ligt hier niet echt om de hoek. Maar ik geloof dat ik er weer eens heen moet.

 • Anita Willems
  7 jaar ago

  Afgelopen maandag voor het eerst in Burgers’ Zoo en ik wilde de mangrove beslist niet overslaan. Heel erg mooi. Zeekoeien vind ik altijd fascinerend, kan er uren naar kijken. Ene dochter vond de vlinders een beetje eng, maar we waren geloof ik ook net op het moment dat ze heel erg actief waren.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.