De Tuinen van Appeltern - Gera Raakt
TOP
Tuinen van Appeltern
Dagje uit Uitjes

De Tuinen van Appeltern

Een aantal jaren geleden kregen wij van vrienden twee kaartjes voor de Tuinen van Appeltern. Door omstandigheden konden zij helaas niet gaan en het was natuurlijk zonde om de kaartjes niet te gebruiken. Ik kende de Tuinen van Appeltern op dat moment alleen nog maar van naam en ik was best wel nieuwsgierig naar hoe ik het zou vinden.

Ontstaan

Begin jaren ’80 begon Ben van Ooijen zijn eigen hoveniersbedrijf. En hoe kun je als hovenier je werk het beste ‘verkopen’? Je legt eenvoudigweg een paar modeltuintjes aan met een paar gemetselde muurtjes en een mooie vijver. Het concept werkte als een trein en al snel waren de modeltuintjes bekender dan het hele hoveniersbedrijf. Er werd gekozen om de modeltuinen apart te gaan exploiteren. Het park begon ooit op een halve hectare en telt momenteel een indrukwekkende 22 hectare.

(Bron: Tuinen van Appeltern)

 

Entree

Vanaf de parkeerplaats loop je via een soort lange laan naar de kassa toe. De eerste keer dat ik de Tuinen van Appeltern bezocht was ik een beetje in verwarring. Die laan is al zo mooi ingericht en er is al enorm veel te zien. Dat beloofde wat! Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe entreehal. De lange laan wordt dus bij het park getrokken. Op zich vind ik dat wel een beetje jammer, de huidige entree heeft wel iets bijzonders…

Na de kassa kwamen we dan eindelijk officieel in de Tuinen aan. In een van de vijvers zat een gigantische groep kikkers die een indrukwekkend concert weggaven. Ik was zo onder de indruk van het schouwspel dat ik er gelijk een poosje bleef hangen…

 

Fantastische wandeling

Eigenlijk begint dan pas de fantastische wandeling. Je passeert op die 22 hectare de ene na de andere prachtige tuin. Minimalistische tuinen, maar ook groots en meeslepend. Je vindt er heuse zwemvijvers, terrassen en de meest fantastische kassen. Voor de kinderen is er zelfs een leeftuin ingericht. Een soort gigantische buitenspeeltuin waar ze als vanzelf wel op de paden blijven, omdat overal waar je niet hoeft te komen de brandnetels huizenhoog groeien. Let wel op met kleine kinderen, er is veel water in de buurt.

Heb je altijd al eens bijen in actie willen zien? Dan is dit je kans! Sinds kort hebben ze een aantal bijenkorven geplaatst die je vanachter glas kunt bewonderen. Dan weet je gelijk waar het gezegde: “zo bezig als een bij” vandaan komt.

 

Abonnement

Manlief en ik waren na die eerste kennismaking met de Tuinen van Appeltern verkocht. In één dag kun je gewoon niet alles zien, tenzij je er echt een dagactiviteit van maakt. Maar daar hebben wij het geduld dan weer niet voor. De tweede keer dat we er kwamen zagen we dat je voor €25,- per persoon al een jaarabonnement hebt. Omdat we het een heerlijke wandeling vinden en je het abonnementsgeld er na twee bezoeken al uit hebt, besloten we dan ook om een abonnement af te sluiten.

 

Prijzen

Volwassenen: €12,50

Kinderen (6 t/m 12 jaar): €6,25

Kinderen (0 t/m 5 jaar): gratis

Parkeren: €3,-

Meer info? Bezoek dan de website van de Tuinen van Appeltern.

 

Tuinen van Appeltern

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

2 COMMENTS
 • Marian
  6 jaar ago

  Goedemorgen Gera,
  wij lezen nu je verhaal pas, maar wat heb je het ontzettend leuk geschreven!
  En natuurlijk helemaal leuk om als afsluiter te lezen dat jullie een abonnement hebben afgesloten.
  Bedankt! 🙂

  Met vriendelijke groet,
  Marian Drost
  De Tuinen van Appeltern

 • Irene
  7 jaar ago

  Ik ben er ooit eens geweest. Vond het een leuke tuin. Ik kom er graag om te fotograferen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.