Vluchteling of gelukszoeker? - Gera Raakt
TOP
Vluchteling of gelukszoeker
Lifestyle Maatschappij

Vluchteling of gelukszoeker?

Afgelopen weekend zag ik in het nieuws een filmpje van een aantal vluchtelingen in België. De jonge, overwegend gekleurde mannen hopen allemaal wanhopig op een gelegenheid om het Kanaal over te steken. Er stoppen vrijwilligers die eten bij zich hebben en de mannen springen allemaal in een rij, hoopvol wachtend op een beetje eten. Wie weet is het wel de enige maaltijd van de dag? Een van de vrijwilligers moppert tegen de cameraman: “De Belgische overheid doet helemaal niks om deze mensen te helpen!” En ik? Ik erger me kapot aan wat ik zie…

Geen medelijden

Het spijt me, ik kan het niet helpen. Trouwens, spijt het me wel echt? Vluchtelingen verdienen alle hulp die ze maar kunnen krijgen, maar met dit stelletje gelukszoekers heb ik gewoon echt geen medelijden. Waarom ik denk dat het gelukszoekers zijn? Omdat het allemaal jonge, gekleurde mannen zijn die hopen op een beter leven in Engeland. Gun ik ze dat dan niet? Jawel hoor, ik gun ook deze mannen al het geluk van de wereld, maar niet ten koste van ons.

 

‘Hulpverleners’

Wat ik nog het ergste vind is dat ze bij voorbaat al weten dat ze totaal geen kans maken op een verblijfsvergunning en toch hierheen komen. Sterker nog, in Libië liggen de ‘hulpverleners’ op een steenworp afstand van de kust onder het mom: mensenlevens redden. Het kan aan mij liggen, maar ik snap niet dat deze zogenaamde ‘hulpverleners’ niet in de gaten hebben dat ze bijdragen aan het in stand houden van grootschalige mensensmokkel. Vorige week zag ik in het nieuws dat de mensensmokkelaars hun duim op steken in de camera’s, terwijl de vluchtelingen opgepikt worden door de hulpverleners. Wie smokkelt hier nu werkelijk mensen? En als die avontuurlijke mannen (die geld hebben, anders konden ze de reis niet betalen) dan eindelijk het veilige Europa hebben bereikt, dan hebben ze ook nog het lef om eisen te gaan stellen! 

 

Simpele ziel?

Misschien ben ik een te simpele ziel, maar als je dan toch eindelijk levend en wel veilig grondgebied hebt bereikt, dan ben je toch niet in de positie om eisen te gaan stellen? Dan mag je op je blote knietjes dankbaar wezen dat het desbetreffende veilige land je niet direct bij kop en kont pakt en je, hoppa, direct op de eerste vlucht retour stuurt naar het land van herkomst. Bij twijfel over welk land dat precies is, mogen we er zelf eentje kiezen. Laten we je dan maar meteen inruilen tegen de vrouwen, kinderen en ouderen die in de onveilige situatie achterbleven. Want als het zo gevaarlijk is in je land van herkomst, dan laat je die toch niet zomaar achter?

 

Verbazing

Normaal gesproken uit ik op mijn blog nooit mijn mening over zo’n gevoelig onderwerp als de vluchtelingencrisis. Deze kwestie heeft Nederland namelijk al genoeg verdeeld. Waarom ik dan nu toch een uitzondering maak? Omdat ik me blijf verbazen over de hele gang van zaken. Natuurlijk heb ik makkelijk praten, ik werd geboren in Nederland. Ik woon in een relatief veilig land, heb voldoende te eten en andere luxe. En ja, ik waardeer dat echt enorm.

 

Maar…

Aan de andere kant, als ik in hun schoenen zou staan dan zou ik waarschijnlijk ook op jacht willen gaan naar geluk en blij zijn dat er vrijwilligers zijn die zich mijn lot wel degelijk aantrekken. Die proberen op te komen voor de rechten die ik als vluchteling zijnde op dat moment niet heb. Ja, misschien zou ik ook wel eisen stellen, een brutaal mens heeft immers de halve wereld en nee heb je, ja kun je krijgen.

Vluchteling of gelukszoeker? Het is toch allemaal wat minder zwart/wit dan het op het eerste gezicht lijkt. Maar waar ligt uiteindelijk de grens?

 

Vluchteling of gelukszoeker

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

9 COMMENTS
 • Merel
  7 jaar ago

  Het zou handig zijn als alles wat eerlijker verdeeld werd in de wereld. Dat mensen daar leren een stabiel leven op te bouwen en de regeringen minder corrupt zouden zijn. Misschien kunnen ze dat betalen van de exorbitante managersbonussen die hier worden betaald. Daar word ik pas echt kwaad van. Idioten die een bedrijf om zeep helpen en nog fors betaald krijgen ook.
  En weer on topic, ik vind dat ik niet meer recht heb op geld en geluk omdat mijn bedje hier toevallig stond. Als ik uit die arme gebieden kwam zou ik waarschijnlijk ook zoeken naar een beter leven. Is de menselijke aard. Maar dat los je volgens mij alleen op door daar iets op te bouwen.

 • Melanie
  7 jaar ago

  In een tijd dat er zo veel vluchtelingen zijn. Vind ik dat de regering meteen onderscheid moet maken. Kom je uit een “oorlogsgebied” of niet. Niet direct terug. Zo hebben de vluchtelingen die oprecht gevaar lopen een eerlijkere kans op een snellere procedure. Zo en zo vind ik dat na een bepaalde duur je iemand niet kan afwijzen. En dat een niet gaat vluchten met een zwangere vrouw gaat vluchten begrijp ik heel goed. De weg naar Europa is loodzwaar en gevaarlijk. En met een hoogzwangere vrouw, geen medische zorg levens gevaarlijk voor moeder en kind. Beter op een veilige manier later naar NL halen.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Precies, gelijk onderscheid maken. Maar aangezien de grenzen open zijn valt dat al niet mee…En je hebt ook wel gelijk wat betreft een zwangere vrouw, maar toch zag ik in het filmpje jonge mannen die uit zijn op een beter leven. Die menen dat ze dat op mogen eisen. Daar wordt ik heel boos van…

 • Monique
  7 jaar ago

  Ik ben het met je eens.
  Deze gelukzoekers denken dat ze in een paradijs terecht komen, gratis huis, gratis geld…. Wat ik schokkend vind, is dat deze mannen hun vrouw en kinderen in het thuisland achterlaten om hen later over te laten komen. Zo las ik een verhaal van een man uit Armenië (?), die was met zijn zoon naar Nederland gekomen, vanwege onleefbare omstandigheden omdat hij christen is in een moslimland. Hij liet zijn toen zwangere vrouw en dochter daar achter om hen later hierheen te halen en puntje bij paaltje moest het hele gezin weer terug.
  Wat ik wel hartbrekend vind is dat verhaal van die moeder en haar twee dochters van 11 en 12. Laat die kinderen toch blijven, denk ik dan, die zijn hier geboren, die hebben niks met hun moeders thuisland.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, ik snap dat ook niet zo goed! Je laat je zwangere vrouw dan toch niet zomaar achter?! Kinderen terugsturen die hier geboren en getogen zijn, daar zie ik het nut ook niet zo van in. Dan had de overheid gewoon sneller een besluit moeten nemen. Maar op de een of andere rare manier schijnt dat heel lastig te zijn…

 • Roelina
  7 jaar ago

  Wauw, nog geen reacties… Ik zeg AMEN! Ik ben het zo met je eens! Begrijp met niet verkeerd, want ik zou het liefst alle ECHTE politieke vluchtelingen zelf helpen. Echter, hier gaat het om heel iets anders en dat heeft verre van te maken met politieke redenen. Deze, met name, mannen zijn op zoek naar geld en hebben zo niet nog andere, minder fraaie, beweegredenen om hier te komen. Het gaat ten koste van de echte vluchtelingen, die echt hulp nodig hebben. De onrust onder de Europeanen die door deze immense stroom van ‘vluchtelingen’ ontstaat, helpt helemaal niemand. Niet onze (multiculturele – bla, bla -) samenleving, niet de toekomst van ons en onze kinderen, en in de laatste plaats al helemaal niet de mensen die het echt nodig hebben. Ik ga je stuk meteen even delen!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, ik heb deze ook nog niet massaal gedeeld! Ergens vind ik het ergens ook wel een beetje spannend, ik ben nooit zo van het politiek correcte…Fijn om te lezen dat jij het in ieder geval met me eens bent. Ik vind inderdaad ook dat de gelukszoekers de ‘echte’ vluchtelingen in de weg zitten!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.