Sire campagne | "Laat jongens weer jongens zijn!" - Gera Raakt
TOP
Sire campagne; Laat jongens weer jongens zijn; Kinderen buitenspelen
Lifestyle Maatschappij

Sire campagne | “Laat jongens weer jongens zijn!”

Heb jij de campagne “laat jongens weer jongens zijn” van SIRE al gezien? En boy oh boy, wat maakt de campagne veel los bij het grote publiek! Als je het mij vraagt: ik juich de campagne enorm toe. Want hoe leuk dat feminisme ook geweest is, de jongens komen er toch een beetje door in het verdomhoekje. En jongens en meisjes zullen nu eenmaal, uit biologisch standpunt gezien, altijd van elkaar blijven verschillen. Gelukkig maar!

Boosheid

Waarom wordt het grote publiek dan boos door deze stelling? Ik vond sommige reacties onder het spotje namelijk ronduit schokkend. Half feministisch Nederland viel vooral over het feit dat de jongen deze keer centraal staat. Mogen meisjes dan niet ravotten? Hokjes denken, beschuldiging van gendertyperingen en nog veel meer vloog je in de commentaren om de oren. Raar toch? De enige vraag die door SIRE, terecht, gesteld wordt: laat jij jouw jongen voldoende jongen zijn? De discussie die SIRE met deze vraag hoopte te ontlokken is in ieder geval goed op gang gekomen. Missie geslaagd!

 

Industriële revolutie

Interessanter is het om te kijken waarom een campagne als deze nodig is. Feit is dat sinds het begin van de industriële revolutie vaders minder aanwezig zijn bij de opvoeding van de kinderen. Eerder werkte je immers samen, zij aan zij, op het land, met je vader? Het moederskindje werd langzaam maar zeker geboren. Kinderen zaten steeds meer binnen op school. Het spelenderwijs leren, door middel van ravotten en gewoon lekker te doen, werd door de overheid steeds meer ingeperkt. Daarna werd het feminisme ook nog eens geboren en de man paste zich nog meer aan de vrouwenwensen aan. Vind je niet dat dit een beetje triest klinkt? Ik heb best wel te doen met de moderne man van tegenwoordig. Maar goed, laat ik het in dit betoog houden bij de jeugd.

 

Breder trekken

Persoonlijk zou ik er wel voor gekozen hebben om de campagne toch breder te trekken: laat kinderen weer kind zijn. Want zeg eens zelf, wanneer zag jij voor het laatst kinderen in bomen klimmen? Ravotten en hutten bouwen? Veel speelplekken verdwijnen en wanneer je kind een onschuldig tekeningetje met krijt op de stoep maakt, die nota bene na een regenbui weer is verdwenen, kun je nog met gezeur van de buren te maken krijgen ook. De maatschappij is niet meer ingericht op kinderen. En dat is zo verschrikkelijk zonde! Daar zouden we met zijn allen wat aan moeten doen! Laten we nu gelijk beginnen met het uit het zand halen van onze koppen.

SIRE bedankt. Bedankt dat jullie de jongens een keer centraal zetten. Bedankt voor het aanzwengelen van deze oh zo belangrijke discussie. Ik hoop van harte dat het niet bij alleen discussiëren blijft!

 

Gerelateerd:

 

Uitgelichte afbeelding 123RF.com

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

14 COMMENTS
 • Nicole
  4 jaar ago

  Wij zijn juist de stad ‘ontvlucht’ zodat onze kinderen zouden opgroeien als echte kinderen. Zodat ze konden ravotten, hutten bouwen en in bomen klimmen wanneer ze dat willen en zoveel ze willen. En dat gebeurd hier in het dorp ook. Ik zie jongens echt jongens kunnen zijn en wanneer ze dat niet willen (want niet elke jongen vind dat stoeien leuk) doen ze dat niet. En meisjes zijn echt meisjes of ze moeten iets anders willen. Kinderen zijn hier gewoon kind. Dat zie ik op school ook en bijvoorbeeld ook bij Jong Nederland.

  De reclame van SIRE heb ik niet gezien maar zoals ik het lees hadden ze het best breder mogen trekken. Laat kinderen weer kind zijn.

  • Gera
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Wat leuk om te lezen dat jullie zo’n bewuste keuze hebben gemaakt en dat je ook echt verschil ziet. Ik vind het ook heel belangrijk dat de kids lekker buiten kunnen spelen, dat deed ik vroeger namelijk zelf ook. Helaas lijkt daar, vooral in de stad, steeds minder ruimte voor te zijn. Laten we inderdaad het kind weer voorop stellen, kijken naar waar ze behoefte aan hebben en daar zoveel mogelijk aan tegemoet komen.

 • Irene
  4 jaar ago

  Ik vind het ook een beetje dubbel. Was vroeger meer een jongen-meisje. Ging met de jongens in de buurt skaten en skateboarden, keek voetbal en klom in de bomen. Gaat erom dat kinderen buiten zijn en ruimte hebben om hun energie kwijt te kunnen.

  • Gera
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Precies, kinderen moeten meer ruimte krijgen. Maar SIRE heeft de discussie goed op gang!

 • Joanne
  4 jaar ago

  Ik vind het een beetje dubbel. Ik begrijp absoluut wat ze bedoelen met de campagne, maar ze hadden het inderdaad beter wat algemener kunnen maken. Het is namelijk ook prima als een meisje lekker vies wilt worden en in bomen klimt. Zolang kinderen maar echt kind kunnen zijn 🙂

  • Gera
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Helemaal mee eens! Elk kind moet lekker buiten kunnen spelen en ravotten.

 • Michelle
  4 jaar ago

  Ik heb de campagne nog niet gezien maar het maakt mij wel nieuwsgierig. Verder ben ik het met je eens. Vooral dat kinderen steeds meer dingen moeten, met name op school. Jammer, want je bent niet voor niets kind, dat moet wel leuk blijven 😉

  • Gera
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, het moet zeker leuk blijven om kind te zijn! Ik denk dat je de campagne intussen wel hebt gezien?

 • nicole orriens
  4 jaar ago

  Mooi perspectief om het breder te trekken en op kinderen in het algemeen.

  Overigens geloof ik best dat er jongens zijn die in de verdrukking komen in het huidige onderwijssysteem dat toch vooral traditioneel meisjes vaardigheden vraagt.

  • Gera
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel. Ik ben het eens met je dat het huidige onderwijs meer op meisjes is gericht. Dat vind ik ook een kwalijke zaak, maar ik denk dat het moeilijk wordt om dat te veranderen. Daarom vind ik het persoonlijk ook een steengoede campagne. Het begint immers met bewustwording?

 • Melanie
  4 jaar ago

  Ik zie de campagne nu voor het eerst. Ik kijk vrij weinig TV. De campagne vind ik wel ver gaan. Met messen spelen en volgens mij zag ik nog vuur. Had liever gezien dat het over kinderen in het algemeen gaat. Kinderen moeten zo veel. 5 verschillende verenigingen, school en thuis vaak in een keurslijf. Dat moet anders. Laat in die basis dingen veranderen. Maar net wat je al zegt. De maatschappij verwacht… Zucht.

  • Gera
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik zag de campagne op Facebook voorbij komen, ik heb zelf ook alleen nog maar tijd voor het nieuws ;). Het vervelende van die maatschappij? Dat zijn wij…Tijd voor verandering dus!

 • Roelina
  4 jaar ago

  Gera, dit is waarom ik zo van jouw verhalen hou! Wat ben ik het met je eens! Het ligt inderdaad ‘aan de maatschappij’ zoals dat zo mooi heet. En wij doen daar bewust en onbewust allemaal aan mee. Ik vind inderdaad dat kinderen weer kind moeten zijn. Ze moeten nu zoveel: presteren, in de pas lopen, etc… zo zonde. Er zou een campagne moeten komen voor buitenspelen. Niet dat ik tegen beeldschermtijd ben hoor, integendeel. Maar maak het voor kinderen weer aantrekkelijk om buiten te spelen.

  • Gera
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vind het inderdaad oprecht jammer dat kinderen zoveel moeten. Al die burn-outs van tegenwoordig komen toch ook niet uit de lucht vallen? Waarom leggen we onszelf en anderen zoveel druk op? Alles draait om de gulden middenweg. Af en toe een scherm kan geen kwaad, alles met mate!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.