Column | Geslachtsdelen, piemel en vagina - Gera Raakt
TOP
seksuele gelijkheid
Gezin Opvoeding

Column | Geslachtsdelen, piemel en vagina

Eerder schreef ik al over de ‘verseksing’ van de maatschappij, ik ben daar namelijk wel klaar mee. Maar nu las ik in De Volkskrant een ander interessant artikel over seksuele gelijkheid. Wij ouders voeden onze dochters namelijk op met seksuele schaamte en dat leidt tot seksuele ongelijkheid. Want dat een jongetje een piemel heeft, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe noemen we het geslachtsdeel van onze meisjes? Tere zieltjes onder ons opgepast, er komen hier en daar wat schuttingwoorden om de hoek kijken…

Muisje

Waarom noemen we het geslachtsdeel van een meisje plassertje of voorbips? Ik zag in het artikel zelfs de term ‘muisje’ nog voorbij komen. Werkelijk? Wie heeft dat in vredesnaam verzonnen? Toch werd ik door het artikel gedwongen om even in de spiegel te kijken. Want wat voor ‘naampje’ hebben wij  eigenlijk aan de geslachtsdelen van onze kinderen gehangen? En waarom moeten wij vrouwen eigenlijk zo moeilijk doen over de term vagina? Zo heet ons geslachtsdeel uiteindelijk toch gewoon? Het wordt anno 2017 toch echt wel eens tijd dat we het woord vagina uit kunnen en durven spreken zonder direct het schaamrood op de kaken te krijgen toch?

Mijn manlief heeft altijd een nuchtere kijk op dit soort onderwerpen. Ik was dus meer dan benieuwd naar zijn mening. De vraag stelde ik als volgt: jongens hebben een piemel en meisjes hebben een..? De meest schunnige opmerkingen vlogen me om de oren. Onze oudste, die bij het gesprek aanwezig was, lag dan ook compleet in een deuk. Ik vertelde ze over mijn verbazing over bovenstaand verhaal. “Nou,” zei mijn manlief, “een jongen heeft een piemel en een meisje een vagina.” Ik vraag hem of dat niet een te medische term is? “Ach, piemel en vagina zijn gewoon de nette woorden. De schunnige variant zou zijn lul voor de man, kut voor de vrouw.”

 

Lees ook: Gender reveal | Wil jij het geslacht weten?

 

Acceptatie

Bedankt manlief, voor jouw altijd heldere, duidelijke, maar vooral simpele uitleg. Ik kan niet anders dan hier compleet in mee te gaan! Waarom moeten we het onszelf altijd moeilijker maken dan het al is? En waarom zou je het beestje, nou ja, in dit geval het geslachtsdeel, niet gewoon bij de naam noemen? Ik geloof niet dat een kind daar iets aan overhoudt? En ik vraag me ondertussen toch wel serieus af waarom er zo’n lading hangt aan het woord vagina, terwijl de term piemel alom geaccepteerd wordt.

 

Seksuele schaamte

Daarnaast vraag ik mezelf oprecht af waarom wij als ouders onze dochters, al dan niet bewust, opvoeden met seksuele schaamte. Ik dacht vroeger altijd van mezelf dat ik een heel openminded en openhartig persoon was en dat alles bespreekbaar is en moet zijn. Ook seks en seksualiteit. Maar allemensen, het blijkt dat als je ineens een puberzoon hebt, je als moeder toch af en toe met je mond vol tanden staat. Althans, ik wel! Gelukkig neemt mijn manlief geen blad voor de mond en zorgt hij er regelmatig voor dat het onderwerp seks subtiel ter sprake komt. Inmiddels ben ik nu zelf ondertussen ook wel aardig over de drempel heen gestapt. Ik kleur tenminste niet meer zo rood als een tomaat.

 

Lees ook: Opvoeden | Slecht eten, niet luisteren en psychische in de knoop

 

Nu ben ik toch ook wel nieuwsgierig hoe jij hierover denkt. Meten we als ouders echt met twee maten wat seksualiteit betreft? Noem jij het geslachtsdeel van je dochter wel gewoon een vagina of ben jijzelf ook de trotse eigenaresse van een ‘bloempje’? Maar wat misschien nog wel de allerbelangrijkste vraag is van allemaal, hoe kunnen we als ouders bijdragen aan seksuele gelijkheid? Want één ding is zeker, zolang wij als ouders zo schimmig blijven doen over geslachtsdelen en seks, verandert er zeker nooit iets!

 

Afbeelding Vrouw met hartje voor vagina: aradaphotography – Shutterstock

 

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

22 COMMENTS
 • Mariska van Heel
  7 jaar ago

  Als niet moeder heb ik dit toch met veel interesse gelezen. Fijn dat je dit uit de taboe hoek wilt halen want daar zit het al veel te lang. Ik hoop dat er ooit een tijd komt dat men het zonder schaamte en lachen uit kan spreken, wat een verademing zou dat zijn.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Bedankt voor je mooie compliment! Het lachen om het woord vagina heb ik ook nooit zo goed begrepen. Ik denk dat het probleem ook grotendeels bij ons vrouwen ligt. Maar dat begint dus al bij de opvoeding…Ik hoop dat je mee wilt helpen om het woord uit de taboesfeer te halen!

 • Sheila
  7 jaar ago

  Het punt is, er is geen piemelige variant voor een vagina. Vagina staat gelijk aan penis. Het is een afstandelijk en zakelijk woord. Piemel klinkt heel anders en er is gewoon geen woord voor het vrouwelijke geslachtsdeel die de lading op die manier dekt. Niet dat ik een probleem heb om de vagina een vagina te noemen. Maar piemel klinkt leuker en ook veel kindvriendelijker. Al die namen zoals bloem of muis of doos, doet gewoon af aan de vagina. Ik las er laatst ook een leuk artikel over, waarbij de mannelijke schrijver dus op hetzelfde uit kwam. Met piemel kwam hij mee weg, maar een gepast woord voor zijn dochtertje vond hij niet.

  Ik zal mijn kinderen gelijk opvoeden op dit gebied, in ieder geval. Ik vind het namelijk nog steeds storend dat meisjes in de commercie af worden gedaan als prinsesjes en lief. Terwijl jongens avonturiers mogen zijn, stoer en vuil. Daar weiger ik ook aan mee te doen.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Goed punt Sheila, je hebt inderdaad geen piemelig woord voor de vagina. Wat een prachtig woord trouwens, piemelig.

   Hier groeien ook geen prinsjes en prinsesjes op. Ik zou namelijk niet weten waarom mijn dochter niet ontzettend stoer mag zijn en mijn zoon niet zou mogen koken of iets dergelijks. Maarre, lief zijn ze hier allemaal dan weer wel 😉

 • Nadine
  7 jaar ago

  Ik heb dan wel geen kinderen maar ik gebruik het woord vagina echt zelden. Ik denk dat er toch een stukje schaamte bij komt kijken om dat woord te gebruiken. Nu ik er zo over na denk, best stom eigenlijk want het hoort een normaal woord te zijn en niet iets om je voor te schamen. Maar ik ben ook niet opgevoed met dat woord, dus ik heb het ook niet overgenomen van mijn ouders. Terwijl het woord piemel wel heel normaal was om te gebruiken. Interessant artikel, goed om hier eens bij stil te staan!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Je slaat de spijker op zijn kop Nadine! Precies mijn punt! Gek hè?

 • Cynthia
  7 jaar ago

  Ik noem het altijd plassertje of mutsie. Nu zeg ik daar beneden tegen mijn dochters.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Interessante namen…Ik vraag me wel af waarom je niet gewoon voor vagina kiest?

 • Gerlinde
  7 jaar ago

  Ik zeg ook vagina, maar dat klopt eigenlijk ook niet helemaal, want dat is namelijk alleen de binnenkant tot aan de baarmoederhals. Vulva is de benaming voor wat je aan de buitenkant ziet en daar heb je het toch vaker over. Maar dat vind ik dan ook weer zo een buitenissig woord.
  Wat heb je trouwens een leuk blog.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, ja je hebt helemaal gelijk dat de term vagina eigenlijk ook niet kloppend is. Waarom moet het allemaal zo nodeloos ingewikkeld? Ik hou het toch maar bij de term vagina geloof ik. Bedankt voor je compliment 🙂

 • Charel
  7 jaar ago

  Helemaal goed geschreven hoor! Hoe moet je het nou noemen haha!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Ik zou zeggen: vagina 😉

 • Pleegpapa
  7 jaar ago

  Eens, gewoon een piemel en vagina. De officiële Nederlandse termen lid en schede waren voor de biologielessen vroeger.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Hahaha, de termen lid en schede waren hier behoorlijk weggezakt moet ik zeggen! Fijn dat jij het ook met me eens bent!

 • Rachel
  7 jaar ago

  Het laatste vond ik een erg belangrijk punt, dus bij m’n jongen noemde ik het ook gewoon bij naam. Maar toen hij op zoek ging waar de piemel van mama zat, moest ik hem uitleggen dat mama een vagina had. Gelukkig is hij nog maar 1 en was het gesprek niet heel diepgaand. Mijn reactie was ook eerst rood worden, maar na mezelf flink te vermannen (no pun intended) noemde ik het beestje toch gewoon bij naam. Ik kijk nu al uit naar de puberjaren als de gesprekken diepgaander worden (haha echt niet).

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Hihi, ik voel helemaal met je mee! Ik ben ook erg dankbaar voor mijn nuchtere wederhelft, die kleurt niet zo snel rood. Wij moeders en vrouwen kunnen en moeten toch een verandering kunnen betekenen voor onze dochters? Anders staan die over een poos net zo met die namen te klungelen als wij. 😉

 • Els
  7 jaar ago

  Interessant stuk. Je hebt helemaal gelijk!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel Els!

 • Melanie
  7 jaar ago

  Goed punt. Hier hebben we het over piemel en Plasser. Is makkelijker te begrijpen en uit te spreken. Natuurlijk weten mijn jongens wat een vagina is. Ik probeer alles te bespreken. Maar ik vind het soms best lastig. Wat vertel je aan je kind op welke leeftijd. En hoe.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Het is ook zeker lastig om aan te sluiten bij de belevingswereld van je kind. Maar een jongen leert gaandeweg wat een piemel is, een meisje zou dan toch ook gaandeweg kunnen begrijpen wat een vagina is? Ik ben het met je eens dat vagina wel lastig uit te spreken is!

 • Marieke
  7 jaar ago

  Betrapt! Hier hebben we het ook over een piemel en een plasser. Maar wil ik wel als ze wat ouder is vagina gaan gebruiken. Nu is het meer omdat ze beide dit soort dingen ook weleens tegen opa en oma’s zeggen en dat vind ik dan op de een of andere manier ongemakkelijk.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Interessant. Want waarom is het woord vagina ongemakkelijk en het woord piemel niet. Ook dit lijkt voort te komen uit seksuele schaamte… 😉

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.