Column | Seksuele intimidatie op straat - Gera Raakt
TOP
seksuele intimidatie
Maatschappij

Column | Seksuele intimidatie op straat

De laatste tijd is er veel te doen om seksuele intimidatie. Het is zelfs al zo ernstig dat er zogenaamde stembus akkoorden worden gesloten tussen politieke partijen. De PVDA tilt het zelfs een niveau hoger, seksuele intimidatie op straat moet strafbaar gesteld worden! Wanneer ik alles los van elkaar lees heb ik een vrij uitgesproken mening, seksuele intimidatie moet zeer zeker gestraft worden. Maar is er eigenlijk geen sprake van een heel ander probleem? Namelijk het grote probleem van de ‘verseksing’ van de maatschappij? Moeten we niet eens beginnen om daar paal en perk aan te gaan stellen?

Kleding

Laat ik gelijk maar heel duidelijk zijn hoe ik erover denk: er is nooit, gewoon echt nooit, een geldige reden om je zomaar te vergrijpen aan iemand, man of vrouw. Hoe kort het rokje van dat ene meisje ook is of hoe sexy je die ene jongen ook vindt! Sterker nog, hoe haal je het vervolgens in je botte hoofd om de schuld dan ook nog eens bij het slachtoffer te leggen. Je hebt jezelf maar in te houden, niemand vraagt erom om aangerand te worden! Punt.

 

Lees ook: Creëert onze maatschappij autisten?

 

Nafluiten

Maar goed, dan kom ik gelijk bij het volgende punt, seksuele intimidatie op straat. Met name het strafbaar stellen daarvan. Ik neem aan dat toch niet iedere bouwvakker nu op zijn hoede moet zijn wanneer hij iemand nafluit, of even vriendelijk lacht? Want als ik heel eerlijk ben vleit dat me op de een of andere manier wel. Zeker als de beste mannen op een afstandje staan.

Nu heb ik het gelukkig nog niet erger meegemaakt dan dit soort onschuldige vleierijen. Het wordt toch echt een andere situatie wanneer er een willekeurige andere man op me afloopt, of me juist van achteren nadert. Zeker wanneer het donker is. Dan wil ik dat ze het liefst zo ver mogelijk uit mijn buurt blijven. Groepjes mijd ik sowieso als de pest, zelfs bij daglicht. Sissen, fluiten en zeggen dat iemand er lekker uit ziet is op dat moment zeker een absolute no go.

 

Onderzoek

Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, maakt zich zorgen. Ze hebben onderzocht wat Nederland toelaatbaar vindt met betrekking tot seksuele intimidatie (bron). Op de stelling ‘Meisjes met sexy kleding aan moeten niet zeuren als ze lastig worden gevallen’ antwoordde maar liefst 13 procent van de ondervraagden dat ze het daarmee eens waren. Eéns beste mensen…Van de 1000 ondervraagden vinden dus 130 mensen dat een meisje er dan zelf om vraagt. Ik vind het schokkend.

 

Lees ook: Column | Gezond verstand waar ben je gebleven? 

 

Mentaliteit

Aan de andere kant, de mentaliteit van tegenwoordig dat alles maar sexy moet zijn, hangt me ook aardig de strot uit. Sex sells? Tja, het zal wel. Moeten we daar blij mee zijn? Ik vraag het me af. Er is bijvoorbeeld een gigantische toename van anorexia onder hele jonge meisjes (bron). De meiden tussen de 8-13 jaar zijn geobsedeerd door gezond eten. Ja, ik kan niet anders concluderen dan dat we echt lekker bezig zijn in deze maatschappij…

 

Gymnastiek

Onlangs was ik bij mijn oudste op school. Ze waren aan het sporten voor het goede doel. Helemaal super natuurlijk. Ik mocht een kijkje nemen in de gymzaal. Toen ik de zaal binnenliep werd mijn aandacht getrokken door een beeldscherm. Want tegenwoordig kan er natuurlijk ook niet meer zonder beeldscherm en muziek gesport worden (sarcasme, dat je het even weet). Op het scherm stond een vrouw. Het enige wat zichtbaar was waren haar fraai gevormde torso, billen en bovenbenen. Ik was ronduit verbaasd. Wil je meiden (en jongens) in de leeftijd van 13 of 14 jaar daar bewust aan blootstellen? Hun lijf ontwikkelt zich net…Waarom leren we ze niet dat ze goed zijn zoals ze zijn. Ik zou er ontzettend door beïnvloed worden toen ik die leeftijd had. Man, wat was ik toen onzeker.

 

Lees ook: Schoolstress | Waarom ik geen pushende ouder ben

 

Natuurlijk heb ik dit ook met mijn oudste besproken. Ik heb hem gevraagd wat hij ervan vond en of de meiden het als vervelend ervaren? Zijn -voor mij schokkende- antwoord: ach, die dikke meiden die je zag hoorden allemaal in de andere klas, ‘onze’ meiden zijn niet zo dik. WATTE? Ik heb mijn zoon toch echt niet zo opgevoed. Sterker nog, ik ben wat dat soort dingen best wel beschermend geweest. In ieder geval heb ik hem mee willen geven dat iedereen goed is zoals hij of zij is. Het kind is net in de puberteit, de hormonen hebben zijn hersenen compleet in beslag genomen, dat kan niet anders (jaja, laat me alsjeblieft even in mijn illusie).

 

Lees ook: Maatschappij | Negativiteit over het ouderschap

Lees ook: Column | Heb jij jouw baby wel eens alleen thuis gelaten?

 

Beschermen

Mijn babydochter, ik kijk naar haar en houd mijn hart weer eens vast. Hoe kan ik mijn meisje beschermen tegen zoveel enge en gevaarlijke invloeden van buitenaf? Hoe leer ik haar voldoende dat ze mag zijn wie ze wil zijn? Kan ik haar de juiste basis geven die haar beschermt tegen de monsters van, onder andere, seksuele intimidatie en anorexia? Van de ‘verseksing’ van onze maatschappij? Time will tell…

Wat vind jij van het strafbaar stellen van seksuele intimidatie op straat?

 

 

Afbeelding Vrouw in lingerie met veel geld: LaineN – Shutterstock 

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.