Heb jij jouw baby wel eens alleen thuis gelaten? - Gera Raakt
TOP
Baby alleen thuis laten
Gezin Opvoeding

Heb jij jouw baby wel eens alleen thuis gelaten?

Je baby alleen thuis laten, heb jij dat wel eens gedaan? Ik krijg er persoonlijk altijd een beetje pijn in mijn buik van als ik hoor dat ouders hun baby wel eens “even snel” alleen laten om een boodschapje of iets dergelijks te doen….Wat nou als er iets gebeurt?

Vorig jaar raakte ik aan de praat met mijn buurvrouw. Ze woonde, inmiddels is ze verhuisd, een paar flats verderop. Ook zij heeft, net als ik, drie kinderen. Ze vertelde me terloops dat het regelmatig zo uitkwam dat ze, terwijl de jongste zijn middagdutje deed, haar andere kids ‘even snel’ uit school haalde. Vrij impulsief en onnadenkend antwoordde ik: “Dat zou ik dus nooit doen. Ik ben veel te bang dat er wat gebeurt. Wat als er brand uitbreekt op het moment dat je niet thuis bent? Om nog maar te zwijgen over al die explosies die nog wel eens in appartementen plaatsvinden?” Vind je dat lichtelijk overdreven? Dit gesprek vond plaats op het moment dat er net in een paar appartementen een explosie had plaatsgevonden. 

 

Weerloos

Aan de blik en houding van mijn buurvrouw merkte ik dat mijn opmerking een beetje verkeerd viel, al zei ze er niks over. Maar toch, ik meende er ieder woord van. En nog steeds sta ik achter elk woord die ik gezegd heb, al had ik het misschien uit tactisch oogpunt gezien niet hardop uit hoeven spreken. Ik snap het oprecht niet. Waarom laat je een klein, weerloos kind alleen thuis? Ook al hoef je maar vijf minuten de deur uit, wat nou als jou wat overkomt? Dat kan natuurlijk ook nog!

 

In het nieuws

Een tijdje geleden las ik in een paar dagen tijd twee, bij een gebrek aan een beter woord, interessante artikelen. Het eerste artikel ging over een gestolen auto waar nog een kind van twee jaar in bleek te zitten. De moeder had de motor van de auto laten draaien terwijl ze haar andere kind op ging halen. Gelukkig werd de auto, mét kind, na twintig minuten weer teruggevonden! Het tweede artikel ging over een elfjarige jongen die door inbrekers werd geslagen. Hij was die avond alleen thuis. Zijn ouders waren aan het werk.

Bij beide artikelen was mijn eerste gedachte, net als me bij de buurvrouw gebeurde: “Waarom laat je in vredesnaam je kind alleen in de auto achter? Of ‘s avonds alleen thuis? Dat kan helemaal verkeerd gaan.” Nu hoor ik je denken: “Maar je hebt gewoon van andermans spullen af te blijven!” En natuurlijk, dat ben ik ook helemaal met je eens. Alleen kun je, als je het mij vraagt, tegenwoordig het onnodige risico niet meer nemen. Daarnaast is het toch een kleine moeite om je kind mee te nemen of oppas te regelen? Ja, ook als beide ouders om wat voor reden dan ook moeten werken!

 

Maar wat nou als…

Nu is het in deze twee gevallen redelijk goed afgelopen. Ik denk dat de elfjarige jongen nog wel even last blijft houden van zijn mishandeling. Waarschijnlijk wil die voorlopig niet meer alleen thuis blijven. Maar wat nou als het wel helemaal fout was gegaan? Omdat je te gemakzuchtig was om je kind even mee te nemen of om oppas te regelen? Ja, dat kost je extra tijd en gedoe, maar hé, dat hoort nou eenmaal bij het ouderschap!

Als ik even naar mezelf kijk, ik denk niet dat ik het mezelf ooit zou kunnen vergeven als er iets zou gebeuren. Daarom zou ik nooit en te nimmer mijn kind alleen in de auto achterlaten, laat staan met draaiende motor. Ook heb ik mijn oudste nog nooit een avond alleen gelaten als ik een avonddienst had. Er was ook geen haar op mijn hoofd die er ook maar aan dacht om hem zo lang alleen te laten. En ook het middagdutje van de jongste vond ik geen goed excuus om haar alleen te laten als ik naar de peuterspeelzaal moest om de middelste te halen…

Je baby alleen thuis laten, heb jij dat wel eens gedaan?

 

Lees ook

 

Afbeelding Slapende baby met teddybeer: Mallmo – Shutterstock

 

 

 

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

2 COMMENTS
 • Roelina Jut
  7 jaar ago

  Ja! Ik laat ze wel eens alleen. Als ik de hond ga uitlaten. Het kan niet anders, het beest moet ook plassen zo nu en dan. En die blagen moeten slapen. Afijn. Ik draai altijd de boel hermetisch op slot en heb een briefje op zak met ‘kind op bed’. Voor als er wat met mij gebeurt. En uiteraard ga ik niet verder weg dan enkele meters. De hond moet het doen met het eerste de beste grasje. Tijdens het tanken (of eigenlijk afrekenen) laat ik ze ook wel eens in de auto. Met één kind deed ik dat nooit. Nu heb ik er twee en ben ik langer bezig ze uit de auto te halen dan dat ik afreken. Ook dat gaat alles hermetisch op slot. Ik vind het overigens in beide gevallen niet heel ontspannend.

  • Gera
   6 jaar ago
   AUTHOR

   Met een hond zal het zeker wel eens lastig zijn. Ik neem aan dat je dan ook niet heel lang weg bent? Verstandig dat je een briefje op zak hebt!

   Dat tanken vind ik ook wel een dingetje. Meestal verzorgt mijn man de volle tank van de auto’s. Op die manier hoef ik nooit te tanken als ik met de kinderen op pad ga. Voor ons werkt dat heel erg goed. Ik snap trouwens heel goed dat het niet ontspannend voor je is.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.