Opvoeding | Moet jouw kind meehelpen in het huishouden? - Gera Raakt
TOP
Meehelpen in het huishouden
Gezin Opvoeding

Opvoeding | Moet jouw kind meehelpen in het huishouden?

Vorig jaar liep ik achter een stel kletsende pubermeiden. Ongewild ving ik een deel van hun gesprek op. Eén van de meiden zei op gechoqueerde toon: “Sommige kinderen moeten zelfs hun eigen was opvouwen!” En ik moest gelijk aan mijn eigen kinderen denken. Want, ongeacht hun leeftijd, die moeten echt wel meehelpen in het huishouden!

Vroeger

Als kind zijnde had ik het wat het huishouden betreft vrij gemakkelijk. Ik moest mijn kamer wel eens opruimen, maar dat was het dan ook wel. En zelfs het opruimen van mijn kamer ging niet vanzelf. Ik vond het een verschrikking om te doen. Waarom moest IK in vredesnaam mijn eigen kamer opruimen? Jaja, ik weet het. Prinsessengedrag gecombineerd met een enorme hekel hebben aan opruimen. 

 

Lees ook: Column | Vier verschillende opvoedstijlen

 

Taken

Onze puber heeft het wat opruimen/schoonmaken betreft de eerste jaren in zijn leven ook vrij gemakkelijk gehad. Maar toen werd ik zwanger van de middelste. Aan het einde van de zwangerschap had ik last van mijn rug en bekken, alle hulp was natuurlijk welkom. De oudste had inmiddels de leeftijd dat hij ook prima dingen zelf kon doen. Zoals één keer per week zijn kamer opruimen/schoonmaken én zijn eigen was vouwen.

Zaterdag is zijn vaste dag voor het opruimen/schoonmaken van zijn kamer. Pas als dat klaar is mag hij de computer aanzetten, anders weet ik zeker dat het niet gebeurt…Verder verschoont hij zelf zijn bed, helpt hij dagelijks met het dekken en afruimen van de eettafel en maakt, terwijl manlief en ik de kleintjes klaarmaken voor de nacht, na het eten de tafel en vloer schoon.

 

Samenwerken

Inmiddels helpt iedereen mee in het huishouden. De kleintjes hielpen al vrij snel mee met de was. Wasmachine vullen, aanzetten, leeghalen. De was aangeven om op te hangen, afhalen wat droog is en aangeven om op te vouwen. Binnenkort gaan we denk ik oefenen met het sorteren van de was. Maar dat is niet het enige wat ze doen hoor. Ze helpen me met het doen van de kleine boodschappen, helpen met het dekken van de tafel en alle andere klusjes waar ze interesse in tonen. Spelenderwijs leren opruimen, ik denk dat dat heel erg belangrijk is.

Nee, het gaat niet altijd zoals ik het zou willen. Ja het duurt vaak twee keer zo lang voordat iets gedaan is, maar dat weet ik van tevoren dus stel ik me erop in. We wonen met z’n vijven in een klein appartementje, we zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een schoon en opgeruimd huis. Door de weeks zorg ik natuurlijk voor het reilen en zeilen, in het weekend pakt manlief vaak iets groots (zoals de badkamer) mee. En als we samenwerken is het ook zo klaar!

 

Lees ook: Column | Heb jij jouw baby wel eens alleen thuis gelaten?

 

Geen hotel!

Tegenwoordig lijkt het niet vanzelfsprekend dat kinderen meehelpen in het huishouden. Dat zie je maar aan de opmerking die het pubermeisje maakte. En nee, ik hoefde het vroeger ook niet en ik denk dat dat stiekem een groot gemis is geweest. Spelenderwijs leren opruimen zorgt er denk ik voor dat kinderen later met meer plezier opruimen/schoonmaken. Nou ja, mochten ze later gaan protesteren is het ook geen probleem. Dat is natuurlijk ook kind eigen. Maarre, ook dan is het hier geen hotel!

Moet jouw kind meehelpen in het huishouden?

 

Afbeelding Moeder en dochter maken schoon: Oksana Kuzmina – Shutterstock

Meehelpen in het huishouden

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

3 COMMENTS
 • Marieke
  6 jaar ago

  Zeker dat die van mij mee moeten helpen, al gaat dat bij de een makkelijker dan de ander. Dorienne heeft laatst aangegeven dat ze wil helpen met de was, zo gezegd zo gedaan ik de wasmachine gevuld en haar uitgelegd hoe de wasmachine aan moest ik dacht dat het daarmee wel klaar was en de nieuwigheid eraf maar nee, na een dag van achterstallige was opgevouwen, moest en zouden al haar kleren in een aparte mand dan kon ze het zelf opruimen 🙂 . De ander is een heel ander verhaal die kan ik op eten en drinken na een hele dag op zijn kamer parkeren zonder dat hin ook maar 1 onderbroek opraapt maar hij moet het echt zelf doen ik trek gewoon de deur dicht als ik het niet wil zien. Twee uiterste dus. Soms best lastig en een uitdaging.gelukkig dekken en ruimen ze wel samen de tafel.

 • Yvonne
  6 jaar ago

  Zeker!
  Kleuter en peuter dekken de tafel en ruimen af, tas leeghalen na psz/ school/ zwemles, was in de wasmand, speelgoed opruimen na het spelen en eens in de week kamer opruimen als ik ga poetsen . Dat zijn de vaste taken. Verder helpen ze met bakken, koken, poetsen, wassen, in de tuin werken. Maar dat is op vrijwillige basis.
  Ik ben getrouwd met een zeer verwende man. Hoefde thuis niks te doen, dat deden zijn zussen. Grrr… daar heb ik nog dagelijks last van (hoezo zelf koffie mok naar de keuken brengen….). Dát gaan wij dus met onze kids anders doen!

 • Rianne Saathof
  6 jaar ago

  Hoe herkenbaar! Als moeder van 4 kinderen vind ik het ook echt belangrijk dat ze leren om zelf klusjes te doen. Gelukkig zijn ze nu nog in de fase dat ze dit meestal wel willen en ik denk dat dat een goede basis is om dit vol te blijven houden.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.