Column | Ik heb een ondernemende peuter - Gera Raakt
TOP
ondernemende peuter
Gezin Opvoeding

Column | Ik heb een ondernemende peuter

Hoe makkelijk is het om een vooroordeel te vellen? Ik ondervond het van de week. Want tegenwoordig ben ik de trotse bezitster van een ondernemende peuter die nergens, maar dan ook echt nergens, bang voor is. Van de week las ik in het nieuws dat er een peuter van twee jaar uit het raam was gevallen. Ik moest even slikken, want ik besef steeds meer dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Zeker als je kindje (nog) geen gevaar ziet.

Buurjongen

Toen de middelste net geboren was en nog lief in de wandelwagen lag liep ik wel eens langs een appartement. Negen van de tien keer stond daar een jongetje van een jaar of drie in de vensterbank. Ik kon het niet helpen, maar ik vond dat dus echt een verschrikkelijk gezicht. Want waar waren die ouders toch?! Je houdt je kind toch in de gaten en zorgt er toch op zijn minst voor dat je kind niet zoiets gevaarlijks doet als in de vensterbank klimmen? Laten we eerlijk zijn. Zoals ik al zei: ik wist toen dus niet beter…

 

Lees ook: Cariës | Dochterlief heeft een slecht melkgebit

 

Vensterbank

Nu, een kleine twee jaar later, weet ik dus wel degelijk beter. Mijn ondernemende peuter klimt sinds kort namelijk ook in de vensterbank. En ook al vind ik het ronduit verschrikkelijk, ik kan hem er met geen mogelijkheid van weerhouden. Het engste vind ik dat we op twee hoog zitten. Van de week zat hij namelijk aan het handvat van het raam. En vandaag lees ik dan over die val van een tweejarige peuter, uit een raam. Ik kreeg er gelijk een knoop in mijn maag van.

 

Sloten

Overal in het appartement kunnen de ramen op slot, behalve natuurlijk het raam in de woonkamer. Het gevaarlijkste raam van het hele appartement. Waarom dat niet kan is voor mij echt een raadsel. Ik kan nu dus niks anders doen dan ervoor te zorgen dat ik ogen in mijn achterhoofd heb. En natuurlijk steeds mijn peuter uit die verrekte vensterbank trekken en tegen hem roepen dat het ontzettend gevaarlijk is om daarop te klauteren. Hopelijk komt het nooit zo ver dat ik mee moet maken dat mijn kind van twee hoog naar beneden valt…

 

Lees ook: Maatschappij | Negativiteit over het ouderschap

 

Sorry

Buurvrouw van verderop, het spijt me alsnog met terugwerkende kracht. Het spijt me dat ik ervan uitging dat u niet op uw kind lette, alleen maar omdat hij in de vensterbank stond. U heeft waarschijnlijk, net als ik, geen ogen in uw achterhoofd. En als u gezegend bent met net zo’n ondernemend exemplaar als wij, dan snap ik helemaal dat u weleens iets ontgaat.  Al is dat misschien niet het goede woord. Want die kleintjes zijn soms zo vlug als water. Ik begrijp en zie het nu.

En aan de vader, moeder of verzorger van de tweejarige ondernemende peuter die uit het raam viel. Wat zult u geschrokken zijn! Ik zal niet over u oordelen, dat doet waarschijnlijk half Nederland al. Ik ken namelijk u noch uw peuter. Hopelijk valt het letsel mee en heeft uw peuter er een belangrijke les van geleerd. Heel veel sterkte de komende tijd!

 

Afbeelding Kleine jongen in de vensterbank: Oksana Shufrych – Shutterstock

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

17 COMMENTS
 • Roelina
  7 jaar ago

  Erg he, ik heb zo’n zelfde peuter. Klimt ook te pas en te onpas in vensterbanken en springt levensgevaarlijk van trapjes, bankleuningen en god mag weten wat nog meer. Ik houd mijn hart vast wanneer hij dit doet. Ik probeer het tegen te houden, maar veelal lukt dit ook niet. Inderdaad iets met geen ogen in het achterhoofd. Ik heb trouwens bij ons boven speciale peuterproof vergrendelingen op het raam. Het raam kan wel open maar niet heel ver.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Gelukkig ben ik niet de enige met zo’n handenbindertje! Erg prettig om te weten. Wat fijn dat jullie speciale vergrendelingen hebben. Wie hebben een ‘kantelraam’ in de huiskamer. Wanneer je de hendel half omhoog doet kan’ie helemaal open, wanneer je de hendel boven hebt dan kantelt het raam. Dat maakt het zo eng…Momenteel heeft mijn manlief de hendel er maar even afgehaald om er een slot in te zetten!

 • Irene
  7 jaar ago

  Vreselijk lijkt me dat. Maar ik geloof ook niet dat je alles kan zien. Je zult tussendoor toch eens naar de wc moeten. Heel veel succes. Hopelijk vindt hij binnenkort wat leukers waarop hij kan klimmen.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Nee, je kunt helaas ook niet alles zien. Je hebt daarin ook helemaal gelijk. Hopelijk is het mogelijk om een slot op het raam te plaatsen, dat zou wel een hoop rust geven!

 • Patricia
  7 jaar ago

  Heel eng als die kleintjes zo klimmen. Gelukkig heb ik geen klauteraars. Wij wonen ook op twee hoog. Je kunt niet altijd overal tegelijk zijn maar als mijn kindje uit het raam zou vallen zou ik toch een eeuwig schuldgevoel hebben.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Net als jij zou ik een enorm schuldgevoel hebben! We gaan daarom asap kijken of het mogelijk is om een slot op het raam te plaatsen is. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!

 • Cynthia
  7 jaar ago

  Ik denk dat dergelijk nieuws echt een Eyeopener is. Nee, ik weet het zeker. Vreselijk als zoiets gebeurd en ik kan me je angst zo voorstellen. Je kunt als ouder hooguit vooruit denken. Maar kids zijn zo snel. Fijne Pasen.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Zeker een eye-opener! Ik ben het helemaal met je eens, meer dan vooruit denken kun je niet doen…Jij ook een hele fijne Pasen gewenst, xx

 • Lisette
  7 jaar ago

  Grappig he dat je naar zulk soort situaties nu anders kijkt als je zelf kinderen hebt. Dat besef ik me nu ook al te goed. Ik oordeel ook niet over zulke situaties. Hier ook een energieke en ondernemende peuter. Nergens bang voor. En hier ook zoveel keer gevallen etc. Soms moet ze iets maar ervaren voordat het werkt. Niet in elke situatie naturlijk?. Ze is soms wat hardleers.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, dat hardleerse is hier ook wel een dingetje. Maar ook keihard. Als hij snoeihard valt huilt hij eigenlijk nooit, ik kan me daar echt wel eens over verbazen!

 • Rachel
  7 jaar ago

  Hier ook een moeder van een ondernemende kleine. Nog net geen peuter, dus ik houd m’n hart vast. Wat gaat die jongen straks allemaal uitspoken. Als ex-oordelende buurtbewoner vond ik ook heel wat van het jongentje dat altijd in de vensterbank stond. Nu snap ik dat achter elke actie een verhaal zit.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Het oordelen is heel menselijk ben ik bang, tot je zelf in de situatie komt…Succes met jouw ondernemende peuter! Ze houden je wel scherp en alert 😉

 • Linda
  7 jaar ago

  Het is ook mijn grootste angst. Onze peuter staat op zijn eigen kamer in de vensterbank en begon een paar weken geleden de klemmen open te doen. Ook daar zat geen slot op, maar dat hebben we er dus nog maar even ingezet. Ik had al regelmatig visioenen van onze peuter die een duikvlucht naar beneden maakte en ik had het mezelf nooit kunnen vergeven als er iets gebeurd was, ook al staat hij in die vensterbank op de momenten dat ik ’s ochtends nog lig te slapen 😐

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Die visioenen heb ik nu dus ook. Wat wordt je daar onrustig van hè? Mijn manlief gaat kijken of het mogelijk is om asap een slot op het raam te monteren!

 • Els
  7 jaar ago

  Mooi geschreven, als ouder kun je helaas niet alles zien. En al het misgaat is het ook niet gelijk omdat je niet oplet. Kinderen zijn snel.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel! Je hebt helemaal gelijk. En oordelen over een ander is heel erg gemakkelijk…

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.