TOP
Cariës
Opvoeding Ouderschap

Cariës | Dochterlief heeft een slecht melkgebit

Regelmatig lees ik in het nieuws dat veel kinderen last hebben van cariës. In sommige gevallen is het gebit er zelfs zo slecht aan toe dat het kind in kwestie onder algehele narcose moet om de schade te kunnen herstellen. Ik snapte dat nooit, hoe kun je als ouder zo laconiek omgaan met het gebit van je kind?

Cariës

Kleine kinderen krijgen vaak last van cariës (gaatjes/tandbederf) doordat ze een flesjes melk of sap mee naar bed krijgen. Krijgt het kind ‘s nachts dorst, dan kan het zichzelf immers bedienen. Teveel eet- en drinkmomenten hanteren op een dag is de andere grote boosdoener van het ontstaan van cariës. Het beste beperk je die daarom tot 5 à 7 momenten per dag.

Ook pubers schijnen een slecht gebit te hebben. De boosdoeners volgens de tandartsen? Slecht poetsen, maar bovenal snoepen en frisdrank. 

 

Bewuste moeder

Over mijn gebit is kan ik vrij kort zijn, dat is namelijk slecht. Echt, als ik de tandfoto’s bij de tandarts zie dan kan ik wel door de grond zakken… Geen kies is ongemoeid gelaten. Een aantal jaren geleden ontdekte ik dat dat voornamelijk komt omdat ik ontzettend knars in mijn slaap. Sinds ik daarvoor een speciaal plaatje heb (een splint) is er, goddank, geen kies meer afgebroken gelukkig. Ook mijn puber heb ik inmiddels een splint aan laten meten. 

Gaatjes had, nou ja heb, ik ook regelmatig. Toch weet ik zeker dat ik goed poets, mede dankzij de beugel die ik een aantal jaren gedragen heb. Door diezelfde beugel weet ik ook hoe belangrijk het is om op het aantal eet- en drinkmomenten per dag te letten.

Met al deze opgedane kennis heb ik mijn kinderen opgevoed. Ze snoepen niet teveel, poetsen hun gebit goed en eten en het drinken van een sapje doen ze vaak op hetzelfde moment. Hebben ze tussendoor dorst? Dan kunnen ze thee of water krijgen. Ik kan dus wel zeggen dat ik een bewuste moeder ben.

 

Controle

De laatste tijd hoor ik ook regelmatig dat ouders hun kind pas meenemen naar de halfjaarlijkse tandartscontrole als het 2 jaar oud is. Ik heb er altijd bewust voor gekozen om ze vanaf dag 1 al mee te nemen. Ze vinden het mega interessant, mogen even in de stoel zitten en de tandarts telt hun tandjes. Tijdens het tellen kijkt de tandarts uiteraard wel of er bijzonderheden/aandachtspunten zichtbaar zijn.

De laatste keer dat we als gezin op controle waren verliep tot mijn grote schrik even iets anders dan ik had verwacht: dochterlief had maar liefst 3 cariës! Ik had al wel gezien dat er een ‘raar’ plekje te zien was, maar niet gedacht (of misschien gehoopt) dat het al echt een gaatjes was… Ze had een gaatje tussen de voortanden en op beide hoektanden. Ik hoop het niet, maar heeft ze het gebit van haar moeder geërfd?

 

Behandelingen

Inmiddels is ze 2x behandeld voor de gaatjes. De tandarts heeft een stukje tussen haar voortanden weg geslepen zodat we daar beter kunnen poetsen. Ze stonden namelijk erg dicht op elkaar en ook een beetje scheef wat goed poetsen erg lastig maakte.

De tweede keer was de ene hoektand aan de beurt, en natuurlijk was dat geen pretje, maar ook dat heeft ze nog erg goed doorstaan. Helaas was ze er de derde keer wel klaar mee. Mevrouw deed keurig haar mond open voor het spiegeltje, een watje was ook geen enkel probleem, maar die boor mocht haar mond niet meer in! Nou ja, ik kan het haar eigenlijk niet eens kwalijk nemen. Gelukkig dacht de tandarts er ook zo over. Hij heeft er extra fluoride opgedaan in de hoop dat het gaatje niet groter wordt.

In maart mogen we weer op controle, dan weten we of er nog een behandeling plaats moet vinden. Mocht dat zo zijn dan is ze ook alweer wat ouder/groter en snapt ze het beter. Ik ben benieuwd…

Hoe goed is het gebit van jouw kind?

 

Afbeelding Klein meisje in de tandartsstoel: Sergey Nivens – Shutterstock

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

1 COMMENT
  • Bianca Fenna
    6 maanden ago

    Mijn dochtertje van 7 jaar heeft ook een slecht melkgebit. We zijn zelfs bij een speciale kindertandarts geweest voor het laten trekken van een melk kiesje (ze was toen 5 jaar) omdat de kaak na het vullen van de kies ging ontsteken. Het ligt in ons geval niet aan teveel eet en drinkmomenten want dat werd uitgebreid besproken, maar helaas aan de vele antibiotica kuren die ze heeft gehad als baby en peuter. Pas met 5,5 jaar kwamen we erachter dat ze een koemelk intolerantie heeft en sinds we haar etenspatroon hebben aangepast heeft ze geen antibioticakuur meer nodig gehad en zijn haar tanden ook niet verslechterd, maar ik ben wel heel streng op poetsen, dat moet ze en snoepen mag 1x per dag en max 10 minuten en dan weg ermee. Het is niet altijd even leuk, maar het scheelt ellende bij de tandarts dus heel veel waard.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *