Cariës | Dochterlief heeft een slecht melkgebit - Gera Raakt
TOP
Cariës
Gezin Opvoeding

Cariës | Dochterlief heeft een slecht melkgebit

Regelmatig lees ik in het nieuws dat veel kinderen last hebben van cariës. In sommige gevallen is het gebit er zelfs zo slecht aan toe dat het kind in kwestie onder algehele narcose moet om de schade te kunnen herstellen. Ik snapte dat nooit, hoe kun je als ouder zo laconiek omgaan met het gebit van je kind?

Cariës

Kleine kinderen krijgen vaak last van cariës (gaatjes/tandbederf) doordat ze een flesjes melk of sap mee naar bed krijgen. Krijgt het kind ‘s nachts dorst, dan kan het zichzelf immers bedienen. Teveel eet- en drinkmomenten hanteren op een dag is de andere grote boosdoener van het ontstaan van cariës. Het beste beperk je die daarom tot 5 à 7 momenten per dag.

Ook pubers schijnen een slecht gebit te hebben. De boosdoeners volgens de tandartsen? Slecht poetsen, maar bovenal snoepen en frisdrank. 

 

Bewuste moeder

Over mijn gebit is kan ik vrij kort zijn, dat is namelijk slecht. Echt, als ik de tandfoto’s bij de tandarts zie dan kan ik wel door de grond zakken… Geen kies is ongemoeid gelaten. Een aantal jaren geleden ontdekte ik dat dat voornamelijk komt omdat ik ontzettend knars in mijn slaap. Sinds ik daarvoor een speciaal plaatje heb (een splint) is er, goddank, geen kies meer afgebroken gelukkig. Ook mijn puber heb ik inmiddels een splint aan laten meten. 

Gaatjes had, nou ja heb, ik ook regelmatig. Toch weet ik zeker dat ik goed poets, mede dankzij de beugel die ik een aantal jaren gedragen heb. Door diezelfde beugel weet ik ook hoe belangrijk het is om op het aantal eet- en drinkmomenten per dag te letten.

Met al deze opgedane kennis heb ik mijn kinderen opgevoed. Ze snoepen niet teveel, poetsen hun gebit goed en eten en het drinken van een sapje doen ze vaak op hetzelfde moment. Hebben ze tussendoor dorst? Dan kunnen ze thee of water krijgen. Ik kan dus wel zeggen dat ik een bewuste moeder ben.

 

Controle

De laatste tijd hoor ik ook regelmatig dat ouders hun kind pas meenemen naar de halfjaarlijkse tandartscontrole als het 2 jaar oud is. Ik heb er altijd bewust voor gekozen om ze vanaf dag 1 al mee te nemen. Ze vinden het mega interessant, mogen even in de stoel zitten en de tandarts telt hun tandjes. Tijdens het tellen kijkt de tandarts uiteraard wel of er bijzonderheden/aandachtspunten zichtbaar zijn.

De laatste keer dat we als gezin op controle waren verliep tot mijn grote schrik even iets anders dan ik had verwacht: dochterlief had maar liefst 3 cariës! Ik had al wel gezien dat er een ‘raar’ plekje te zien was, maar niet gedacht (of misschien gehoopt) dat het al echt een gaatjes was… Ze had een gaatje tussen de voortanden en op beide hoektanden. Ik hoop het niet, maar heeft ze het gebit van haar moeder geërfd?

 

Behandelingen

Inmiddels is ze 2x behandeld voor de gaatjes. De tandarts heeft een stukje tussen haar voortanden weg geslepen zodat we daar beter kunnen poetsen. Ze stonden namelijk erg dicht op elkaar en ook een beetje scheef wat goed poetsen erg lastig maakte.

De tweede keer was de ene hoektand aan de beurt, en natuurlijk was dat geen pretje, maar ook dat heeft ze nog erg goed doorstaan. Helaas was ze er de derde keer wel klaar mee. Mevrouw deed keurig haar mond open voor het spiegeltje, een watje was ook geen enkel probleem, maar die boor mocht haar mond niet meer in! Nou ja, ik kan het haar eigenlijk niet eens kwalijk nemen. Gelukkig dacht de tandarts er ook zo over. Hij heeft er extra fluoride opgedaan in de hoop dat het gaatje niet groter wordt.

In maart mogen we weer op controle, dan weten we of er nog een behandeling plaats moet vinden. Mocht dat zo zijn dan is ze ook alweer wat ouder/groter en snapt ze het beter. Ik ben benieuwd…

Hoe goed is het gebit van jouw kind?

 

Afbeelding Klein meisje in de tandartsstoel: Sergey Nivens – Shutterstock

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

8 COMMENTS
 • Marie de Jonge
  3 jaar ago

  Knarsen kan inderdaad de grote boosdoener zijn voor slechte tanden. Ik ben er ook achter gekomen dat ik dat doe wanneer ik stress heb. Bij de tandarts heb ik een bitje laten aanmeten die mijn kiezen ’s nachts beschermd. Ik merk dat ik al veel minder last heb van spierpijn in mijn kaken bijvoorbeeld.

 • Ashley
  3 jaar ago

  Hoe oud was je kindje toen? Fijn om wat ervaringen te lezen. Waren de gaatjes diep? En nu inmiddels gaat alles goed?

  • Gera
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Bedankt voor je reactie en goede vragen. Het artikel kan duidelijk wel een update gebruiken! Mijn dochter was toen twee jaar en de gaatjes oppervlakkig. De tandarts heeft een beetje ruimte tussen de tandjes gemaakt zodat er beter tussen de tandjes gepoetst kan worden. Het behandelen ging best wel moeizaam, maar aangezien ze er geen pijn aan heeft en de gaatjes stabiel zijn is er besloten om er op dit moment verder niks aan te doen. Hoe gaat het met jouw kindje?

   • Ashley
    3 jaar ago

    Mijn zoontje is nu bijna 3 en is afgelopen maandag naar de tandarts gegaan. Mijn fout was borstvoeding geven tot 2.5 voor het slapengaan. Ik heb nooit geweten dat dit slecht was. Ook als je googled vind je vooral dat het geen probleem is. De tepel komt ver in de mond en niks aan het handje. Maar niks blijkt minder waar zo heb ik van van elke tandarts gehoord die ik de afgelopen weken gebeld had. Ja ik was in lichte paniek en kon nergens terrecht. Maar toen werd ik vrijdag gebeld door mijn eigen tandarts die zei dat we maandag konden komen. Het was heel apart, ik zie een duidelijk gaatje het zat er eerst niet en het is echt een gaatje. Maar hup fluoride erop. Niks aan het handje zegt die en weer weg. Ook achterin zijn mond heeft hij een best wel groot gaatje na mijn idee. De tandarts zelf vond het minder boeiend. Het was echt heel apart. Geen advies, geen verwijt. Terwijl ik al klaarstond met tranen in mijn ogen van schaamte. En hij keek, ja mooi! Fluoride En een klein gaatje. Ik oké en nu? Ja wat en nu? Nu niks. Ooo oke, kom over 3 maanden maar terug. Oké! Dus vandaar erg benieuwd of de fluoride bij jou kleine genoeg gewerkt heeft toen?

    • Gera
     3 jaar ago
     AUTHOR

     Sorry, je reactie was om de een of andere reden als spam gemarkeerd en daarom zag ik hem nu pas!

     Wat fijn dat de behandeling zo mee is gevallen! Hopelijk worden de gaatjes niet erger. Hier dus inderdaad ook 2,5 jaar borstvoeding, ook ’s nachts. Ik kan me ook niet voorstellen dat dat echt een probleem is eerlijk gezegd. Dat schaamtegevoel herken ik… En schuldgevoel naar mijn dochtertje, omdat een behandeling bij de tandarts nou eenmaal geen pretje is… Onze dochter heeft tot nog toe geen fluoride gehad.

 • Manon
  4 jaar ago

  O zo moeilijk ik heb er eentje van twee jaar met ook een gaatje volgende week een afspraak ook de twee voor tandjes die te dicht op elkaar staan. Tanden poetsen is op dit moment echt een ramp en gevecht ook al doen we het vraag twee keer per dag. Ik ben echt benieuwd hoe ik dat bij de tandarts ga doen als gewoon poetsen al bijna niet gaat. Ik ben bang dat hij ook mijn gebit heeft ge erft heeft helaas.

  • Gera
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Wat vervelend dat jouw zoontje ook al gaatjes heeft! Ik moet zeggen dat de behandelingen bij mijn dochter op zich best goed zijn gegaan. De tandarts heeft een klein spleetje tussen de voortanden geslepen waardoor we nu beter kunnen poetsen. Dit werkt erg goed, haar tanden zijn niet slechter geworden!

 • Bianca Fenna
  5 jaar ago

  Mijn dochtertje van 7 jaar heeft ook een slecht melkgebit. We zijn zelfs bij een speciale kindertandarts geweest voor het laten trekken van een melk kiesje (ze was toen 5 jaar) omdat de kaak na het vullen van de kies ging ontsteken. Het ligt in ons geval niet aan teveel eet en drinkmomenten want dat werd uitgebreid besproken, maar helaas aan de vele antibiotica kuren die ze heeft gehad als baby en peuter. Pas met 5,5 jaar kwamen we erachter dat ze een koemelk intolerantie heeft en sinds we haar etenspatroon hebben aangepast heeft ze geen antibioticakuur meer nodig gehad en zijn haar tanden ook niet verslechterd, maar ik ben wel heel streng op poetsen, dat moet ze en snoepen mag 1x per dag en max 10 minuten en dan weg ermee. Het is niet altijd even leuk, maar het scheelt ellende bij de tandarts dus heel veel waard.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.