Column | Respect: je of u? - Gera Raakt
TOP
Respect
Gezin Opvoeding

Column | Respect: je of u?

Ben je van dezelfde generatie als ik? Opgevoed volgens het principe: spreken met twee woorden en mensen die ouder zijn dan jij met u aanspreken? Dat is immers respectvol en netjes, toch? Of heeft het niks met respect te maken dat je iemand met u aanspreekt? Vragen genoeg! Vandaag vertel ik je hoe ik erover denk.

Definitie

Getuigt het van respect wanneer je iemand aanspreekt met u? Ik betwijfel het ten zeerste. Volgens mij zit respect namelijk niet in zo’n klein woordje. Ik vond een mooie definitie van respect: gevoel of uiting waarmee je laat merken dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol mens (bron). En inderdaad, dat heeft echt helemaal niks met het woordje u te maken.

 

Lees ook: Verhoging pensioenleeftijd | Wanneer wil jij met pensioen?

 

Opvoeding

Toch blijf ik het een lastig punt vinden. Er zijn nu eenmaal mensen, vooral de iets ouderen onder ons, die het zeker belangrijk vinden om met u aangesproken te worden. Maar eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik er in de opvoeding niet zo erg mee bezig ben. Begrijp me niet verkeerd, beleefdheid is een groot goed en dat breng ik mijn kinderen ook zeer zeker bij. Maar het zeggen van u, ik geloof er niet zo in. Dat draagt in mijn ogen echt niet bij aan beleefdheid en fatsoen.

 

Lees ook: Column | Weg met al die labeltjes!

 

Internet

Het internet speelt mijn inziens zeker een grote rol bij het vervagen van het woordje u. Zo’n beetje iedere tekst die je leest maakt gebruik van je en jij. Ook ik doe dat in mijn blog. Toch maakte ik in eerste instantie de keuze om voor de tekst op de website van mijn bedrijf juist voor ú te kiezen. Want ik ken de klant niet en zelf vindt ik het ge-je en ge-jij van tegenwoordig ook niet altijd even prettig. Gisteren besloot ik, nadat ik feedback van iemand had gekregen, om toch maar weer over te stappen op je. Diegene werd namelijk een beetje misselijk van dat ge-u. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling!

Voor de verandering doe ik eens niet eigenwijs en ren ik maar mee met de rest. Hoe sta jij hier eigenlijk in? Spreken jouw kinderen onbekenden of oudere mensen met u aan? En wat doe jij zelf?

 

Afbeelding Handen van oude man en jonge vrouw: perfectlab – Shutterstock

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

10 COMMENTS
 • Anita Willems
  6 jaar ago

  Eigenlijk ben ik wel van het vousvoyeren. Niet alleen bij ouderen, maar bij heel veel mensen die ik voor het eerst ontmoet. Als ik iemand de weg vraag, als ik een instantie bel, als ik op het werk contact heb met mensen uit de wetenschap, in het ziekenhuis. Overal waar ik een bepaald verschil in rol ervaar. Dat geeft voor mij snel de verhoudingen weer, is niet alleen beleefd, maar geeft een bepaalde afstand, zakelijkheid en ook professionaliteit weer.

  Meestal geven mensen aan dat ze zich zo oud voelen als ze met u aangesproken worden, maar voor mij heeft het helemaal niks met oud zijn te maken. Het getuigt van goede manieren.

  Ik ben inmiddels op een leeftijd dat kinderen mij aanspreken met u. Als ik biebdienst heb bijvoorbeeld of als kinderen die ik niet ken aan de deur komen om iets te vragen. Ik voel mij dan helemaal niet oud, maar gerespecteerd.

  Wat pas écht lastig wordt is als je je kinderen leert om tegen ouderen u te zeggen en dat die oudere dan gaat zeggen, nee hoor, zeg maar ‘je’. Daar gaat je goeie opvoedingspoging…..

  • Gera
   6 jaar ago
   AUTHOR

   Het is bij mij eerlijk gezegd ook sterk afhankelijk van wie ik voor me heb en wat de setting is. Ik vind het erg mooi om te lezen dat jij iemand bent die zich niet oud voelt, maar juist gerespecteerd voelt wanneer je met u wordt aangesproken. Persoonlijk vind ik tutoyeren prima, als ik maar respectvol wordt behandeld.

 • Kreanimo
  7 jaar ago

  Toevallig is het in ons dialect eerder ingebakken om u te zeggen.
  Ik zeg zelfs tegen mijn zoon: “Doe uw jas aan.”
  Nederlanders vinden dat grappig, maar wat kan ik zeggen het is echt door ons dialect!

 • Roelina
  7 jaar ago

  Pfff, moeilijk. Ik ben zelf opgevoed met u, en respect hebben voor ouderen. Ken je iemand niet? Dan is het m.i. gewoon u. In mijn werk in de communicatie/marketing is het tegenwoordig juist vaak meer gebruikelijk om mensen aan te spreken met jij of je. maar dit is meer ook omdat het informeler is en je de drempel verlaagt met jij of je. Het is maar net welke ’toon’ je wilt aanslaan en wie je wil bereiken. Mijn kinderen wil ik hetzelfde leren als dat ik heb geleerd. in principe u.Je kunt namelijk ook vragen, wanneer dat goed voelt, of je iemand met je mag aanspreken…. toch?

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Interessant, dit is precies mijn dilemma. En hoewel ik het met je eens ben, merk ik toch dat er nog maar weinig mensen zijn die u zeggen. Daarbij, als iemand me met u aanspreekt, voel ik me gelijk zo oud…

 • Irene
  7 jaar ago

  Ik ben ook nog van de u-generatie! Soms spreken kinderen mij aan met u, ik vind dat altijd vervelend. Voel me dan gelijk oud, haha.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Herkenbaar! Ik voel me ook altijd oud wanneer ik met u aangesproken word. Respect zit hem voor mij dan ook niet in het woordje u, ik heb liever dat ik gewoon vriendelijk behandeld word.

 • Cynthia
  7 jaar ago

  Anderen spreken mijn kids aan met u. Ons met jij. Mijns inziens heeft het niets met respect te maken. Onze meiden hebben heel veel respect voor ons.

 • Charèl
  7 jaar ago

  Ik zeg tegen mijn opa en oma altijd U zo heb ik dat geleerd! Mijn ouders zijn gewoon JIJ en JE! Ik vind het inderdaad niet echt een respect iets maar zit er zo ingeprent! Mijn oppaskindjes zeggen altijd tegen mij je, en dankje dat vind ik respect en niet U. Gewoon beleefd zijn en bedanken voor iets wat je krijgt of wit.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Zo heb ik dat inderdaad ook geleerd. Ik ben het met je eens, gedraag je gewoon beleefd en bedank netjes wanneer je iets krijgt!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.