Column | Het doorgeslagen feminisme anno nu - Gera Raakt
TOP
doorgeslagen feminisme
Maatschappij

Column | Het doorgeslagen feminisme anno nu

Ja inderdaad, daar ben ik weer met een stukje over het feminisme. Sterker nog, ik ga het toch nog eens een keertje hebben over het doorgeslagen feminisme. Mijn eerdere boodschappen zijn blijkbaar nog niet erg doorgedrongen tot het publiek. Doorgeslagen feminisme? Nou nou, is dat niet een beetje streng? Lees deze waargebeurde casus en huiver…

Toen ik gisteren bij de fysiotherapeut was werd me gevraagd of ik werk. Ik antwoordde bevestigend, omdat ik immers een fulltime mama ben. Wat denk je? De fysiotherapeut lachte me gewoon uit. Maar dat is niet het enige. Net kreeg ik nog een opmerking van een kennis: ja, thuismoeders krijgen uitkeringen en in combinatie met het niet betaald krijgen mag je thuismoeder geen ‘werk’ noemen…

 

Werk en arbeid

Dus…Welkom in Nederland anno 2017! Er is een groot verschil tussen werk en arbeid: arbeid, daarvoor krijg je betaald. Het zou toch ook wat wezen voor al die vrijwilligers in ons Nederland! Denk je vrijwilligersWERK te doen. mag je het geen werk noemen, omdat je niet betaald krijgt…Jaja, volg je me nog?

 

Luxe

Hoewel het, gelukkig maar voor de betreffende fysiotherapeut, mij niet persoonlijk is overkomen, was ik toch ontzettend verbaasd over zijn reactie. Misschien nog wel verbaasder over de reacties in het algemeen over het thuismoederschap. Zo denken vreemden vaak dat het thuis kunnen zijn van mijn persoontje een luxepositie is en dat mijn manlief dus wel bakken met geld moet verdienen. Tja, denk ik dan op mijn beurt, vandaar dat we met zijn vijven op negentig vierkante meter wonen en maar één auto hebben. Erg luxe inderdaad. Maar goed, ze kunnen beter over me praten dan van me eten zullen we maar zeggen.

 

Gelijkwaardigheid

Laten we niet vergeten dat het amper vijftig jaar geleden niet meer dan normaal was dat je als vrouw het huishouden bestierde en voor je eigen kroost zorgde. Achter iedere succesvolle man staat immers een sterke vrouw? Natuurlijk was dat ook niet zaligmakend, maar het was allemaal wel zonneklaar: de vrouw zorgde ervoor dat het huishouden draaide en de man verdiende het geld. Gelijkwaardig? Waarom niet? Gelijkwaardigheid kun je ook krijgen door andere zaken dan geld. De rolverdeling en de verwachtingen waren in ieder geval voor iedereen duidelijk. En wat de vrouw deed werd wel degelijk als werk gezien. Je hield toch ook geen tijd over om ook nog eens buitenshuis te werken?

 

Workout

Wat is er in die kleine vijftig jaar gebeurd dat een fysiotherapeut anno 2017 moet lachen als je aangeeft dat je werkt, omdat je fulltime moeder bent? Heb jij wel eens de zorg gehad voor twee kleine kinderen en het huishouden? Eén dag is al goed voor meerdere workouts kan ik je vertellen. Bukken, tillen, hurken en opnieuw. En dat 24/7. Binnenkort ga ik zelfs pleiten voor een thuisblijfmoeder CAO, want als de arbodienst hier over de vloer zou komen dan zou die wat meemaken! Maar nee mevrouwtje, zou die zeggen, u werkt niet! Come again? (Jaja, sarcasmemodus uit.)

Anno 2017 hebben we het als vrouw zo voor elkaar weten te boksen dat een fysiotherapeut (en vele anderen met hem!) het zware werk dat thuisblijfmoederschap soms met zich meebrengt niet meer als werk ziet. Tja, dan is er in mijn ogen zeer zeker sprake van doorgeslagen feminisme. Dat hebben we dan wel weer bereikt…Chapeau!

 

doorgeslagen feminisme

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

32 COMMENTS
 • De Bio Babe
  7 jaar ago

  Helemaal mee eens, leuk artikel en goed dat je het gedeeld hebt met de wereld.
  Groetjes van een fulltime huismoeder (met werk dus 😉 )

 • Marieke
  7 jaar ago

  Prima stuk hoor, lastig dat je je zo aangevallen voelt door mensen om je heen. Voor mij helaas geen keuze tussen thuis voor kinderen zorgen of werk, als single.

  Maar je opmerking op het eind over een CAO thuis, nadat je de eerst de tegenstelling tussen arbeid en werk hebt gemaakt? Je weet waar de afkorting voor staat?

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Bedankt voor je reactie Marieke.

   Deze situatie was mij niet persoonlijk overkomen. Ik ben zelf een thuiswerkende moeder en ik voel me niet aangevallen. Het ging hier ook niet om het dilemma thuisblijfmoeder/werkende moeder, maar om het feit dat een fysiotherapeut huishoudelijke werkzaamheden niet als werk ziet. Tenzij je natuurlijk als alphahulp werkt of als leidster op het kinderdagverblijf, dan zijn huishoudelijke taken ineens wél werk.

   Ja ik weet waar de afkorting voor staat. Ik was ook vrij sarcastisch in dit stuk moet ik zeggen. Werknemers worden tenminste nog beschermd door hun CAO. Een vrouw, ook als ze buitenshuis werkt, gaat in veel gevallen 24/7 door. Ben je klaar met je betaalde baan, dan mag je thuis aan de gang. Ik neem aan dat dit herkenbaar is? Als je het mij vraagt reden te meer om huishoudelijke werkzaamheden meer dan serieus te nemen, vooral als fysiotherapeut zijnde. Het is voor de behandeling relevant.

 • roelina
  7 jaar ago

  Hoppa! En AMEN! Hoewel ik full time werk is thuisblijven als moeder wel degelijk werk. Zo niet drukker dan… dat realiseren mensen die het niet kennen niet. Ignorance is bliss moet je maar denken. Maar doorgeslagen… dat zeker!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Hahaha, dank je wel. Het ging me nog niet eens zozeer om het thuismoederschap, maar meer om de huishoudelijke werkzaamheden. Dat lijkt me voor de behandeling van een fysiotherapeut toch behoorlijk relevant.

 • Monique
  7 jaar ago

  Een mooi en sterk stuk!
  Ik ben zo’n “parttime prinsesje”, ik werk elke ochtend in de schoonmaak en doe dan ’s middags het huishouden. Maar menig persoon vertelt mij dat ik hele middagen lekker in de zon zit. Ja, met vier katten in huis (waarvan 3 oudjes) heb je natuurlijk ook niks te doen… 😉
  Ik ben het dan ook helemaal eens met de reactie van Nicole.
  Ik dacht dat feminisme stond voor ‘keuzevrijheid voor de vrouw’, nou mooi niet.. 🙁

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Parttime prinsesje, ik krijg lichtelijk kippenvel van die term. Ik weet toevallig uit eigen ervaring dat je als alphahulp niks anders doet dan hele dagen poetsen. Ben je voor de ander klaar dan kun je nog thuis aan de gang. Jammer en een gemiste kans dat het feminisme ervoor heeft gezorgd dat wij vrouwen nu gebukt gaan onder schuldgevoelens.

   • Monique
    7 jaar ago

    Ja, ik ook 😉 Ik kwam die term tegen in een artikel dat ging over dat veel te veel vrouwen parttime zouden werken en dat zoiets heel slecht zou zijn voor vrouwen die fulltime werken, wij zouden daardoor achterlopen in vergelijking met de rest van Europa. Parttimers waren dus prinsesjes.

    • Gera
     7 jaar ago
     AUTHOR

     Ja, die vergelijking hoor je vaker. Het is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt. Als je het mij vraagt is onze manier prima. In Italië kiezen vrouwen er intussen bewust voor om niet meer voor kinderen te gaan. Dan ben je als regering toch niet lekker bezig?

 • Anita Willems
  7 jaar ago

  Weer een heerlijk stuk! Recht uit je hart.
  Ik heb me met regelmaat verbaasd over wat men ‘werk’ vindt. Als huisvrouw is het geen ‘werk’ om het huishouden te doen, kinderen te verzorgen en groot te brengen.
  Maar als ze buitenshuis in loondienst gaat werken als peuterleidster, of kraamhulp, of alfahulp of schoonmaakster of werken in een stomerij, of werken in de bediening of bij een hotel? Dan is het opeens wel eervol werk? Heeft het werk dan opeens wel status? Dan wordt opeens wel een opleiding of vaktraining vereist, maar voor hetzelfde werk thuis moet iemand dat maar zo uit zichzelf kunnen. En dan ook nog de suggestie die gewekt wordt dat je dan maar stom bezig bent, dat je thuis al dat werk ‘gratis’ doet terwijl je er voor betaald kan krijgen…Heel krom. En weinig respectvol.
  Wat Nicole zegt over keurslijf onderstreep ik ook.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, dank je. Het is inderdaad precies hoe ik erover denk. Ik kan de gedachtegang die jij beschrijft ook helemaal niet volgen, ik vind het zo raar! Huishoudelijk werk is zwaar, of je dat nu voor jezelf doet of voor iemand anders…

 • Jannie
  7 jaar ago

  Mijn moeder had ( jaren 50) veel medelijden met één van haar buurvrouwen die de hele dag moest werken op de boerderij terwijl haar schoonmoeder haar kinderen verzorgde en opvoedde. nu zou die buurvrouw zeer geëmancipeerd genoemd worden …. er komen andere tijden daar ben ik van overtuigd.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe haar buurvrouw al dat harde werken ervaren heeft. Dat zal wel nodig geweest zijn dan. De tijd is inderdaad aan verandering onderhevig. Ik ben benieuwd welke kant we uiteindelijk weer op zullen gaan…

 • Irene
  7 jaar ago

  Ik zie het genoeg om me heen, tweeverdieners met kleine kinderen. Hebben nooit rust, stress de supermarkt in, kinderen worden stiervervelend. En iedereen moet dat maar normaal vinden. Want ja, zij kiezen voor een carriere en hebben kinderen. Nee, ik vind dat niet normaal en dat klinkt misschien negatief maar ik zie al hoeveel werk het huishouden is zonder kinderen. Huishouden is niet alleen stofzuigen en overal een natte doek overheen. Denk ook aan je ramen, kastjes schoonmaken, waterkoker ontkalken e.d. En ik weet dat niet iedereen zo is, maar ik zie het zo vaak om me heen.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Wat zeg je dat mooi. Over al die extra werkzaamheden gesproken: die moeten hier ook nodig gedaan worden…En ik ben notabene thuis. Gelukkig is het nu vakantie, kan ik vast de ramen wel een keertje zemen ;).

 • MessyMommy
  7 jaar ago

  Ik ga naar werk voor mijn rust dus het is eerder andersom?… Werk is relaxen, thuis met de kinderen zijn is werken! Respect voor de thuismamas!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Haha! Het is natuurlijk wel afhankelijk van het soort werk wat je doet! Maar fijn dat je het op je betaalde werk rustiger hebt!

 • Patricia
  7 jaar ago

  Wat goed geschreven! En helemaal mee eens!

 • Rachel
  7 jaar ago

  Ik vond het altijd moeilijk uit te spreken dat ik het liefstthuisblijfmoeder wil zijn. Bang voor dit soort reacties. Gelukkig heb ik tot nu toe alleen goede reacties gehad. Zelfs mensen die het zelf ook graag zouden willen als ze kinderen hebben (en ik dacht juist dat deze groep betaald werk zo belangrijk vond)

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Wat erg dat je je niet uit durfde te spreken. Het zou niet uit moeten maken of je wel of geen betaalde baan hebt, je bent namelijk niets minder dan iemand die bakken met geld binnen harkt…Wel mooi om te zien hoe je soms zelf de verkeerde dingen in gaat vullen voor een ander. Daar heb ik soms zelf ook last van!

 • Melanie
  7 jaar ago

  Amen. Super stuk.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel Melanie :).

 • Marloes
  7 jaar ago

  Helemaal waar! Ik verricht 24 uur “arbeid” naast het moederschap en vergeleken met de dagen dat ik thuis ben bij de kids is die 24 uur bijna ontspannend:o dus thuismoeder is ZEKER werk!!

  • Rachel
   7 jaar ago

   Ooh, zo herkenbaar. En dat terwijl ik in de zorg werk en dus bijna dezelfde werkzaamheden op mn werk doe

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel. Dan heb jij ruim anderhalve baan..!

 • nicole orriens
  7 jaar ago

  Geweldige post! Ik het onmiddellijk gedeeld op de facebookpagina van Het Moederfront.

  De feministes hebben inderdaad het kind met het badwater weggegooid. Vrouwen zijn van het ene keurslijf af, maar kregen er een ander keurslijf voor terug.

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Erg lief van je, dank je wel Nicole! Ja, ik vind het allemaal maar een bijzondere gang van zaken…

 • Christa
  7 jaar ago

  Sterk stuk!

  • Gera
   7 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel! Ik moest het even kwijt ;).

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.