Geboorteplan: waarom heb je die nodig en wat zet je erin? - Gera Raakt
TOP
Geboorteplan
Gezin Zwangerschap

Geboorteplan: waarom heb je die nodig en wat zet je erin?

Op dit moment ben ik alweer bijna 26 weken zwanger van ons vierde kindje. Ik blijf het zelf ontzettend fascinerend vinden dat ik iedere zwangerschap totaal anders beleef. Naast het zwanger zijn is ook iedere geboorte anders. Daarom wil ik ook dit keer weer een geboorteplan schrijven. Maar waarom zou je een geboorteplan moeten hebben? En wat zet je er allemaal in?

Jammer genoeg zijn er nog altijd veel vrouwen die lacheriger doen over een geboorteplan, onder het mom: een bevalling laat zich niet plannen. En laat dat nou ook helemaal niet de bedoeling van een geboorteplan zijn! Een geboorteplan is simpelweg een plan waarin je jouw wensen rondom de bevalling kenbaar maakt. Doordat je van tevoren zelf hebt nagedacht over hoe jij je bevalling voor je ziet, kun je dit goed kenbaar maken aan de mensen die bij de bevalling aanwezig zullen zijn. Het is daarom erg belangrijk dat het plan niet te lang is. Hanteer een maximum van 2 A4’tjes.

Mocht je na het schrijven van jouw geboorteplan ruim 3 A4’tjes vol hebben geschreven dan zou je ook gebruik kunnen maken van pictogrammen. Je vindt ze hier.

 

Wat zet je in het geboorteplan? 

Natuurlijk laat een geboorte zich niet plannen, maar dat is op zich ook niet erg. Het is namelijk ook ontzettend belangrijk om na te denken over alternatieve scenario’s, zoals bijvoorbeeld een keizersnede.

Probeer in ieder geval antwoord te geven op de volgende vragen:

 

Plaats van de bevalling 

 • Wil je thuis bevallen, in het ziekenhuis of in een kraamhotel?
 • Wil je weeën opvangen onder de douche of in een bevalbad? Mocht je voor een badbevalling gaan, wil je je partner dan ook in het bad, of ondersteunt hij of zij je buiten het bad?
 • Aan welke eisen moet de ruimte waarin je bevalt voldoen? Wil je graag kaarslicht, een bepaalde soort muziek of speciale geur?

 

Persoonlijk 

Na 3 keer te zijn ingeleid wil ik nu echt thuis bevallen, in een bevalbad. Manlief zal me van buiten het bad ondersteunen. Ik wil graag sfeer in huis door gebruik te maken van gedempt licht, kaarsen en natuurlijk mag mijn geurbrander met de geur white cotton niet ontbreken. De vorige bevallingen was ik eigenlijk niet bezig met muziek, maar ik denk dat ik dit keer ontspanningsmuziek op de achtergrond wil.

 

Aanwezigen

 • Wie wil je graag bij de bevalling hebben?
 • Wanneer wil je dat ze aanwezig zijn?
 • Mochten er al kinderen zijn, mogen die dan bij de bevalling aanwezig zijn? Zo niet, wie past er op de kinderen?
 • Ook goed om gelijk over na te denken: als de oudere kinderen naar een oppas gaan, wanneer mogen ze dan kennismaken met hun broertje of zusje?

 

Persoonlijk 

Op nummer 1 van de aanwezigen staat mijn man. De verloskundige en kraamzorg zullen zo laat mogelijk gebeld worden. Wat betreft de kinderen ben ik er nog niet helemaal uit. Onze ouders wonen allemaal in de buurt, als we een gil geven zijn ze zo opgehaald. Ergens ga ik ervan uit dat ik ‘s nachts beval en wat mij betreft mogen de kinderen dan thuis blijven aangezien ze nog nooit uit logeren zijn geweest. 

 

Weeën en persen 

 • Hoe wil je je weeën opvangen?
 • In welke houding wil je persen?

 

Persoonlijk 

Tijdens de eerste fase van de bevalling zal ik rondlopen en indien nodig hangen aan een tafel of iets dergelijks. Mocht het opvangen van de weeën moeilijker worden dan wil ik graag in bad zodat ik me kan ontspannen. Manlief ondersteunt me waar nodig/mogelijk.

Wat het persen betreft wil ik niet actief persen maar zoveel mogelijk op mijn lijf vertrouwen. 

 

Pijnstilling

 • Hoe wil je omgaan met de pijn?
 • Mocht je pijnstilling nodig hebben, wat zou je dan willen hebben?

 

Persoonlijk 

De pijn wil ik opvangen door me te concentreren op mijn ademhaling. Mocht dat lastig worden dan wil ik in bad om te kunnen ontspannen. Bij de geboorte van de jongste heb ik geen pijnstilling gehad en ik ga er vanuit dat dat nu ook weer lukt. Het kan natuurlijk zijn dat ik me bedenk. Mijn voorkeur gaat dan uit naar remifentanil (infuuspompje). In geen geval pethidine of een ruggenprik.

 

Baby 

 • Wie vangt de baby op? Wil je dat zelf doen of laat je dat over aan je partner of verloskundige?
 • Wil je dat de navelstreng doorgeknipt wordt? Zo ja, wanneer? En wie mag dat doen?
 • Wil je dat je baby vitamine K toegediend krijgt of niet?
 • Hoe wil je het lichamelijke contact (gouden uurtje etc.)?
 • Wie geeft de baby de eerste verzorging?
 • Ga je borstvoeding of kunstvoeding geven?

 

Persoonlijk 

Als alles volgens mijn plan verloopt dan beval ik in bad. Het opvangen zal ik dan zelf doen en dan kunnen we even bijkomen in het bad. Ik wil weer borstvoeding geven en ik hoop de baby zo snel mogelijk aan te kunnen leggen.

Mocht ik buiten het bad bevallen dan zal de verloskundige de baby waarschijnlijk opvangen aangezien mijn man mij wil kunnen ondersteunen. 

De navelstreng moet voor het doorknippen uitgeklopt zijn. Ik ben zelf nog aan het twijfelen of ik een halve lotus bevalling wil. Wat dit is zal ik in een later blog uitleggen. Het doorknippen zal sowieso gebeuren door mijn man.

Dit keer wil ik, indien de bevalling soepel verloopt, geen vitamine K voor de baby.

De eerste verzorging zal gedaan worden door de kraamzorg zodat manlief en ik ook even een momentje hebben om van onze prestatie te genieten. Als de rust weer een beetje teruggekeerd is wil ik graag dat de verloskundige en kraamzorg ons zo spoedig mogelijk alleen laten zodat we als gezin kunnen genieten van de nieuwe baby.

 

Niets in het geboorteplan staat vast 

Update na de bevalling: Hoewel ik mijn bevalling in dit blog heel helder voor ogen had, bleek het in de praktijk weer eens anders te gaan dan ik vooraf had bedacht. Ook dit keer liet de baby lang op zich wachten. We hebben zelfs gewacht tot +42 weken met inleiden. Wil je alle details weten? Lees dan vooral de blogs Zwangerschapsverhaal: mijn vierde zwangerschapBevallingsverhaal: mijn vierde zwangerschap en De kraamweek: mijn vierde zwangerschap

Daarom wil ik je wel aanraden om je vooral wél te verdiepen in een ziekenhuisbevalling. Ook in het ziekenhuis is vaak veel meer mogelijk dan je vooraf denkt, geef dus vooral aan waar JIJ/JULLIE behoefte aan hebben.

 

Heb jij tijdens je zwangerschap een geboorteplan opgesteld?

 

Lees ook

 

Afbeelding Zwangere vrouw plant haar dag: LDWYTN – Shutterstock

 

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.