Profit First: Mijn eerste winstuitkering, wat ga ik ermee doen? - Gera Raakt
TOP
Profit First methode, winstuitkering, potjes methode financiën
Financiën Lifestyle Ondernemen Persoonlijk

Profit First: Mijn eerste winstuitkering, wat ga ik ermee doen?

Op 1 juli werk ik alweer een kwartaal met de Profit First methode. Dat betekent dat het tijd is voor mijn eerste winstuitkering! Maar nu de hamvraag: wat ga ik ermee doen?

Het boek Profit First stond al lange tijd op mijn ‘boeken-om-te-lezen-lijst’. Ik had er al veel goeds over gehoord en was benieuwd of deze methode voor mij ook een toegevoegde waarde zou hebben. De recensie over het boek vind je hier.

 

Profit First methode

Kort gezegd is de Profit First methode de ouderwetse potjes methode die je misschien nog wel kent van opa en oma, maar dan in een nieuw, modern jasje. En aangezien ik graag grip op mijn (zakelijke) financiën heb, was ik er gelijk aan verslingerd!

Persoonlijk hoefde ik maar een paar kleine aanpassingen aan mijn eigen systeem te doen om het te verbeteren. Ieder jaar spaar ik namelijk al mijn inkomsten op. Natuurlijk gaan hier de nodige kosten nog vanaf. Hoe dan ook, het bedrag dat ik in december op mijn spaarrekening heb staan deel ik door twaalf. Dat is het bedrag dat ik mezelf maandelijks als salaris uit mag keren. Zo kom ik ook nooit zomaar voor onaangename verrassingen te staan, want ik heb een aanzienlijke buffer opgebouwd.

 

Verbeteringen

Hoewel dit systeem an sich goed werkt besefte ik na het lezen van Profit First dat een paar potjes extra het leven nét even iets makkelijker zou maken. En laat ik daar nou van houden. Bovendien maakt Profit First het ondernemen ook nog eens veel leuker. Nu heb ik naast mijn spaarpotje ook een potje btw/belasting en een potje wat ik volgend jaar kan gebruiken om te investeren. Maar het laatste potje wat ik toevoegde is toch wel het belangrijkste en vooral leukste potje van de Profit First methode. Dat is namelijk de winstuitkering! 

Want veel ondernemers keren zichzelf vaak nog wel een salaris uit, maar waar blijft dan die winst? Precies! En juist de winst maakt het hebben van een bedrijf nou zo leuk! Bovendien is het de bedoeling dat je dat geld uitgeeft aan iets wat JOU blij maakt. Super toch? 

 

Mijn eerste winstuitkering

Maar goed, terug naar mijn persoonlijke situatie. Ik heb mijn eerste kwartaal Profit First er dus op zitten. Aangezien ik op dit moment nog een paar investeringen heb lopen nam ik van elk ontvangen bedrag 1% en deed dat in mijn winstpotje. Al met al geen vetpot, maar hé, het is wel mijn winst! Gisteravond heb ik eindelijk besloten wat ik ermee ga doen. 

Aanvankelijk wilde ik met het hele gezin een ijsje gaan eten of zoiets. En hoewel ik daar oprecht blij van zou worden, is het nou niet echt een heel persoonlijke bestemming voor mijn winst. Dat kon beter!

Uiteindelijk heb ik besloten dat het iets met zelfzorg te maken moest hebben, een stukje me-time waar ik als moeder van vier zelden aan toe kom. Het wordt, tromgeroffel alsjeblieft, een rugmassage! En omdat ik mezelf ken heb ik ook meteen die afspraak maar gepland. Aankomende woensdag is het al zo ver, en ik heb er nu al enorm veel zin in!

 

Inmiddels heb ik al een heel lijstje zelfzorg dingen die ik graag met mijn aankomende winstuitkeringen wil gaan doen. Dat betekent dat ik eerst lekker aan de bak kan! Maar nu ben ik wel benieuwd. Wat doe jij graag écht voor jezelf? En hoe zorg jij ervoor dat je daar ook echt tijd voor vrij maakt?

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.