Zakgeld of werken voor het geld? - Gera Raakt
TOP
Zakgeld of werken voor het geld? Hoe leert je kind het beste omgaan met geld?
Financiën

Zakgeld of werken voor het geld?

Wanneer je kind ouder wordt komt al snel de vraag: zakgeld of werken voor het geld? Op welke manier leren kinderen het beste hun geld te beheren?

Eén van de dingen die ik erg belangrijk vind in het opvoeden van mijn kinderen is dat ze goed leren omgaan met geld. Kijk, er zijn uitzonderlijke gevallen waarin mensen er niks aan kunnen doen dat ze te maken krijgen met torenhoge schulden. Maar ik ben wel van mening dat wanneer je op een jonge leeftijd goed leert omgaan met het beheren van je geld je daar je hele leven profijt van hebt en je een hoop ellende kan voorkomen.

 

Financiën op orde

Om maar gelijk lekker eerlijk te zijn: mijn man wordt af en toe doodmoe van mij. Regelmatig loop ik mijn financiën na en noteer wat er binnenkomt en wat er weer uitgaat. Dit doe ik zowel voor mijn zakelijke als privé financiën, want ik heb het graag allemaal op orde. Valt het in mijn ogen tegen, dan klaag ik steen en been en bekijk ik waar ik het beter kan managen. Staan de financiën er goed voor, ook dan bespreek ik het graag in geuren en kleuren. Vooral ook omdat ik dan allerlei dingen wil bedenken waardoor de financiën er nóg beter voor gaan staan. Kortom, ik heb het graag over mijn/ons geld.

 

Beleggen

Een tijdje geleden vertelde ik al dat we door de verkoop van onze flat een leuke buffer achter de hand hadden. En een buffer is natuurlijk enorm belangrijk! Maar ik wil graag ook mijn geld voor me laten werken en dat lukt niet meer door het op een spaarrekening te zetten. Daarom besloten we ook al om onze zorgverzekering in één keer te betalen. Dat levert al snel veel meer rendement op dan je spaarrekening!

En toen las ik het boek Blondjes Beleggen Beter. Door het lezen van dit boek kreeg ik genoeg vertrouwen om ook mijn eerste stappen op de beurs te zetten. Ik ben daar nu ruim een maand mee bezig en ik heb er ontzettend veel plezier in. En ja, ook dat krijgt mijn man dus steeds te horen.

 

Profit First

Na het boek Blondjes Beleggen Beter las ik Profit First. Met Profit First verander je je bedrijf van een cash-eating monster in een money-making machine, simpelweg door eerst de winst opzij te zetten. Eigenlijk is het een beetje het ouderwetse potjessysteem in een modern jasje. Iets wat je dus prima zakelijk als privé in kunt zetten. Naar de Profit First recensie.

In het boek Profit First stond een interessante opmerking over kinderen en geld. En daar wil ik het graag met je over hebben.

 

Zakgeld of werken voor het geld?

Wanneer je de website van het Nibud bezoekt vind je heel veel informatie over financiën. Hier kun je ook vinden hoeveel zakgeld er bij een bepaalde leeftijd ‘hoort’. Maar de auteur van Profit First denkt daar anders over. Wij volwassenen moeten ook werken voor ons geld, waarom zouden we onze kinderen dat ook niet meteen leren?

Wat heeft hij nou gedaan? Hij maakte een lijstje met klusjes die de kinderen kunnen doen. Hier zit een geldbedrag aan gekoppeld en door het doen van deze klusjes kunnen de kinderen zelf bepalen hoeveel ze verdienen. Wanneer ze het geld krijgen moeten ze dit, verdeeld in percentages, in verschillende enveloppen stoppen: sparen, geld om nu te besteden, gezinsbijdrage, plannen voor later of zoiets. Wat er op de envelopjes/potjes komt te staan mag je wat mij betreft helemaal zelf weten.

 

Geld leren beheren

Laat ik het anders zeggen. Iedereen kent de wet van Parkinson. Heb je een week de tijd voor een bepaalde taak, dan gebruik je die hele week. Heb je voor diezelfde taak een dag de tijd, dan stel je alles in het werk om de deadline te halen. Zo is het vaak ook met je geld. Je gebruikt wat je hebt. Dat is niet raar, dat is menselijk. Heb ik zelf ook jaren gedaan. Maar eigenlijk is het ook hartstikke zonde!

Geld leren beheren is wat mij betreft dan ook compleet iets anders dan om leren gaan met geld. Door na te denken over hoeveel geld je voor een bepaalde kostenpost nodig hebt heb je altijd voldoende geld. Zuinigheid met vlijt. En zuinig is niet hetzelfde als goedkoop!

Ben jij een voorstander van zakgeld of werken voor het geld?

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.