Wat betekent Moederdag voor mij? - Gera Raakt
TOP
Wat betekent Moederdag voor mij?
Feestdagen Lifestyle Moederdag

Wat betekent Moederdag voor mij?

Moederdag wordt in Nederland gevierd op de tweede zondag in mei, dit jaar op 12 mei 2024. Daarom sta ik in dit blog even stil bij de vraag: wat betekent Moederdag voor mij?

Moederdag is commercieel

Hoewel Moederdag steeds commerciëler wordt, is de dag oorspronkelijk in het leven geroepen om even stil te staan bij alle moeders, levend en dood. En wat mij betreft is deze dag ook voor vrouwen die ongewenst kinderloos zijn. Ik ben wel gezegend met maar liefst vier kinderen en daarom vind ik het leuk om even stil te staan bij de vraag: wat betekent Moederdag voor mij?

Moederdag als kind

Als kind vond ik Moederdag ontzettend leuk. Op school deed ik mijn uiterste best om iets leuks te maken voor mijn moeder. Op de dag zelf, waar ik vol verwachting naartoe leefde, probeerde ik (in navolging van Jip en Janneke) een ontbijtje klaar te maken. Hoe vaak het me gelukt is om het ontbijt te maken, laat staan boven te krijgen, weet ik eigenlijk niet eens, ik kan me alleen het gevoel van opwinding nog herinneren.

Ook toen ik groter werd en er op school niet langer geknutseld werd voor Moederdag, besteedde ik er op mijn manier aandacht aan. Ik probeerde dan altijd iets leuks voor haar te kopen. Ik weet nog dat ik een keer met mijn vader naar een dorpje verderop ben gefietst en daar bij de Blokker een vloeibare zandloper heb gekocht. Ik weet niet wie hem leuker vond, mijn moeder of ik. Hoewel de zandloper die ik aan mijn moeder gaf echt bedoeld was om neer te zetten, zie je ze tegenwoordig vooral als sensorisch speelgoed (zoals hier).

Moederdag als moeder

De jaren gingen voorbij. Toen ikzelf moeder werd bleef Moederdag lange tijd een dag waar ik vol verwachting naartoe leefde. Want ieder kind vindt Moederdag toch fantastisch? Dat bleek in de praktijk toch niet zo te zijn… Het heeft eerlijk gezegd (te) lang geduurd voordat ik mijn onrealistische verwachtingen eindelijk naar beneden bij wist te stellen.

Inmiddels ben ik zo ver dat ik Moederdag beschouw als een normale zondag als alle andere. Mijn man doet absoluut zijn best om er wat leuks van te maken en regelt vaak ook een kleinigheidje (zoals die ene heuglijke keer dat ik mierengif kreeg. We hebben het er nu nog over), wat ik erg lief vind van hem.

Wat ik wel leuk vind om op een dag als Moederdag te doen is even bewust stilstaan bij het feit dat ik mooie, lieve kinderen heb mogen krijgen en een fijn gezin heb. En ook dat ik nog een moeder heb, waarmee ik inmiddels weer contact heb.

Wat betekent Moederdag voor jou?

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Lees ook

Deze pagina bevat mogelijk affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123f.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

2 COMMENTS
 • nicole orriens
  1 maand ago

  Voor mij betekent Moederdag dat de kinderen even wat moeite doen voor me. Ik schrik er dan ook niet voor terug om een paar weken van te voren alvast aan te geven wat ik fijn zou vinden. Ik ervaar Moederdag als een stukje waardering en aandacht. En dat kan simpelweg een kaartje zijn.

  • Gera
   1 maand ago
   AUTHOR

   Dat klinkt als een fijne manier. Misschien moet ik het ook eens op die manier proberen te benaderen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.