Valentijnsdag | Liefdesknutsel voor je valentijn - Gera Raakt
TOP
Valentijnsdag; Hartjes knutselen voor je valentijn - Gera Raakt
Feestdagen Lifestyle Valentijnsdag

Valentijnsdag | Liefdesknutsel voor je valentijn

Valentijnsdag, de één houdt ervan, de ander vindt het echt verschrikkelijk. Ben jij een liefhebber? Dan kun je deze blog misschien beter even overslaan… Ben jij net als een lid van mijn redactie ook niet zo gecharmeerd van deze dag? Dan moet dit een feest der herkenning voor je zijn!

Valentijnsdag

Ben je al tevreden als je jouw valentijn verrast met een bos tulpen vers gehaald bij de Albert Heijn, een doosje chocolaatjes of, nog beter: een betekenisvolle handgeschreven ansichtkaart? Dat stelt in het huidige DIY tijdperk niets meer voor. Tegenwoordig verras je jouw liefde met een heuse valentijnsknutsel. Tot vandaag was ik me volkomen onbewust van deze nieuwe trend in liefdesland en nu is mijn nieuwsgierigheid toch wel gewekt. Wordt er romantisch, sensueel, seksueel of clichématig geknutseld of zou er zelfs sprake kunnen zijn van een creatief hoogstandje?

 

Valentijnsknutsel

Na valentijnsknutsel in Google ingetikt te hebben, verwacht ik nul hits te krijgen. Maar wat schetst mijn o zo grote verbazing: geknutselde harten in alle vormen en maten rollen bijna van mijn beeldscherm af. Ik heb ’t idee dat het merendeel van deze knutsels gefabriceerd moet zijn door vrouwen. Ik zie mannen nog niet zo snel een hartjeskrans van papier knippen en plakken. Dat bestaat gewoon weg niet en als een man dat wel zou doen, zou ik acuut de kriebels krijgen en dan niet díe specifieke kriebels.

Eventuele valentijnknutsels kunnen opgeleukt worden door een heel assortiment valentijnsaccessoires, waar ik het persoonlijk helemaal koud van krijg. Waxinelichtjes in natuurlijk hartjesvorm, valentijn witte kaarsjes in rode houders, valentijn versieringspakket rood en natuurlijk ook eentje extra groot, valentijn snoep, Photobooth Props Valentijn (wat is dat?), rode strooi rozenblaadjes, confetti van hartjes, valentijn heliumballonnen. Drie keer raden welke vorm ze hebben. Nou, geef mij dan toch maar liever een zelfgemaakte knutsel en bij voorkeur een creatieve. Eens kijken wat een korte digitale speurtocht oplevert.

 

Spetteren met rode verf

Helaas bedroevend weinig. Valentijnsdag wordt vooral aangegrepen om peuters en kleuters lekker met rode verf te laten spetteren. De beroemde hand- of lipafdruk op een mooi papiertje en hups nu weet je kind van 5 jaar ook ineens wat Valentijnsdag inhoudt. Mamma, is het nou al weer Moederdag? Nee, schatje het is Valentijnsdag. Er worden harten gebreid, gekleid, gevouwen, gevild, gemozaïekt en gebakken. Nee, hier gaat mijn hart niet sneller van kloppen. Ook niet van een papieren zakje met daarop de tekst ‘gevuld met liefde’ of van een beschilderde kei met daarop de tekst ‘je bent een kei’.

 

Te kritisch mensch?

Hoe langer ik zoek en kijk, hoe meer ik struikel over pagina vullende truttige knutsel ideetjes voor Valentijnsdag. Wie wil nou gewekt worden met een puzzelstukjeshart of nee, deze dan, ‘Diddl de muis zit met vriendin op een hart naar de ondergaande zon te kijken.’ Hè? Of een hartvorm gevouwen met de pagina’s van (hopelijk) niet jouw lievelingsboek. Dat heet boekkunst. Het ziet er eigenlijk wel mooi uit, maar wie zit daar nou op te wachten. Misschien ben ik gewoon een akelig kritisch mensch of wil ik stiekem wel zo’n zakje ‘gevuld met liefde ’s ochtends naast mijn hoofdkussen vinden, maar vooralsnog alsjeblieft niet.

Ik zal heel eerlijk zijn: ik ben een Valentijnsdag-hater. Niet omdat ik gescheiden ben, daar heeft het niets mee te maken. Ik wil gewoon af en toe spontaan iets liefs. Hoe lief ‘iets liefs’ in de praktijk uitpakt, heeft dan vooral te maken met het inschattingsvermogen van de partner in kwestie. Waar heb ik op dat moment behoefte aan? Een goed boek, lekker een weekendje weg of stomweg een keer zonder gezeur het huis schoonmaken. Dat is pas echt de Valentijnsdag-gedachte en daar hoeft wat mij betreft geen geknutsel aan te pas te komen.

En jij? Houd jij van Valentijnsdag?

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.