DIY raamhanger knutselen voor Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag
TOP
Valentijnsdag versiering maken; Raamhanger
DIY Feestdagen Lifestyle Moederdag Valentijnsdag

DIY raamhanger knutselen

Valentijnsdag staat alweer bijna voor de deur en dan is het extra leuk om iemand te verrassen met een mooie Valentijns knutsel zoals deze DIY raamhanger! Naast Valentijnsdag kun je hem natuurlijk ook maken voor Moederdag en Vaderdag.

Sommige scholen en kinderdagverblijven besteden aandacht aan bijzondere dagen als Valentijnsdag, Moederdag en Vaderdag. Zit jouw kind nog niet op school of besteed de school er geen aandacht aan en wil je toch een leuke knutsel maken? Maak dan eens deze veelzijdige raamhanger. Je kan hem als decoratie ophangen, maar natuurlijk ook per brievenbuspost versturen. Kinderen vinden het erg leuk om te helpen, dat kan al vanaf een jaar of twee. En met deze raamhangers kan je ook nog eens alle kanten op.

 

DIY raamhanger, wat heb je nodig?

 • Gekleurd karton
 • Wit vliegerpapier (of wit bakpapier)
 • Gekleurd vliegerpapier, vloeipapier of ander dun knutselpapier
 • Schaar
 • Lijmstift of behangplak
 • Eventueel een kwastje voor de behangplak
 • Dun draad of garen voor het ophangen.

 

Optioneel

 • Ponsjes in hartjesvorm
 • Plakfiguurtjes in de vorm van hartjes
 • Confetti (hartjes)
 • Perforator om confetti te maken

 

Materiaaltips

Lijm

Verschillende soorten lijm geven een verschillend eindresultaat. Het meest strakke resultaat krijg je met een Pritt-stift (op de foto zijn de onderste twee hartjes met een Pritt-stift gelijmd). Hierdoor wordt het papier en het karton niet nat waardoor het niet gaat golven. Maar dit is wel een precisiewerkje, vooral als je kleine figuurtjes op wil plakken. Voor jongere kinderen raad ik daarom toch behangplak of andere kindvriendelijke lijm aan die je met een kwastje kan aanbrengen.

Wij maakten zelf behangplaksel van een beetje aardappelzetmeel en kokend water. Eetbaar en veilig voor de dreumes. Ook geeft behangplak geen vervelende vlekken in kleding. Heb je alleen hobbylijm (sterke lijm) in huis, dan kan dit ook prima, zeker met oudere kinderen. Op de foto zie je het verschil in resultaat. Het grote hart bovenaan is met behangplak gemaakt, de twee kleinere harten met een plakstift.

 

Papier

Een tijdje geleden kocht ik een pakketje met verschillende blaadjes vliegerpapier. Eigenlijk om sinterklaas- en kerstdecoraties mee te maken, maar dit kwam er maar niet van. En nu kon ik het eindelijk toepassen in dit project!

Het voordeel van vliegerpapier is dat het niet snel scheurt en ook niet afgeeft als het nat wordt tijdens bijvoorbeeld het vastlijmen. Geen vervelende vlekken dus op handen, tafel en kleding. Het is iets duurder dan vloeipapier of  standaard knutselpapier, maar voor mij alleen al daardoor zeker de moeite waard. Je kan het makkelijk knippen en het ziet er ook gewoon erg mooi uit door de kwaliteit en de doorzichtigheid van het papier. Heb je wit bakpapier in huis, dan kan je dit ook gebruiken in plaats van wit vliegerpapier, al is dit iets lastiger te verwerken en iets minder doorzichtig.

 

DIY raamhanger: aan de slag!

Valentijn knutsel raam

Stap 1

Teken op het gekleurde karton een hartje van de gewenste grootte. Denk er aan dat je vliegerpapier misschien wat kleinere vellen heeft, zorg dus dat het hartje daar nog net oppast.

Knip het hart uit en leg het weer op het gekleurde karton.

Teken met een potlood langs de omtrek van het hart. Knip ook dit hart uit. Je hebt nu twee hartjes die precies op elkaar passen.

Knip midden in het eerste hart een gaatje, en knip vanaf hier tot 1 of 2 centimeter langs de rand, totdat er alleen nog een rand over is in de vorm van een hartje. Zorg dat de rand intact blijft!

Je hebt nu als het ware een fotolijstje in de vorm van een hartje. Leg het hart weer op het hele hart en teken met een potlood langs de binnenrand. Knip nu ook bij het tweede hart de binnenkant vanuit het midden weg. Laat ook hier de buitenrand intact.

 

Knutselen Valentijn hart

 

Stap 2

Leg nu 1 van de kartonnen harten op het witte of lichtgekleurde vliegerpapier en trek langs de binnenkant met potlood weer een lijn langs de rand. Knip het hart ruim uit, zodat het iets groter is dan de opening in het kartonnen hart.

Leg het hart dat je net uit het vliegerpapier hebt geknipt op een tweede stuk vliegerpapier en knip nog een keer uit. Je hebt nu twee kartonnen kaders en twee harten van vliegerpapier.

 

Valentijn hart versieren

Stap 3

Neem één van de kartonnen harten en smeer de rand in met een dun laagje lijm of lijmstift. Plak 1 van de harten van vliegerpapier nu op de rand, zodat het vliegerpapier het gat helemaal afdekt. Je kan nu de binnenkant van het hart versieren zoals je zelf wil. Plak er kleine hartjes, confetti of plakfiguurtjes op. Als je deze figuurtjes ook van vliegerpapier maakt, schijnt het extra mooi door straks!

 

Stap 4

Smeer de rand van het versierde hart opnieuw in met lijmstift. Heb je behangplak gebruikt? Dan kan je het hele hart, inclusief de versieringen, insmeren met een dun laagje behangplak. Plak nu het tweede vliegerpapierhart over het versierde hart.

Heb je het hele hart ingesmeerd met lijm? Druk dan zachtjes het hart glad, zodat het overal mooi aansluit.

Als je met een plakstift werkt, dan druk je alleen de rand netjes aan.

 

Stap 5

Smeer nu nogmaals de rand in met lijm en pak het tweede kartonnen hart. Plak dit over het versierde hart heen, zodat het mooi aansluit bij de randen. Druk het karton goed aan en laat de lijm helemaal opdrogen.

Tip: Werk je met behangplak? Leg het hart dan te drogen tussen bijvoorbeeld twee kurken pannenonderzetters of iets anders wat voorkomt dat het papier krom trekt tijdens het drogen, bijvoorbeeld op een snijplank met een rekje van de oven er op. 

 

Stap 6

Als het hart helemaal droog is maak je een klein gaatje bovenin het hart, bijvoorbeeld met een naald, prikpen of de perforator. Hier kan je een stukje garen, visdraad of dunne breiwol doorheen halen. Nu kan je het hart overal ophangen. Je kan het hart natuurlijk ook met een stukje plakband op het raam plakken.

Valentijnsdag decoratie maken; Raamhanger

Heb je net zoals ik meerdere harten gemaakt dan kan je ze ook onder elkaar knopen. Maak in dat geval ook een gaatje aan de onderkant van de harten waar je een ander hartje aan wil hangen. Verbind de hartjes nu met een stukje draad aan elkaar en knoop het draadje vast.

Valentijnsdag decoratie maken; Raamhanger, ook leuk aan de deur

Zoals je op de foto kan zien kan je ook een hart maken zonder versiering maar met een gekleurde binnenkant. Als je niet met behangplak werkt, zou je het vliegerpapier ook kunnen versieren met een watervaste stift. En de kartonnen rand kan je natuurlijk nog versieren met stiften, stickers, verf of glitters. En heb je al gedacht aan andere vormen, bloemen, of dieren in plaats van hartjes?

 

 

 

 

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.