Nationale Nachtvlindernacht | Tips voor een succesvolle nachtvlindernacht
TOP
Nationale Nachtvlindernacht | Tips voor een succesvolle nachtvlindernacht
Activiteiten

Nationale Nachtvlindernacht, doe je mee?

Eens in het jaar is er tijdens de Nationale Nachtvlindernacht aandacht voor de nachtvlinders en dit jaar is het een jubileumeditie: de telling wordt voor de 20e keer gehouden! In dit blog een aantal tips hoe je de nachtvlindernacht tot een succes maakt! Doe je ook mee?

Nachtvlinders

Vlinders ziet iedereen wel eens. Maar nachtvlinders leiden toch vaak een soort geheim leven. En dat terwijl er veel meer nacht- dan dagvlinders in Nederland voorkomen. Van de dagvlinders zijn er in Nederland slechts 53 verschillende soorten en van de nachtvlinders maar liefst 2500! Ik dacht dat ik best wat vlinders bij naam kende, maar dat valt dus behoorlijk tegen…

Nachtvlinders hebben vaak niet zo’n goede naam, ze zijn vaak ook minder mooi dan de kleurige dagvlinders. We zien ze misschien af en toe rond een lamp fladderen ’s avonds. Of er zit een mot in je slaapkamer als je ’s avonds het raam open hebt staan. Ja en die mot… Dat is dus ook gewoon een nachtvlinder, het is alleen een andere benaming, afgeleid van het Engelse woord ‘moth’. Dus als je weer een keer zo’n klapperende mot rond je lamp hebt, wees dan lief en bedenk dat het gewoon een vlinder is, niets om bang voor te zijn.

Nationale Nachtvlindernacht 2024

Om aandacht te vragen voor de nachtvlinders en om de verschillende soorten te monitoren, organiseert De Vlinderstichting elk jaar de Nationale Nachtvlindernacht. In 2024 kan iedereen meedoen op vrijdag 5 & zaterdag 6 juli. Heb je het moment gemist? Je kan dit natuurlijk ook op elk willekeurig tijdstip in de zomer zelf uitproberen!

Hoe lok je nachtvlinders?

De Vlinderstichting beschrijft vier manieren om nachtvlinders te lokken:

  1. Met een wit laken en een (zak)lamp
  2. Met een lichtval
  3. Met lokstof
  4. Met planten die ’s nachts uitbundig bloeien

Wit laken en zaklamp

Het witte laken en de zaklamp lijkt mij de meest eenvoudige methode voor de Nationale Nachtvlindernacht. Iedereen heeft wel een wit laken of andere witte doek in huis. En een zaklamp, fietslamp, of lamp van je mobieltje kan prima dienst doen als lichtbron.

Heb je de benodigdheden verzameld dan is het verder vrij eenvoudig. Je spant het laken op en schijnt er vervolgens met de lamp op. Er zijn ook speciale lampen te koop die extra veel insecten zoals nachtvlinders aantrekken, maar een felle lamp zou genoeg moeten zijn voor een leuk resultaat. Doordat de witte stof het licht weerkaatst werkt het als een groot lichtgevend oppervlak waar de vlinders op af komen.

Lichtval

Een andere methode is de lichtval waarmee je gedurende de nacht de nachtvlinders met licht aantrekt en opvangt in een soort bak. Het voordeel van een lichtval is dat je niet wakker hoeft te blijven en ’s ochtends de nachtvlinders rustig kunt bekijken. Je kunt hem zelf maken (leuke activiteit met kinderen) of kant-en-klaar kopen.

Met lokstof

Wist je dat niet alle nachtvlinders gek zijn op licht? Sommige nachtvlinders houden meer van zoetigheid. Door stroop, alcohol en fruit te mengen, ontstaat er een lokstof met een geur die nachtvlinders heel lekker vinden. Door dit mengsel op verschillende plekken in de tuin aan te brengen komen lok je allerlei verschillende nachtvlinders omdat ze denken dat er iets te eten valt.

Deze methode is wel iets omslachtiger, omdat je het twee dagen moet laten gisten. Wil je vanavond al meedoen dan kun je het beste kiezen voor het witte laken en de zaklamp of de methode hieronder.

Bloeiende planten

Net als dagvlinders zijn ook nachtvlinders gek op bloemen! Met de volgende plantensoorten maak je in ieder geval kans op nachtelijk bezoek:

  • kamperfoelie (Lonicera sp.)
  • (sier)tabak (Nicotiana sp.)
  • teunisbloem (Oenothera sp.)
  • rode spoorbloem (Centranthus ruber)
  • vlinderstruik (Buddleja davidii)

Bron: Vlinderstichting.nl

Identificeren

Als je dan tijdens de Nationale Nachtvlindernacht eenmaal een paar nachtvlinders in het vizier hebt, is het natuurlijk het leukste om te weten welke soorten je hebt gezien. Is het een zeldzaam exemplaar? Of een vrij veel voorkomende vlinder? Met de vlinderzoeker vind je hopelijk snel om welke soort het gaat. Je vindt de vlinderzoeker hier.

Natuurlijk kun je ook een leuke vlindergids kopen, bijvoorbeeld bij bol:

Heb jij al eens meegedaan aan de Nationale Nachtvlindernacht?

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Gerelateerd

Deze pagina bevat mogelijk affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.