Nationale Nachtvlindernacht | Tips voor een succesvolle nachtvlindernacht
TOP
Nationale Nachtvlindernacht | Tips voor een succesvolle nachtvlindernacht
Duurzaamheid Lifestyle

Nationale Nachtvlindernacht

Nationale Nachtvlindernacht, door de redactie. Eens in het jaar is er aandacht voor de nachtvlinders. In dit blog een aantal tips hoe je de nachtvlindernacht tot een succes maakt! Doe je ook mee?

Nachtvlinders

Vlinders ziet iedereen wel eens. Maar nachtvlinders leiden toch vaak een soort geheim leven. En dat terwijl er veel meer nacht- dan dagvlinders in Nederland voorkomen. Van de dagvlinders zijn er 53 soorten en van de nachtvlinders wel 920 soorten! En dan zijn er ook nog bijna 1500 soorten microvlinders… Ik dacht dat ik best wat vlinders bij naam kende, maar dat valt dus behoorlijk tegen. We zien ze misschien af en toe rond een lamp fladderen ’s avonds. Of er zit een mot in je slaapkamer als je ’s avonds het raam open hebt staan. Ja en die mot… Dat is dus ook gewoon een nachtvlinder, het is alleen een andere benaming, afgeleid van het Engelse woord ‘moth’. Dus als je weer een keer zo’n klapperende mot rond je lamp hebt, wees dan lief en bedenk dat het gewoon een vlinder is, niets om bang voor te zijn.

 

Nationale Nachtvlindernacht

Om aandacht te vragen voor de nachtvlinders en om de soorten te monitoren, organiseert De Vlinderstichting elk jaar de Nationale Nachtvlindernacht. In 2020 kan dit vanwege het corona virus niet doorgaan zoals altijd. Daarom geeft De Vlinderstichting nu online tips hoe je in je eigen tuin de nachtvlinders kan lokken en observeren.

Iedereen kan in 2020 meedoen op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni. Maar je kan dit natuurlijk ook op elk willekeurig tijdstip in de zomer zelf uitproberen!

 

Hoe lok je nachtvlinders? 

De Vlinderstichting beschrijft vier manieren om nachtvlinders te lokken: 

  1. Met een wit laken en een (zak)lamp
  2. Met een lichtval
  3. Met lokstof
  4. Met planten die ’s nachts uitbundig bloeien

 

Wit laken en zaklamp

Dit lijkt mij de meest eenvoudige methode voor de Nationale Nachtvlindernacht. Iedereen heeft wel een wit laken of andere witte doek in huis. En een zaklamp, fietslamp, of lamp van je mobieltje kan prima dienst doen als lichtbron. Je spant het laken op en schijnt er met de lamp op. Er zijn ook speciale lampen te koop die extra veel insecten zoals nachtvlinders aantrekken, maar een felle lamp zou genoeg moeten zijn voor een leuk resultaat. Doordat de witte stof het licht weerkaatst werkt het als een groot lichtgevend oppervlak waar de vlinders op af komen.

 

Lichtval

Met een lichtval vang je nachtvlinders in een soort bak. Ook hier worden ze aangetrokken door een lamp. Het voordeel van een lichtval is dat je niet wakker hoeft te blijven. ’s Morgens kijk je welke vlinders er in de bak zitten en daarna laat je de vlinders weer vrij. Je kunt een kant-en-klare lichtval kopen, maar je kan ook zelf iets in elkaar zetten. Dit is misschien meer een methode voor de echte liefhebber of specialist, maar kan ook heel leuk zijn met kinderen. Die kunnen waarschijnlijk tijdens de Nationale Nachtvlindernacht nog niet tot diep in de nacht wakker blijven om vlinders te kijken, maar zo kunnen ze de vlinders toch van dichtbij bekijken.

 

Met lokstof

Door stroop, alcohol en fruit te mengen, ontstaat er een geur die nachtvlinders heel lekker vinden. Ze komen erop af omdat ze denken dat er iets te eten valt. Hoewel het schijnt dat hier weer andere soorten vlinders op af komen dan op de methodes met licht als lokmiddel, vind ik het toch wat te omslachtig. Bovendien wil ik vanavond al meedoen aan de Nationale Nachtvlindernacht en dat lukt niet als ik eerst mijn lokmiddel twee dagen moet laten gisten!

 

Bloeiende planten

Mijn tuin staat vol met teunisbloemen, laat dat nou net één van de planten zijn die veel nachtvlinders aantrekken. Ik ga zeker kijken of ik inderdaad vlinders kan ontdekken bij de bloemen in de buurt. Misschien heb jij ook teunisbloemen, kamperfoelie, een vlinderstruik of een andere vlinderplant die ’s nachts bloeit?

 

Nachtvlinderverwachting

Wil je alvast een kijkje nemen bij de nachtvlinders die je in jouw omgeving kan verwachten? Dat kan met de nachtvlinderverwachting van De Vlinderstichting (naar de website). Je vult de datum in waarop je nachtvlinders wil gaan observeren en vervolgens vul je in of je in de stad of een ander soort gebied woont. Voeg je woonplaats nog toe en je krijgt een lijst met soorten die je op dat moment tegen kan komen. In mijn geval waren dat er voor stedelijk Wageningen 182. Wow. Zou het een druk avondje worden?

 

Identificeren

Als je dan tijdens de Nationale Nachtvlindernacht eenmaal een paar nachtvlinders in het vizier hebt, is het natuurlijk het leukste om te weten welke soorten je hebt gezien. Is het een zeldzaam exemplaar? Of een vrij veel voorkomende vlinder? Met de vlinderzoeker vind je hopelijk snel om welke soort het gaat. Je vind de vlinderzoeker hier. Of kijk eens naar een mooie vlindergids!

 

Mijn aanpak

Ik ga voor de lakenmethode met zaklamp en ik ga ook mijn teunisbloemen inspecteren op bezoek. Bij gebrek aan zaklampje gebruik ik een felle LED fietslamp en een grote witte doek. Ik ben echt heel benieuwd of er ook echt vlinders op af gaan komen. En ik hoop vooral dat het niet gaat regenen, want dan laten ze zich waarschijnlijk niet zien.

 

Eerste poging 

Mijn eerste nachtvlindernacht test-ronde was helaas niet succesvol. Het had laat op de avond nog geregend en waarschijnlijk heb ik daardoor tot ver na middernacht niet 1 nachtvlinder gespot. Niet op mijn laken en niet op de bloemen. En dat terwijl ik ze toch wel regelmatig rond de buitenlamp zie vliegen in de zomer. Dus ik heb wel hele mooie bloemen gezien, maar helaas niet één nachtvlinder. Ik doe morgen nog een keer mee aan de Nationale Nachtvlindernacht en kies dan voor een iets fellere lamp. En als ik dan weer geen prijs heb, moet ik toch maar eens een lekker prutje maken van stroop en wijn… Ik wil nu zeker eens zien of er inderdaad zoveel nachtvlinders in mijn eigen stad voorkomen!

 

Tweede poging

Yes! Duidelijk een paar nachtvlinders gespot. Een paar hele dikke, die helaas niet op het laken landden. En een paar kleintjes die op het laken gingen zitten. Foto’s maken was wel wat lastiger, een kleine beweging en ze vlogen weer weg!

Ik gebruikte dit keer een oude spaarlamp (dus geen LED) omdat ik na wat extra research las dat dit, na een echte speciale ‘vlinderlamp’, toch de beste optie was. En er kwamen inderdaad meer vlinders op af. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik na de foto’s op de website van De Vlinderstichting iets meer had verwacht. Maar ik ben in elk geval blij dat ik dit keer wel vlinders heb gezien. En ik ga dit zeker nog een keer doen deze zomer. Ik ben heel benieuwd of er dan meer soorten zijn die mijn tuin komen bezoeken. En het gebruiken van stroop hou ik ook nog even in mijn achterhoofd. Wie weet levert dat nog iets bijzonders op.

Heb jij al eens meegedaan aan de Nationale Nachtvlindernacht?

 

Lees ook

 

Bronnen: vlinderstichting.nl

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Dit blog bevat affiliatelinks

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.