Earth Hour | Tips voor thuis - Gera Raakt
TOP
Earth Hour; Het uur der aarde; Lamp 1 uur uit om aandacht te vragen voor het klimaat
Duurzaamheid Lifestyle

Earth Hour | Tips voor thuis

Door de redactie. Op 28 maart 2020 om 20:30 uur is het weer Earth Hour. Dan gaan over de hele wereld de lichten een uur uit om aandacht te vragen voor klimaatverandering. 

Earth Hour

Earth Hour vindt al plaats sinds 2007. Toen nam het WNF (Wereld Natuur Fonds) in Australië het initiatief om een uur lang de lichten uit te doen om op deze manier aandacht te vragen voor het klimaat. Inmiddels wordt het initiatief wereldwijd opgepakt en gaan niet alleen bij mensen thuis, maar ook bij kantoren, bruggen en bekende gebouwen, zoals de Eiffeltoren in Parijs en Euromast in Rotterdam, de lichten een uur uit.

 

Heeft dat nou zin, 1 uurtje per jaar?!

Een uurtje per jaar geen verlichting, tv of bijvoorbeeld verwarming aan zal voor het klimaat natuurlijk niet hét verschil maken. Daarvoor is het verbruik de rest van het jaar veel te groot. Maar dat is ook niet het idee achter Earth Hour. Het gaat om de aandacht die het genereert. Het uitschakelen van de verlichting is een zichtbare, opvallende actie om mensen te inspireren en bewustzijn te creëren. Door mee te doen, kan je jezelf en andere mensen even stil laten staan bij de impact die onze alledaagse voorzieningen op de planeet hebben. En niet alleen burgers worden aangesproken, ook veel bedrijven doen aan Earth Hour mee. 

 

Activiteiten tijdens corona

Tot nu toe zijn er elk jaar tal van activiteiten om Earth Hour meer kracht bij te zetten. De wereld ziet er door de strijd tegen corona dit jaar iets anders uit. In veel landen is er sprake van sociale isolatie, het sluiten van diverse bedrijven, winkels en horecagelegenheden. Het is door de social distancing even niet mogelijk om activiteiten te organiseren zoals normaal. Maar dat betekent niet dat aandacht voor het klimaat minder belangrijk of onmogelijk is. Misschien is aandacht voor onze planeet en leefomgeving juist wel belangrijker dan ooit. 

Dit jaar adviseert de organisatie expliciet om vanuit huis mee te doen en om geen lokale regels te overtreden bij het organiseren van activiteiten. In Nederland is de Earth Hour Run, die in Utrecht plaats zou vinden, bijvoorbeeld afgelast. Maar ook vanuit huis is er natuurlijk genoeg te doen.

Hier een paar ideeën die je makkelijk thuis kan uitvoeren: 

  1. Doe de tv uit en speel met je gezin een gezelschapsspel, misschien heb je zelfs een spel in huis met natuur of duurzaamheid als thema. Inspiratie vind je hier.
  2. Zet een muziekje aan en doe een gek dansje in het donker; niemand die je ziet.
  3. Haal een paar blikken bonen uit je hamstervoorraad en maak een lekkere plantaardige maaltijd, kaarsje aansteken en klaar.
  4. Kijk een documentaire met een duurzaam thema (genoeg keuze op Netflix). In het donker natuurlijk!
  5. Maak een klein, goed voornemen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Af en toe op de fiets gaan, een dagje zonder vlees of eindelijk die led lampen in huis halen bijvoorbeeld. 

En voordat het zo ver is even met je vrienden delen via social media natuurlijk!

 

Of ik zelf mee doe?

Ik moet eerlijk zeggen; ik vergeet op het moment zelf vaak om mee te doen. Maar dat betekent niet dat ik het initiatief geen warm hart toe draag. Ik ben er van overtuigd dat we met kleine aanpassingen in onze leefstijl wel degelijk een verschil kunnen maken. Al is het maar omdat het een ander weer kan inspireren om hetzelfde te doen. Dus dit jaar geen smoesjes, Earth Hour gaat in de digitale agenda. Bijvoorbeeld lekker in het donker onder een dekentje op de bank, met een duurzame documentaire en een dikke reep biologische chocolade? Klinkt niet vervelend, toch?

Doe jij mee met Earth Hour?

 

Meer uit de categorie Maatschappij

Uitgelichte afbeelding: 123RF.com

Dit blog bevat affiliatelinks

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.