Tips om knutselwerkjes en tekeningen te bewaren - Gera Raakt
TOP
Tips om knutselwerkjes en tekeningen te bewaren
DIY

Tips om knutselwerkjes en tekeningen te bewaren

Onze kinderen zijn gek op het maken van knutselwerkjes en tekeningen, iets wat veel ouders denk ik wel herkennen. Alles bewaren is vaak geen oplossing, maar weggooien is ook zoiets. Ik ging op zoek naar vijf creatieve ideeën om de knutselwerkjes en tekeningen te bewaren zonder dat het rommelig wordt.

Thuisonderwijs

Sinds wij een jaar geleden verhuisden naar Groningen geven wij thuisonderwijs. De eerste periode hebben we gebruikt om los te komen van het schoolsysteem, want mensen, dat zit dieper dan je denkt! Onze dochters hadden er niet zoveel moeite mee, maar om onze zoon (die op school was vastgelopen) weer aan het leren te krijgen kozen we bewust voor unschooling. Het leven is één grote leerschool en door aan te sluiten bij zijn interesses kwam zijn intrinsieke motivatie weer op gang.

Inmiddels zijn we dus een klein jaar verder en wil ik specifiek het taal- en rekenonderwijs iets methodischer aan gaan pakken. Voor rekenen starten we binnenkort met de methode Rekenwonders, ik ben benieuwd en zal je hier zeker van op de hoogte houden.

Trouwens, een grote misvatting is dat de onderwijsmethode unschooling gelijk staat aan niets leren. Niks is minder waar! Door een leerrijke omgeving te creëren worden kinderen nagenoeg vanzelf getriggered om mee te gaan doen. Voor onszelf hebben man en ik voor het komende jaar wel een plan gemaakt met een aantal thema’s waarmee we nu aan de slag zijn gegaan.

Door het werken met thema’s komen verschillende leergebieden aan bod zoals geschiedenis, aardrijkskunde, schrijven, maar er wordt ook veel geknutseld en getekend! En deze knutselwerkjes en tekeningen wil ik wel graag op een mooie, overzichtelijke manier bewaren, al was het maar als naslagwerk voor later of ‘bewijs’ zodat we kunnen aantonen dat onze kinderen ook het nodige leren.

Maak een digitaal archief

Eén van de tips om knutselwerkjes en tekeningen te bewaren is het maken van een digitaal archief. Door de kunstwerken te scannen of te fotograferen kun je ze eenvoudig digitaal bewaren. Ik kies ervoor om de foto’s aan het document toe te voegen, maar er zijn ook speciale apps waarmee je de kunstwerken van je kinderen kunt organiseren en delen. Dit bespaart ruimte en zorgt ervoor dat je altijd toegang hebt tot de herinneringen.

Fotoboek of scrapbook maken

Heb je een digitaal archief dan kun je de knutselwerkjes en tekeningen ook eenvoudig verwerken in een fotoboek of scrapbook. Je kunt de originele kunstwerken inscannen en afdrukken in een kleiner formaat, waardoor je een mooi overzicht krijgt van de creativiteit van je kinderen door de jaren heen zonder dat je fysieke ruimte vol raakt. Leuk om op deze manier een jaaroverzicht te maken van de behandelde thema’s en de mooiste knutselwerkjes en tekeningen!

Roterend kunstdisplay

Het is ook leuk om tijdens het behandelen van een thema met een roterend kunstdisplay te werken. Misschien gebruik je hier wel liever een speciale tafel of plank voor zoals een seizoenstafel. Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een prikbord, magneetbord of lijndraad met knijpers om de meest recente of favoriete werken van je kinderen tentoon te stellen. Op deze manier kun je de getoonde kunstwerken regelmatig veranderen, zodat je kinderen trots kunnen zijn op hun nieuwste werken terwijl je oudere kunstwerken veilig opbergt in je digitale archief.

Gepersonaliseerd cadeau

Ben je op zoek naar een tof gepersonaliseerd cadeau voor een speciale gelegenheid? Laat de tekeningen en kunstwerken dan eens afdrukken op items zoals mokken, t-shirts, kussenslopen of kalenders. Dit maakt niet alleen leuke geschenken voor familieleden, maar het geeft de kunstwerken ook een nieuwe bestemming en functie.

DIY kunstboek of portfolio

Nog een laatste tip om de knutselwerkjes en tekeningen van je kinderen op een creatieve manier te bewaren. Naast een fotoboek of scrapbook kun je ook een eigen kunstboek of portfolio voor je kinderen maken. Gebruik hiervoor een grote ringmap met insteekhoezen of een mooi plakboek om de kunstwerken in te bewaren. Je kinderen kunnen helpen met het versieren van de kaften en het organiseren van de kunstwerken, wat hen ook een gevoel van eigenaarschap geeft over hun creaties.

Wil je liever werken met een digitaal portfolio? Dan kun je ook kiezen om de betaalde app Bordfolio te gebruiken. Deze app wordt ook gebruikt door onderwijsinstellingen. Ik heb erover getwijfeld, maar besloten om het voor nu anders te doen. Wie weet stap ik er in de toekomst toch nog op over.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Gerelateerd

Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.