Wij maakten een geneeskrachtige kruidenwandeling en tinctuur - Gera Raakt
TOP
Geneeskrachtige kruidenwandeling en goudsbloem tinctuur maken
Dagje uit

Wij maakten een geneeskrachtige kruidenwandeling en tinctuur

Ben je op zoek naar leuke natuuractiviteiten, al dan niet met kinderen, dan raad ik je van harte aan om eens op de website van IVN.nl te kijken. Zo maakten wij afgelopen weekend een geneeskrachtige kruidenwandeling en tinctuur van goudsbloem.

IVN Natuureducatie

Eén van de dingen die ik persoonlijk erg jammer vind, is het feit dat we in deze moderne tijd zover van de natuur afgedwaald zijn. Daarmee is een hoop kennis en kunde verloren gegaan en ik zou dat tij van harte keren. IVN Natuureducatie zet zich hier gelukkig voor in! Hun missie is om mens en natuur weer met elkaar te verbinden door het organiseren van natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Fantastisch werk!

Geneeskrachtige kruidenwandeling en tinctuur maken

Sinds het lezen van Van Boven in het wild ben ik me veel meer bewust van alle bijzondere eetbare plantjes in onze directe omgeving. Wist je bijvoorbeeld dat je kleefkruid kunt eten? Nou ja, er ging voor mij een wereld open in ieder geval. Toen ik zag dat we deel konden nemen aan een geneeskrachtige kruidenwandeling in Peize besloot ik ons daarvoor op te geven.

Eerlijk gezegd vond ik het ook wel een beetje spannend, want ik wist niet zo goed hoe de kinderen het zouden vinden. En toen ik zag dat de meeste deelnemers toch wel 50+ waren, werd mijn vooroordeel toch wel een beetje bevestigd. Toch, of misschien wel juist daardoor, was het hartstikke leuk!

De zwaluwtil in Peize

Zwaluwtil, Peize

We verzamelden op een ontzettend leuk plek: de zwaluwtil in Peize. Ik had geen idee wat ik me er precies bij voor moest stellen, maar het is als het ware een duiventil, maar dan voor zwaluwen. Deze zwaluwtil staat aan een vijver, waar ze leem kunnen vinden voor het maken van hun nesten. En aan die vijver staan natuurlijk een hoop verschillende planten en kruiden.

Het was de bedoeling dat we op zoek gingen naar een paar mooie bloemetjes of plantjes waar we graag wat meer over zouden willen weten. Wij vonden, als enige, watermunt! Dit plantje kenden wij al, maar we wilden er graag wat meer over weten. De anderen kenden het plantje nog niet en waren blij verrast.

Zo gingen we het rijtje rond en hebben we heel wat mooie plantjes en hun bijzondere eigenschappen besproken. En ja, ik ben de helft daarvan alweer vergeten, maar ik vond het een toffe ervaring. Ook de kinderen deden erg leuk mee. Toen de concentratie even op was liepen ze een rondje vijver en bekeken ze nog wat andere plantjes en dieren. En die zwaluwtil was ook erg leuk om naar te kijken!

Goudsbloem tinctuur maken

Vervolgens gingen we naar het huis van onze gids Jolande van Luijk. Wat een prachtige plek! Ze woont in een oud schoolgebouw, waar haar bedrijf Fibreations ook is gevestigd, en de tuin is werkelijk fantastisch! Je vindt er een prachtig aangelegde vijver, mammoetplanten, tomatenplanten en nog veel meer eetbaars. En natuurlijk de goudsbloemen waarmee we een goudsbloem tinctuur zouden gaan maken.

Goudsbloem kennen velen van ons misschien wel beter onder de naam calendula. Het is een veelzijdige eetbare bloem met een geneeskrachtige werking. Voor mij was een tinctuur nieuw, vandaar dat ik hier graag ook even uit wil leggen wat het is. Een tinctuur is een alcoholische oplossing met waardevolle stoffen uit plantendelen, zoals wortels, bladeren, harsen, bloemen of zaad. Je kunt deze tincturen gebruiken voor je gezondheid en tegen allerlei kwaaltjes en klachten, maar ook als werkzame stof en natuurlijk conserveringsmiddel in zelfgemaakte cosmeticarecepten.

Voor het maken van de tinctuur plukten we een aantal bloemen, stopten ze in een potje en vulden het vervolgens tot de helft met jenever. Nu moet het twee tot drie weken staan op een zonnige plek en dagelijks even zwenken. Dan kunnen we het zeven en in een kleiner flesje met pipet doen. Deze goudsbloem tinctuur is geschikt voor het reinigen en verzorgen van wondjes.

Voor herhaling vatbaar?

Jazeker, ben je geïnteresseerd in de bijzondere werking van planten en bloemen? Dan kan ik je van harte aanraden om je eens bij een activiteit als deze aan te sluiten. Het lijkt me ook erg leuk om zelf goudsbloem te kweken, maar dat moet even wachten tot volgend jaar!

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op FacebookTwitterInstagram of Pinterest!

Gerelateerd

  • Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com
  • Afbeelding zwaluwtil: eigen archief.

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.