Leerrijpheid: was onze dochter klaar voor de eerste klas (groep 3)?
TOP
Leerrijpheid: was onze dochter klaar voor de eerste klas (groep 3)?
Gezin Opvoeding

Leerrijpheid: was onze dochter klaar voor de eerste klas (groep 3)?

In aanloop naar de zomervakantie kwam de leerrijpheid van onze oudste dochter ter sprake. Was ze eigenlijk wel klaar voor de eerste klas (groep 3)? 

Vrijeschoolonderwijs

Onze kinderen volgen vrijeschoolonderwijs. Dit type onderwijs is gebaseerd op de educatieve filosofie van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. De ontwikkeling van het kind (voelen, denken en handelen) staat hierbij centraal.

Het vrijeschoolonderwijs wordt gezien als holistisch onderwijs. Als doel is gesteld om het kind uit te laten groeien tot een evenwichtige volwassene. Hierbij wordt gezocht naar een goede balans tussen hoofd, hart en handen.

  • Hoofd: een helder denkvermogen
  • Hart: een evenwichtig gevoelsleven
  • Handen: wilskrachtig kunnen handelen

 

Leerrijpheid

De leerrijpheid wordt bepaald aan de hand van de drie pijlers willen, voelen en denken.

  • Willen: denk hierbij aan de ontwikkeling van de grove motoriek, pengreep en lichaamsbesef etc.
  • Voelen: zelfstandigheid, zelfvertrouwen en omgaan met anderen etc.
  • Denken: taalgebruik, spreken en ruimtelijke oriëntatie etc.

Zoals je ziet wordt er heel breed gekeken naar hoe het kind zich ontwikkelt. Wil je hier meer over weten, lees dan vooral even dit blog. De vrije juf kan je hier alles over vertellen.

 

Bezorgdheid

De juf had volgens afspraak nogmaals het leerrijpheidsonderzoek afgenomen. Op zich kwam daar niet veel bijzonders uit, behalve: verdere rijping. En er waren een paar kleine aandachtspunten op het gebied van taal/letters. Op dat moment vroeg ik me ineens af of we er wel goed aan zouden doen om haar door te laten gaan naar de eerste klas. Waarom? Omdat onze dochter begin juli pas zes jaar wordt, ze nog behoorlijk speels is en ze eigenlijk helemaal niet op wil groeien. Het liefst blijft ze eeuwig klein.

Daarbij vroeg ik me oprecht af of verdere rijping in de eerste klas plaats zou moeten vinden of toch ‘veilig’ in de kleuterklas. Temeer omdat het door het lerarentekort nog niet duidelijk is wie de leerkracht van de eerste klas wordt. Iets wat ik ook tijdens het gesprek met de juf genoemd heb. Ik zou het namelijk erg vervelend vinden als onze dochter met een 2-0 achterstand zou beginnen. Liever meer uitdaging in de kleuterklas dan meteen op de tenen in de eerste…

 

Conclusie leerrijpheid

De betrokken leerkrachten (kleuterjuf, poortklas-juf en intern begeleidster) hebben haar nog een paar dagen geobserveerd. Waarschijnlijk had onze dochter op het moment dat het leerrijpheidsonderzoek werd afgenomen een mindere dag ofzo, want tijdens het observeren is er niks bijzonders meer waargenomen. Onze dochter gaat dus toch gewoon naar de eerste klas, omdat ze anders bang zijn dat ze zich juist gaat vervelen. En dat moeten we natuurlijk ook niet hebben!

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.