Temperamentvol kind en onderwijs - Gera Raakt
TOP
Temperamentvol kind en onderwijs; Hoogstimulatief en prikkelgevoelig in het huidige onderwijssysteem
Gezin Lifestyle Opvoeding

Temperamentvol kind en onderwijs

Temperamentvol kind en onderwijs, het is in mijn ogen een afschuwelijke combinatie. En als ik eerlijk ben heb ik er spijt van als haren op mijn hoofd dat ik mijn kleuterzoon ooit heb ingeschreven op de basisschool. In dit blog leg ik je uit waarom…

Nu is het zo dat ik besloten had om niet meer teveel te vertellen over mijn kinderen. Zij hebben er namelijk niet om gevraagd dat ik zo nodig all over the internet wil zijn. Maar in dit geval wil ik toch een uitzondering maken, al zal het meer over mijn eigen besluitvorming gaan. Goed, het klinkt allemaal een beetje vaag tot nu toe, laat ik maar gewoon beginnen met mijn verhaal.

 

Temperamentvolle kinderen

Wij zijn gezegend met vier kinderen en zouden absoluut niet zonder ze willen. Maar dat gezegd hebbende: ze hebben allemaal een behoorlijk temperament, de een wat meer dan de ander. Met name onze kleuterzoon heeft een behoorlijk temperamentje, is enorm prikkelgevoelig en ook nog eens hoogstimulatief. En ja, dat temperament was in mijn buik al wel duidelijk. De prikkelgevoeligheid en het hoogstimulatieve werd al snel na de geboorte duidelijk. Dat maakte dat ik al vroeg mijn twijfels had over de basisschool. Ik was namelijk bang dat het huidige onderwijssysteem totaal niet bij hem zou passen.

Meer informatie over hoogstimulatieve kinderen vind je hier.

 

Schoolkeuze

Maar goed, hij werd twee en ging naar de vrij peuterspeelzaal die hoort bij de vrije school in Wageningen. Op zich gingen de twee dagen die hij in de week ging best goed. De hoeveelheid prikkels kostten hem wel veel energie en aangezien slapen een dingetje is kom je al snel in een vicieus cirkeltje terecht…

Hoewel ik een sterke voorkeur voelde voor het geven van thuisonderwijs, het liefste zelfs nog natuurlijk leren (unschooling), besloten we uiteindelijk toch om hem in te schrijven op de vrije school. Me onvoldoende realiserend dat deze beslissing niet meer ongedaan gemaakt kan worden zonder allerlei capriolen uit te halen.

 

Teveel prikkels

Onze kleuterzoon is een slim kind, maar kan (nog?) niet omgaan met de hoeveelheid prikkels die een klas van 25 kinderen veroorzaken. En dan kun je natuurlijk zeggen dat hij dat dan maar moet leren of naar oplossingen kijken die hem beter passen. Want het gaat er uiteindelijk toch om dat hij zich prettig voelt en zich goed kan blijven ontwikkelen. Het niet goed kunnen verwerken van al die prikkels zorgt er namelijk voor dat zijn gedrag niet altijd wenselijk is laat ik maar zeggen. En daar is niemand bij gebaat…

 

De oplossing?

Tja, wat is nu dé oplossing? Vorige week had ik een gesprek met de juf en daarin waren we het eens over het feit dat de prikkels teveel zijn. We hebben daarom afgesproken dat hij met ingang vanaf nu de woensdag vrij zal zijn. Gelukkig is dat wettelijk gezien ook mogelijk, in ieder geval tot de leeftijd van 6 jaar.

En wat nou als dit niet helpt? Tja, dat is ook een vraag die ik mezelf al gesteld heb. Hopelijk werkt de school dan mee aan flexi-onderwijs. Dat houdt in dat hij dan op bepaalde dagen wel naar school zal gaan en op bepaalde dagen thuis blijft en dan thuisonderwijs krijgt. Deze oplossing zou denk ik het beste van 2 werelden bieden…

Hoe gaat het met jouw kind op de basisschool? Past het onderwijssysteem hem of haar goed?

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *