Versoepeling leerplichtwet zodat ouders kunnen kiezen voor thuisonderwijs
TOP
Versoepeling leerplichtwet om thuisonderwijs of flexi-onderwijs mogelijk te maken
Lifestyle Maatschappij

“Ik pleit voor een versoepeling van de leerplichtwet uit 1969”

Goed, dit gaat weer eens een blog worden vanuit mijn tenen. Zo eentje waarvan waarschijnlijk een heleboel mensen hun hoofd gaan schudden in combinatie met het maken van afkeurende geluidjes. Maar ik ga hem toch schrijven, omdat ik weet dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Want ik pleit voor een versoepeling van de leerplichtwet uit 1969.

Onderwijs op maat

Vlak voor ik onze tweede zoon inschreef op de basisschool heb ik onderzoek gedaan naar het geven van thuisonderwijs. Het lijkt me een prachtig principe, en dan vooral de tak unschooling. Dat betekent niet dat ze geen les krijgen, maar dat je juist inhaakt op de interesses van je kind. Begint jouw kind over het leven in de sloot? Hup, aanhaken met alle kennis die je hebt. Heb je te weinig kennis? Dan ga je naar de bibliotheek en struin je het internet af. Is je kind nog niet verzadigd maar weet je niet meer wat je moet vertellen? Dan ga je op zoek naar iemand die dat wel kan. Fantastisch systeem als je het mij vraagt. Onderwijs op maat, zoals het zou moeten zijn.

Want dat is op basisscholen natuurlijk een groot probleem. Ze kunnen geen onderwijs op maat aanbieden. Het ene kind leert snel (sneller), het andere leert langzaam (langzamer) dan gemiddeld. En het onderwijs is toch veelal toegesneden op de gemiddelde leerling, die dus eigenlijk niet bestaat. Het gevolg hiervan is dat veel kinderen op een gegeven moment geen plezier meer hebben in het leren. Ze vinden school misschien wel leuk omdat ze gek zijn op hun vriendjes en vriendinnetjes, maar het plezier in leren is voor altijd kapot gemaakt. Zonde!

 

Leerplichtwet

Dat hebben wij mede te danken aan een hopeloos ouderwetse wet die dateert uit 1969. We kennen hem allemaal als de leerplichtwet, al betekent het in de praktijk dat er sprake is van schoolplicht. De wet is namelijk zwart/wit en kent geen andere kleuren uit het spectrum. Maar is dat wel juist in een moderne tijd als deze? Zouden we als ouders niet moeten gaan voor onderwijs op maat? Toegesneden op wat het (ons) kind nodig heeft en wat past bij ons als gezin?

Dankzij het coronavirus hebben veel ouders ervaren hoe het is om hun kind thuisonderwijs te geven. En ja, er zijn veel ouders die enorm blij zijn dat de school weer begonnen is, maar er zijn minstens zoveel ouders die hele andere ervaringen hebben. Hun kind doet het juist beter thuis, is meer ontspannen en misschien nog wel het belangrijkste argument: veel kinderen pikken de lesstof thuis sneller op dan op school. Puur omdat ze zich beter kunnen concentreren en er meer één op één aandacht voor ze is. Wat leert ons dat?

 

Versoepeling leerplichtwet

Daarom pleit ik voor een versoepeling van de leerplichtwet uit 1969. Geef ouders de keus om te kiezen voor thuisonderwijs, onderwijs op school of misschien een combinatie van die twee: flexi-onderwijs. Het grootste bijkomende voordeel om dit te regelen per wet is dat je als regering meer kleur aan deze starre ouderwetse wet kunt toevoegen en uiteindelijk meer controle kunt hebben over de kinderen die thuisonderwijs krijgen. Je kunt misschien zelfs wel vroegtijdig bijsturen in het geval dat nodig mocht zijn.

Vind jij de leerplichtwet nou ook hopeloos achterhaald? Dan zou ik het ontzettend tof vinden als je deze boodschap voor me zou delen. Wil je weten wat de leerplichtwet inhoudt? Dat lees je hier.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

 

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *