Waarom ik voorstander ben van flexonderwijs - Gera Raakt
TOP
Waarom ik voorstander ben van flexonderwijs
Lifestyle Maatschappij Opvoeding Persoonlijk

Waarom ik voorstander ben van flexonderwijs

Omdat de Wet Passend Onderwijs niet voor ieder kind in Nederland passend is wil ik in dit blog graag uitleggen waarom ik een groot voorstander ben van flexonderwijs. 

In 2012 trad in Nederland de Wet Passend Onderwijs in werking. De wet gaat over het stelsel van voorzieningen, die extra ondersteuning nodig hebben. En hoewel het allemaal erg leuk klinkt, is ook in dit geval de praktijk weer eens anders dan de theorie. Want is het al eens in de ontwikkelaars van deze wet opgekomen dat kinderen soms misschien iets anders nodig hebben dan nóg meer? Zoiets als meer rust bijvoorbeeld? Zodat ze alle op school opgedane prikkels even kunnen verwerken…

 

Leerplicht

Dat ik niet alleen ben in mijn zoektocht bleek wel uit een aantal reacties die ik kreeg op mijn blog waarin ik pleit voor een versoepeling van de leerplichtwet. Deze is ontwikkeld in 1969 en, als je het mij vraagt, absoluut niet meer van deze tijd.

Toevallig zijn wij gezegend met heerlijke kinderen die, net als hun ouders trouwens, erg graag buiten de lijntjes kleuren. Toen onze zoon op de leeftijd kwam dat hij naar de peuterspeelzaal ging, bekroop mij steeds meer het gevoel dat hij niet op de basisschool thuishoorde. Net als zijn grote broer is hij enorm intelligent, maar ook prikkelgevoelig en impulsief. En vooral die laatste twee zijn een lastige combinatie! Niet alleen voor ons, maar inmiddels ook voor hem.

Anyway, in Nederland geldt schoolplicht, dus hij werd keurig ingeschreven. Maar inmiddels is wel duidelijk dat het hem bij tijd en wijle zwaar valt. Tot zijn zesde was hij dan ook nog één dag in de week thuis. Kon hij even ademhalen en ontprikkelen. Onlangs hadden we het oudergesprek waaruit blijkt dat de impulsiviteit toch wel een tikkeltje problematisch wordt (en dan zeg ik het netjes). Daarom gaan we ook met onze tweede zoonlief de psychische mallemolen weer in, om te kijken waar dit vandaan komt en of we hem op de een of andere manier kunnen helpen.

 

Flexonderwijs

Gelukkig zit hij op een ontzettend fijne school waar ze graag meedenken. Toen ik tijdens het oudergesprek nogmaals het balletje opgooide dat ik ervan overtuigd ben dat onze zoon meer gebaat is bij flexonderwijs kreeg ik te horen dat ik hem, als ik merk dat hij het nodig heeft, laagdrempelig thuis mag houden. Ik was zo vreselijk opgelucht!

Als je het goed bekijkt is dit natuurlijk ook passend onderwijs. Zoals het in mijn ogen ook zou moeten zijn. Alleen staat dit helaas niet als zodanig in de wet beschreven. De wet gaat uit van méér, terwijl minder soms ook heel erg goed kan zijn.

Dat is dan ook gelijk mijn probleem met de wetten en regelgevingen in Nederland. Leren doen kinderen toch niet alleen op school? Als je het mij vraagt zou flexonderwijs, als de ouders het zelf ook willen en kunnen, de norm moeten zijn!

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

Op GeraRaakt.nl deel ik mijn ervaringen met het (gezins)leven dat mede door ADHD en autisme af en toe erg interessant is. Ik kan moeilijk stilzitten en heb veel interesses die ik graag tot op de bodem uitzoek. In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger en levensgenieter. Wil je meer weten? Ga dan even naar de pagina Over mij.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.